[]

Almanya'da staj yapmak için çalışma izni ?

Selamlar efenim,

Şimdi bendeniz Almanya'da birkaç firma buldum ama bunların hepside çalışma iznin var mı diye soruyor, e tabi ki yok. Benim Yeşil Pasaportum var ve stajda 90 gün süreceği için buradan birşeyler ayarlayabilir miyim diye bakıyorum. E haliyle olmaz gibi. Şimdi benim asıl sorum şu ki bu çalışma iznine ben henüz iş bulmadan, ben Almanya'da staj yapacağım diye başvurulmuyor değil mi? İlla ki firmanın sizi çalıştıracağına dair belgesi falan lazım, onların uğraşması lazım falan. E ama bu adamlar çalışma izni olanlara öncelik falan tanıyorlar ya, e bu adamlar ne ara nasıl almış bu izni de işe başvurabiliyor? Bir de şey duydum 90 günlük iş arama vizesi varmış, o ne iş ola ki?

Şimdiden çok teşekkür ettim.

 
ab vatandaşlarının çalışma izni oluyor, onu soruyorlar. ya da başka bir şekilde mavi kart alanlar oluyor.
sizin durumu belirtmeniz ve şirketi ikna etmeniz lazım.

  • from potomac to kuban  (19.11.14 11:51:31) 
halihazırda oturma izni olanların çalışma izni de oluyor. çevreden çok rahat stajyer bulabilecekleri bir işse yurtdışından gelen elemana çalışma izni çıkartmakla uğraşmazlar.


  • lily briscoe  (19.11.14 11:53:07) 
@lily briscoe bir gelen kutunu kontrol eder misin ?


  • nurigagarin  (19.11.14 12:49:51) 
Almanyada calisma izni alma süreci en az 3 ay sürüyor. Eger AB vatandasi degilsen calisma izni almak zorundasin ve kacak calisma gibi birsey söz konusu degil. Calisma izni almak istiyorsan önce isyeri ile kontrat imzaliyorsun, sonra bu kontrat, isyerinin calisma dairesi(Arbeitsagentur) icin doldurdugu belge , ve yabancilar dairesi (Ausländerbehörde) icin calisma ve oturum izni belgesi icin doldurdugun döküman ile birlikte yabancilar dairesine ya da konsolosluga basvuruyorsun. Yabancilar dairesi senin basvurunu inceliyor ve calisma dairesine gönderiyor. Calisma dairesi senin isyerine "bu adami neden cok istiyorsun, bu adamin yerine almanyadan ya da EU dan adam bulamadin mi?" diye soruyor. Is yeride "bu adam türkce biliyor, türkce bilen elemana ve ayni zamanda türkiyeyi iyi bilen elemana ihtiyacim var" gibi gecerli bir sebep öne sürüyor. Bu sebep öyle bir sebep olmali ki senin yerine AB icinden adam bulmak zor olmali. Mesela "adam acayip iyi döner kesiyor" ya da "cok süper bir doktor, suralardan ödülleri var" gibi. Tabi bunun icin isyerinin seni cok istiyor olmasi lazim, cünkü rakiplerin cok. Romanya, bulgaristan, polonya, macaristan gibi ülkelerde ellerinde AB calisma izni olan bircok issiz var ve italya, yunanistan, ispanya da da AB vatandasi cok issiz var, hem onlar ispanyolca ve italyanca biliyor. Calisma dairesini reddetme olasiligi da var.

Ugrasmaya degermi peki, bence deger, almanyada calisma sartlari ve sosyal güvence cok daha iyi.

90 günlük is arama vizesi var alman konsoloslugunun sayfasinda bulabilirsin, ama is bulmak olayin baslangici, zaten is bulmussun, zor olan kisim calisma izni.

Daha kolay bi yöntem türkiyede bi alman firmasina girmen, onlarin seni almanyaya göndermeleri. ikinci yöntem evlilik. ücüncü yöntem almanyada master yada üniversite okumak, o kadar okuttuk elimizden kacirmayalim diyorlar. Ama unutma ki almanyaya gelen göcler nedeniyle (özellikle yunanistan ve ispanyadan kalifiye göc geliyor) son zamanlarda is bulmak ve calisma izni almak zorlasti.
  • emrahday  (19.11.14 12:52:24 ~ 12:57:49) 
@emrahday

Şu anki staj olayı benim için çok önemli değil ama ben Almanya'da master yapmayı düşünüyorum, master sırasında staj yapmak içinde böyle çalışma iznine ihtiyacım olacak mı ? Hatta daha sonra okulu bitirdikten sonra Alman diplomasıyla iş ararkende mi çalışma iznine ihtiyacım olacak ?
  • nurigagarin  (19.11.14 13:35:29) 
master sirasinda senede 180 yarim gün veya 90 tam gün calisma izinin olacak. Benim daha cok calisma gününe ihtiyacim vardi, isyerim cok ugrassa da calisma dairesi basvurumu reddeti "eger calismaya baslarsan okulu birakma riski dogar" gerekcesi ile, yani ögrencilik sirasinda normal calisma izni basvurularini kabul etmiyorlar, sadece kisitli ögrenci calisma izni ile calisabiliyorsun. Ikinci ihtimal okulda (kütüphane, labaratuar vs.) calismak, bunun icin calisma izni gerekmiyor.

master bittikten sonra sana 1 yil is arama vizesi veriyorlar. 1 yil icinde is bulup sözlesme imzalarsan calisma dairesi almanyada mezun oldugun icin kanuni olarak basvurunu kabul etmek zorunda kaliyor. sözlesmenle ve diplomanla basvurdugun yabancilar dairesinde dosyan yabancilar dairesinden calisma dairesine gidiyor kesin onaylanip dönüyor 1 ayda calisma iznini aliyorsun.

eger ben calisayim ve haklarim daha iyi olsun istersen AB "blue card" basvurusu da yapabilirsin. Almanyadan mezun isen yabancilar dairesine "blue card" basvurusu yapiyorsun. Bu kart ABD deki "green card" in AB versiyonu ama AB üniversitesinden mezniyet sarti gerektiriyor ve en az 45.000 euro (IT ve tip alaninda isen 35.000) brüt yillik maasla is bulman ve sözlesme imzalaman gerekiyor. Blue Card elde edersen önce 4 yil sonra sinirsiz AB calisma ve oturma izni elde etmis oluyorsun.
  • emrahday  (19.11.14 14:03:57 ~ 14:05:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.