[]

yapma demiyorum hobi olarak yine yap (tiyatro)

öss sezonunda bir soru da benden gelsin, kuzenim eşit ağırlıktan sınava girdi, ama bu sıpa yıllardır tiyatro da tiyatro diye tutturuyor. bizimkiler de klasik türk ailesi ya "yapma demiyorum hobi olarak yine yap" modundalar, yani düzgün bi bölüm yazsın, okulda kulüp aktiviteleriyle tiyatro hevesini alsın şeklinde düşünüyorlar. ama kuzen kararlı, ben de en büyük destekçisi olaraktan kuzenin sorularını yazayım:

1- msgsu tiyatro yetenek sınavı nasıldır? ne çalışmak gerekir bunun için, ayrıntılı bilgiyi nerden bulabiliriz? bu bölümde okuyanlar ya da mezunları varsa mesaj yoluyla ulaşsa süper olur.

2- itü'de de var konservatuvar, msgsu mu itü mü?

3- sırf aile mutlu olsun diye eşit ağırlıktan bir kısım tercihler yapılacak, hepsi istanbul olmak kaydıyla, yeditepe'nin burslu bikaç bölümü var aklında, olur da konservatuvar olmadı diyelim, okulun kulüpleri ne alemdedir? özellikle tiyatro kulübü?

 
1- mimar sinan opera mezunuyum. tiyatrocu arkadaslardan birine ulastirabilirim sorulariniz icin sizi. ama www.msgsu.net mimar sinan forumlarindan tiyatro bolumunde de bunlari dilerseniz sorabilirsiniz.

sinavda tirad (2 tane miydi hatirlamiyorum) ve şiir (ya da shakespeare sonelerinden biri) galiba hazirlaniyordu. bir de kulak sinavi oluyordu sanirsam. kulak sinavi ile alakali olarak yetenek sınavı basligindaki entrymin ortalarinda bilgi vermistim, bir bakabilirsiniz.


itü'yü bilmem de konservatuvar diyince istanbul'da mimar sinan ve istanbul üniversitesi gelir once.
  • la traviata  (29.07.09 12:36:04 ~ 12:47:27) 
Boğaziçi ve Odtü'nün tiyatro klüpleri neredeyse normal bir konservatuvar eğitiminde alacağın eğitimden fazlasını veriyorlar. Eğer yetenek sınavlarını geçemezse bu üniversitelere gidip sonraki sene deneyebilir şansını illa konservatuvar diploması alacağım diyorsa.


  • diable00  (29.07.09 12:39:53) 
öğrenci kulüpleri güzeldir hoştur. ancak kuzen anlattığınız kadar tiyatroya meraklıysa kulübe bağımlı yaşar, okuduğu bölümü asar. sonunda geç de olsa bi tiyatro bölümüne kapağı atmaya bakar, arada kaybettiği seneler olur. tabii bu noktada kayıp- kazanç durumları kişiye göre de değişebilir. ayrıca asla konservatuar eğitimi beklemeyiniz ne boğaziçi den ne odtuden ne de başka bir üniversite kulüpten. eğitimleri sıkıdır ciddidir ama bir yere kadardır. ha bir de söylemeden edemem, üniversite kulüplerinde hakim bir siyasal görüş vardır mutlaka. zamanla sizi de o görüşün bir parçası yapmak için uğraşırlar, yapamadıklarına da zamanla mesafe koyarlar. bu zaman durumu da kulübüne göre değişir. (bkz: alancı) ben derim ki girsin bir konservatuara, yeditepe, haliç, msü bakmasın hangisini kazanırsa ona girsin...

edit: bkz ı yanlış yazmışım, düzeldi.
  • turuncu harpagon  (29.07.09 13:09:52 ~ 16:41:50) 
öncelikle, kuzenin kaç doğumlu?

yetenek sınavlarının hepsi ortalama olarak ağustos sonuyla eylül başı arası olup bitiyor. bu sebepten dolayı bu kadar kısa süre içerisinde kuzeninin tiyatro adına bir birikimi yoksa (hele ki profesyonel yardım almadan) çok çok çok yetenekli dahi olsa, kazanması pek de kolay olmayacaktır.
kazanamazsa (meğerse yeteneksizmişim) diyerek üzülmesin ki bu şartlarda gayet normal bir durum
evet pek kolay değildir, fakat kimse kuzenine kolay olduğunu da söylemedi değil mi :)

bunun dışında 91 doğumlu olduğunu varsayarsam henüz yaşı kıvamındadır. 1 sene kaybetmesi ona hiçbir şey kaybettirmez, aksine okulu kazanamayacağını adı gibi bilse bile sınavları girmesi gerekir. çünkü bu girdiği sınavlar onun için seneye "über" bir deneyim olacaktır. (kaldı ki 87 doğumlu ben bile okuduğum 4 yıllık üniyi kenara bırakarak bu sene sınava gireceğim.)

her bir okulun hocası, tarzı farklı olduğundan mütevellit öğrenci seçme kriterleri de farklıdır. birinde fiziksel görüntü, karakter (bilkent) senin için büyük bir artı iken bir diğerine 100 kilo olarak bile gitsen istediği kriterleri karşılıyorsan seni havada kapabilirler. (100 kilo biraz uç oldu, haluk bilginer olmadığı sürece 100 kilo kimseyi de almazlar gibi. bilemiyorum da)

bu sebepten dolayı her okulun istekleri farklıdır. fakat genel olarak

"2 tane tirat" biri dram, biri komedi. 1 şiir isterler. tabii ki şiiri sevgilinin kulağına fısıldar gibi değil, sunar gibi okuyacaksın. hatta sunacaksın. bunun yanında aşamalı olarak "şan" (ki içeriğinde piyanodan tek ses, çift ses verme ritm ve melodi tekrarı vardır) ve "bedensel yeterlilik" adı altında ufak çaplı bir dans veya koroegrafi eşliğinde bişiler yapıyorsun. bunun yanında doğaçlamalar veriyorlar ya da mimikler vs. tabii ki verdikleri doğaçlamalar mahşer-i cümbüş ve türevleri gibi eğlendirme maksatlı oynanmadığı için doğaçlamaya dair fikir edinmesi gerekir.

kuzenine çok çok yardımcı olacak 2 tane kitap var aslında, biri bu, okulları tanıtıyor.
www.kitapdenizi.com

diğeriyse bu,
www.denizyayinevi.com

yetenek sınavları adına ciddi şekilde bilgi veriyor.

aslında söylenecek bir çok şey var ya bu kitaplarda sorularınızın büyük bir kısmının cevabını bulabilirsiniz. fakat hepsinden önce söylemek gereken tek bir şey var. Kesinlikle (ama kesinlikle)
profesyonel bir yardım alsın herhangi bir kurumdan. o kurumu da iyi seçmenizi tavsiye ediyorum ki bu iş pek şaka değil ciddi miktarlardan söz ediyorlar, bir de bunun üstüne karşılığını veremeyeceği eğitimi verdiklerini vaadedenlerden uzak durun. gezin, görün araştırın konuşun...

okulların sınavlarına dair bilgi okulların sitelerinden veriliyor. kuzenin internete girer de biraz araştırırsa hepsine ulaşabilir.

misal,
bu hacettepenin sınav yönergesi
www.konser.hacettepe.edu.tr
buysa ankara üni dtfc nin tiyatro bölümünün.
www.dtcf.ankara.edu.tr

kuzeninin istanbuldan bunlarla pek ilgilenmeyeceğini biliyorum fakat örnek oluşturması açısından (arasındaki farkları da gör diye) veriyorum.


ayrıca hiçbir okul tiyatro klubunun konservatuvar düzeyinde eğitim vereceğini zannetmiyorum. ha verebiliyorlarsa da zaten o öğrenci yukarıda da söylenen gibi o tempoya adapte olmak için dersleri boşlar okulu sallar en sonunda da "skerim lan ne okuyorum bomboş madme öyle gidip konservatuvar okuyayım" derdine düşer, yine başa döner... demedi deme.
  • sekko  (29.07.09 15:08:22) 
@diable00

kusura bakma ama "Boğaziçi ve Odtü'nün tiyatro klüpleri neredeyse normal bir konservatuvar eğitiminde alacağın eğitimden fazlasını veriyorlar" lafini duyan olursa guler.

"turkiye'de konservatuvar egitimi nasildir, yeterli midir" baska bir konu elbet ama tiyatro kuluplerinin verecegi egitim de konservatuvardakiyle kiyaslanamayacak kadar dar kapsamli. (konservatuvar mezunu olarak ve tum o kuluplreden arkadaslara sahip biri olarak gorerek yaziyorum)

@lightbeam

agustos 10'dan itibaren askerim, ama o sureden once bir gun kuzeninizin kulagina bakarim isterseniz. kulak sinavini gecip gecemeyecegi veya gecmesi icin ne kadar calismasi gerektigini belirleriz (veya tamamen kulaksiz oldugunu goruruz : )
  • la traviata  (29.07.09 22:29:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.