[]

''Kedi yavruyken öğrettin öğrettin, yoksa bir daha zor.'' dedikleriniz?

Duyurunun canım kedi severleri, elimizde bir adet yukarıdakinden var :)
Kendisiyle hayatımızı geçirmeye niyetliyiz, köpeğimle de çok güzel anlaşıyor; çocuğum olunca ileride, iki zibidi birlikte büyüsün isterim.

Her neyse, bu minik yaramaz danaya(kendisi 3 ayı geçkin dişi şu anda) bebekken öğrettin öğrettin, yoksa bir daha can çıkar huy çıkmaz dediğiniz neler var?
aklıma gelenler:
-iyi marka bir kuru mamaya alıştır
-taranmaya alışsın (olmuyor henüz, durmuyor)
-tırnak kestirmeye alışsın (derin bir uykuya dalmasını bekliyorum, öğrendi de cırmamayı aslında)
-nerede yatmasını istiyorsanız oraya alıştır (iyi durumdayız)
-masaya çıkmamayı öğret (bu konuda çaresizim, hayır diyip hızlıca aşağı indiriyorum, burnunu veya patisini biraz sıksam anne kedi gibi işe yarar mı?)
-bulaşık makinesinin içine girmemesini öğret(ben makinenin kapağını açık bırakmamayı öğrendim)
-çamaşırları aşağı çekmemesi gerektiğini öğret (çamaşırları mandallamayı unutmamayı öğrendim)

başka? ve nasıl? :)
aha son tip de bu: imgur.com

 
uzun tüylü bir kedi olmadığı için çok sık taranması gerekmez.

tırnaklarını kesmek için bir arkadaşınızdan yardım alabilirsiniz. biriniz ensesinden tutsun, öbürü tırnağı kessin. hatta ben bu şekilde tek başıma kesiyorum.

burnunu nasıl sıkıyorsunuz o da ilginç :) burnuna tırnağının ucu ile fiske vurabilirsiniz. çok kızdığınız zamanlarda.
  • mea maxima culpa  (27.10.14 12:05:47 ~ 12:06:36) 
öncelikle çok sevimli o.ç.
benip payıma neden hep kara kedi düşüyor anlamıyorum.

sonrasında... kedilerin eğitilebileceğini düşünmek çok temel bir hata.
kedi kendi, tüy dökülmesi, tırnak uzaması, canı sıkılması hallerinde ve kızgınlık döneminde kendi mizacını insana kabul ettirir.

edit: ben de beeyle saygısız itin kopuğun tekiyim işte.
  • namus ninjası  (27.10.14 12:09:57 ~ 12:25:51) 
-masaya çıkmamayı öğret (bu konuda çaresizim, hayır diyip hızlıca aşağı indiriyorum, burnunu veya patisini biraz sıksam anne kedi gibi işe yarar mı?)

bunu x yere çıkmamayı öğret şeklinde uyarlayabiliriz. mesela deri koltuk vb. (kenarlarında tırnak biliyorlar ya koltukların, deri koltuk oluca deri parçalanıyor haliyle)

"hayır"ı yumuşak bir şekilde söylememek önemli. bir de "hayır"ın anlamının olumsuz olduğunu anlaması için -burnuna dokunmak, patisini sıkmak olmaz (normalde sevmek isteyeceğiniz bölgeleri cezalandırmak için kullanırsanız oralarını hiç sevdirmeyebilir sonra belki)- sert ve net bir şekilde "hayır" derken el çırpabilirsiniz, ya da o sırada nerdeyseniz sert bir yüzeye elinizle vurup gürültü yapabilirsiniz. hoşlanmayacağı sesle "hayır"ı duymaya alıştıktan sonra sadece "hayır" demek yeterli olacaktır zaten.

tabi siz evde yokken tüm yasakların delinebilceğini unutmayın. :)

ısırmamayı öğretmek mühim sizin yazdıklarınıza ek olarak. bir de şu anda tam oyun öğrenme döneminde. minik lastik toplardan, minik hışırtılı kumaş oyuncaklardan, çıngıraklı kumaş püsküllü oyuncaklardan, oltalı oyuncaklardan alabilirsiniz. küçüklükte topla oynama alışkanlığı kazanması ileride evde tek başına topla oyun oynayabilmesini de sağlar. :)
  • m e l t e m  (27.10.14 12:14:53) 
ninja ne biçim konuşuyorsun sen kızımla? olm severken hırpalanır da bu şekilde sevgi ifadesi olmaz, asabımı bozuyorsunuz.

kendisi şu aslında : imgur.com daha spesifik bir fotoğrafı, mea neresi denk gelirse sıkıyoruz ama ben hala mesafeliyim kendisine, zira geçmedi yeni deştiği yer.

masum göründüğüne bakmayın, ben eğitileceğine inanmıyorum, evde hipnotize olmuş bir halde kendisini izlemekten mala bağladım çünkü.
  • devorgilla the gunslinger  (27.10.14 12:16:37) 
kediler gayet de eğitilebilir. alışkanlık kazandırılabilir. ev kedilerinin tırnaklarının kesilmesi hem kedi hem de sizin için gereklidir.

köpek gibi eğitilemeseler de tepenize çıkmamayı öğrenirler. sizi çok kızdırıyorsa yaptıkları bir kaç defa bulunduğunuz oda dışında, balkonda vs cezaya kalması ona çok şeyler öğretecektir.

ev kedisini kısırlaştırırsak hayvana ve kendinize işkence etmemiş oluruz. ayrıca erkek kediler evin içine hormonlu çişlerini yaparak evinizi sonsuza kadar ahır gibi kokutabilirler.

kısırlaştırma işini gecikmeden, istenmeye davranışları "öğrenmelerine" fırsat vermeden yaptırmak gerekiyor. sonra öğrenilen davranışlardan vaz geçirmek zor oluyor.
  • mea maxima culpa  (27.10.14 12:17:45) 
henüz tüyleri dökülmez zaten, taramanın pek anlamı yok, ama vücudunu sevmeye alıştırabilirsin, kuyruğa doğru ilerledikçe huylanırlar malum.

kapalı tuvalete alıştırabilirsin.

masaya çıkmamayı öğretebileceğini sanmıyorum, kediler yüksek yer seven hayvanlardır. ama yemek varken masaya çıkmamayı öğretebilirsin. bunun da en düz yolu 'hayır!' diyerek kızmak.

mutfak tezgahına çıkmamayı da aynı yöntemle öğrenecek ama ona biraz daha vakit var, o level yükseğe zıplamaya başlayınca açılıyor :) bence en zorlulardan biri bu, hele açık mutfaksa. çünkü yemeğin oradan geldiğini öğreniyorlar, ayrıca su kaynağı da orada.
  • lily briscoe  (27.10.14 12:21:03) 
ben taramıyom kedilerimi ya, gerekmiyor kısa tuyluleri taramak pek bence.
otur komutu alan kedi gördü bu gözler, kedi eğitilemez ne demek yahu? kedinin karakterini şekillendiremezsin ama bazı şeyleri yapmaya, yapmamaya çok da güzel alıştırabilirsin.

saç kıl tüy avlama huyu varsa ondan kesin vazgeçir, yoksa beş kiloluk bir kedi saçlarına asılabilir yahut gece kirpiklerini avlayan bir yaratık yüzünden uyanabilirsin:/ uyanmak bir şey değil de, gözümüzün çıkması tehlikesiyle yaşıyoruz biz resmen:(

neye istiyorsan ona alıştırabilirsin ya, ben benim üç numarayı çokzel kucağa alıştırdım, sürekli üzerimde uyuyor mesela.

burna tırnakla fiske değil de, burna parmağın içiyle pıt yapmak işe yarıyor acayip, burna dokunulmasını sevmiyorlar, canları da yanmıyor böylece.

bir de yavru kedi bir şeyi yapmaması gerektiğini biliyor olsa bile yapmaya devam ediyor genelde. yetişkin olana kadar aynı konuda sürekli sabırlı bir şekilde aynı tavrı göstermek gerekiyor öğrenmeleri için. köpekler gibi bir haftada vazgeçirilmiyorlar davranışlarından puştlar.
  • mutevazi  (27.10.14 12:21:56) 
>tfw no qt3.14 samurai ninja kitteh


  • namus ninjası  (27.10.14 12:26:54) 
yine aklıma gelenlerle devam ediyorum:
gece yatağa almayacaksan kapında ne kadar miyavlarsa miyavlasın kapıyı açma. en sonunda gidip kendi yatağına yatacak ve en fazla 1 haftaya öğrenecek. yatağı çok seviyorlar tabii ama hem gece uyutmadıkları için hem de kakalarını gece yaptıkları için yatağa almıyorum ben. yatmadan önce ve vakit varsa sabah kalkınca yatakta güreşme seansı güzel oluyor :)

sevdiğin davranışlarını cesaretlendirip sürekli hale getirebilirsin. mesela büyük kızı eve gelince hemen kucağıma alırım, öp kızım derim, yanağımı yalar. sabah tepeme çıkıp yoğurur. bu gibi hareketler cesaretlendirdiğim için öğrendiği şeyler. kovalamaca oynarlar senle mesela, bir sen kovala bir o kovalasın. çok güzel oyun öğrenirler.
  • lily briscoe  (27.10.14 12:31:14) 
Kumuna işemeyi alıştırın yeter. Sonrasında siz hiç fark etmeden kedi sizi kendine göre eğitmiş oluyor zaten.


  • angelus  (27.10.14 12:34:37) 
yavru kedi nasıl alışırsa öyle gidiyor. benim kedilerim geceleri benden ayrı yatmaya alışıklar. bazen haydi beraber uyuyalım diyip ışığı kapatıyorum veletler kapı önüne gidip tırmalıyorlar dışarı çıkmak için.

o yüzden iyi yoldasınız. zaten o da size bir sürü şey öğretecek :) sizi eğitecek.

durumunuz müsaitse bir kardeş alın yanına derim. iki kedi her zaman tek kediden iyi. arkadaş oluyorlar.
  • mea maxima culpa  (27.10.14 12:39:31) 
zamanla kendilğinden oluyor bunlar ama sen kendini fazla yasak koymamaya alıştır.
benimki gel, hayır, otur gibi şeyleri biliyor ama önemli olan uslu bir kedi olması. kedinizin uslu ve sakin karakterli olması önemli, bunun için sizin dingin ve rahat bir kişiliğiniz olması lazım. böyle olursa zamanla bakışınızdan bile anlar.

  • tiny penny  (27.10.14 12:46:27) 
masa ve mutfak tezgahı üstüne çıkmamayı öğretin kesinlikle. yanan ocağın üstünden atlamaya kalkıyorlar sonra aman diyeyim. hayır diye sert bir sesle bağırmak üstüne biraz su sıkmak çeşitli yöntemler arasında.

evde saksı varsa saksı eşelememeyi öğretin (veya bizim gibi pes edip diplerine koca koca taşlar koyun)

tuvalet kağıdının asıldıkça gelen bir şey olduğunu kesinlikle öğretmeyin!
  • argent dawn  (27.10.14 12:56:11) 
Yemek yerken masaya çıkmamasını öğretmek için hayır yada şşiiişt diye yüksek sesle kızabilirsiniz. Lakin bunlar çoğu zaman yetersiz kalabiliyor. bu durumda fısfıslı bir kaba su koyup masaya çıktığında ya da yapmaması gereken bir şey yaptığında yüzüne sıkabilirsiniz. Emin olun hayır ve şşşişşt'ten daha etkili bir yöntem. bir süre sonra su sıkmanıza bile gerek kalmayacak sadece bu kabı gördüğünde bile o istemediğiniz şeyi yapmayacak.Bizim evdeki ufaklıkla ben bu şekilde başa çıkabildim.


  • Dr_Stat  (27.10.14 14:02:15) 
dehşete düştüm cevapları okuyunca. tarçın'la ilk tanışmamızı buraya yazmıştım ama böyle bir soru açmamıştım. pişman oldum. bambaşka bir hayatım olabilirdi demek :/ ben hiç birşey öğretmedim. denemedim bile yani öğretmeyi. şuan tek sıkıntım kapalı kapı olayı. gerçi yalnız yaşıyorum, kapılar hep açık. ama kapatmak gerektiğinde ev savaş alanına dönüyor. belki sen şimdiden kapı bazı kapıları kapalı tutarak alıştırabilirsin. onun dışında da çok kasmamak lazım sanırım. ikiniz yeni bir düzen kuracaksınız :)

ve çokkkkk tatlııııı
  • sheridans  (27.10.14 14:03:02) 
  • compadrito  (28.10.14 06:14:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.