[]

hasar kayıtlı araba almak ne kadar mantıklı?

araba bakıyoruz şu aralar, hasar kayıtlı araçlar doğal olarak daha ucuz ancak bazılarının hasarları sorun teşkil edecek gibi görünmüyor. mesela bir tane beğendik, sadece ön kaput değişmiş(en azından adam öyle dedi). doğru söylediğini var sayarsak, bu araba sırf hasar kayıtlı diye alınmaz mı? kaput olmasına da gerek yok. mesela arka tampon değişmiş olsun komple; bu araba kullanımda sıkıntı çıkartır mı?

babam "yürürde sıkıntı çıkartacak yerde hasar olmasın yeter, satarken değeri düşük olur diyorsun da alırken de zaten düşükten alıyorsun" diyor, yürüyen aksamda bir problem olmadıktan sonra sıkıntı çıkmayacağını düşünüyor ama ben emin olamadım. ne söylemek istersiniz bu hasar kaydı işi konusunda?


 
alinir neden alinmasin? hasar kaydi olmayanlar da ufak tefek cizikleri cokukleri kendi parasiyla yaptirmis anlamina geliyor zaten.

onemli olan buyuk hasar olmamasi babanizin dedigi gibi. 3-5 bin liralik hasarlar bi sey degil. ozellikle buyuksehirlerde kullanilmissa zaten hasar olmamasi imkansiz gibi.
  • bohr atom modeli  (10.11.14 12:09:23 ~ 12:09:39) 
Hasarsız araba bulamazsın, trafiğe çıkınca mecbur bir şeyler oluyor. Tampon falan sıkıntı değil. Alttan, motordan darbe almamış olsun, tavaninda boya olmasin, lokal boya dediği yerleri sor. Resmini iste. Bizim kapı değişti mesela resmini sakliyoruz. Motor çarpıp göçürdü ufak bir şey ama biz yamalı olmasın orijinaliyle değiştirin dedik.

Olmazsa sigorta acentelerine sor baksınlar, tramerde kaza x kadar yazıyor ama sigortalar detaylı biliyor.
  • Lim5  (10.11.14 12:15:24 ~ 12:16:45) 
hasar var hasar var. geçen bi arkadaş yeni korollasıyla bi kazaya karışmış. telefonda bana kaput, panjur ve tampon değişecek servisi 7500 lira fiyat verdi dedi. bende sağlam girmiş diye düşündüm. sonra arabayı görmeye gittim. benle dalga geçiyolar sandım. alt tarafı kaputta ufak bi eğilme var. tamponda üst klipslerde çatlamış 2 yerinden. bırak 7500ü bunları düzeltmek bin lira belki tutar belki tutmaz. sadece plastik panjuru değiştirecek o kadar. şimdi bu adam cebimden para çıkmasın kaskodan yaptırıyım dese ve servise verse 2 parça değişen 7500 tl hasar kaydı çıkacak. pırıl pırıl arabada.


şimdi bide tam tersi durumu düşünelim. adam gitmiş arabasını duvara vurmuş. şasiye kadar girmiş. bunu götürüyor ustaya usta bunu düzeltiyor allıyor pulluyor (görüntü olarak) eski haline getiriyor. şimdi sen bu arabaya müşteri oluyon. bakıyon trameri temiz. tanıdığın iyi bir ustaya göstermeden alırsan vah haline. abi yüzeysel boya var diye kaktırırlar.
piyasada böyle araba dolu.
  • battal gemalmaz  (10.11.14 12:30:42) 
hasar kaydını plakadan incele tabi. mesela benim arabanın da hasar kaydı var ama rüzgarlı havada kapı elimden kaçtı yandaki arabanın kapısını çizdi diye mecbur kalıp hasar rapor ettik, benim arabanın kapısına hiçbir şey olmadı.


  • tiny penny  (10.11.14 12:31:18) 
o halde güvenilir ve işinin ehli bir usta bulup hasarın gerçekte ne boyutta olduğunu anlamak lazım sanırım, başka türlü gerçek hasarı anlamak mümkün olmayabiliyor demek ki.


  • baba jo  (10.11.14 12:41:47) 
zaten esas servisine götürüp inceletiyorsun, 200-250 tl civarı sanırım. bilip güvendiğin bir ustaya da sorabilirsin onun yerine ama kendi servisi en garantilisi bence.


  • tiny penny  (10.11.14 12:46:23) 
hocam kaput değişmiş mesela o kısım serviste yapılmış ama altında motordaki hasarlar ustaya yaptırılmış olabilir ve hasar kaydında çıkmayabilir. o yüzden insanlar hasar kayıtlı arabalardan kaçınıyor. hasar kayıtlı arabanın tamir faturasını görmek lazım, kazalı halinin fotoğraflarını incelemek lazım.


  • t joe  (10.11.14 12:46:41) 
bir iki sene önce bazı uyanıklar pert kayıtlı otomobilleri, ilanlarına "hasar kayıtlı" yazarak daha popüler yapabileceklerini farkettiler. böylece pert olmasın ama ufak hasar kayıtları önemli değil diyen alıcıların otomobillerine bakmalarını vs.. sağladılar.

bir sigorta şirketi tarafından hasarı karşılanmış hemen hemen tüm otomobillerin hasar kaydı zaten vardır. bunu ilanlarında belirtmeyen kullanıcılar, pert kayıtlı otomobil satmaya "hasar kayıtlı" kurnazlığını deneyerek devam eden satıcılardan azdır. zaten aracın düzeltilip boyanan/değiştirilen yerlerini hasar kaydı üzerinden anlatmak saçma sapan bir nokta. adam gibi neresine ne olduğunu yazan, bunları da düzgün yerlerde tamir ettirmiş adamın "hasar kayıtlıdır" yazmasına gerek yok. o yüzden "hasar kayıtlıdır" diyip işi muallakta bırakan adamlara temkinli yaklaşın.

aracın şasi geometrisinin bozulmadığı ve tamirinin fabrika standartlarında yapıldığı durumlarda küçük ve basit hasarlı otomobiller uygun fiyatlara alınabilir. ancak "abi bi ön kaput değişti, başka bişey yok" diyen adam, plastik tamponunu yenileyip boyattığı önden ciddi kazalı aracının airbag bağlantı soketine direnç bağlatıp airbag sensörünü yanıltarak gösterge panelindeki uyarı ışığını söndürtmüş, üstüne de patlamış eski airbagi bantla vs.. yapıştırarak tekrar direksiyonun içine tıkıştırmış olabilir. bunu unutmayın yeter.
  • carliston  (10.11.14 12:47:33) 
@baba jo, bi arabayı beğendiğin zaman ilk yapacağın iş tramer kaydı olsun. ondan sonra güvenilir bir ustaya göstermek.
hepsi demiyorum ama yetkili servislerin çoğu benim gözümde güvenilir değildir. (işini düzgün yapanları tenzih ederim.)


ek olarak, tramer artık aracın muayeneye girdiğinde kaç km'de olduklarını da paylaşıyor. yani örneğin 2010 model bi araba beğendin. satıcı 70binde abi dedi. sen sorgulama yaptın. araç 2012'de muayeneye girdiğinde 50,000, 2014 muayenesinde 140bin çıkmışsa, bil ki o aracın km'si düşürülmüş demektir.
  • battal gemalmaz  (10.11.14 12:56:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.