[]

Dünyada benzer dili konuşan ülkeler ve ilişkileri

Mesela türkiye ile azerbeycan kardeş ülke derler ya ..Amerika ile Kanada ve ya arjantin ile ispanya arasında benzer mantık var mı ? Nasıl birbirlerine bakıyorlar ?




 
aklıma Almanya-Avusturya ilişkisi geldi, tarihçi değilim ama eskiden beri çeşitli düzeylerde ilişkileri olan iki bağımsız ülkenin birbirine bakış açısına dair zebil gibi yazı bulunabilir en azından Germany-Austria relationship araştırılırsa. Diğer yandan ne düzeyde bilmiyorum ama Avusturya'yı Almanya'dan tamamen bağımsız bir ülke -Almanca konusu tartışmalı- olduğu yönünde bir kitle de mevcut, kaynağını hatırlayamadığım bir yazıya rast gelmiştim geçmiş zamanda. Hatta internette bir keresinde Avusturyaca sözlüğe bile denk gelmiştim. Yöresel/bölgesel dilde kullanılan farklı ifadeler dışında klasik Almanya Almancasından kendini soyutlama/farklılaştırma fikri olup olmadığını bilmiyorum.

Merak edip Almanca google araştırmasında şu haber Avusturya vatandaşlarının bakış açısıbakımından baya açıklayıcı geldi www.welt.de

Habere göre Avusturyalıların %47'si genel olarak Almanlar hakkında "oldukça iyi" kanaatine sahipler, sadece % 4'ü "kötü" kanaat bildirmiş. haberin devamındaki diğer istatistiğe göre Avusturyalılar, Almanları en çok güçlü sanayi ve ekonomi yönüyle överken, en çok eleştirdikleri nokta ise çok fazla göçmen ve yabancı bulundurması olmuş.
  • candanag  (23.10.14 15:11:11 ~ 15:14:05) 
hindistan ve pakistan diyeceğim. urduca ve hintçe neredeyse aynı. ama ilişkileri gergin.


  • lily briscoe  (23.10.14 15:15:07) 
Amerikalılar kanadalıları her fırsatta bokluyorlar.


  • phoenixboy  (23.10.14 15:16:44) 
İskandinav ülkelerinin dilleri birbirine çok yakın. Politik/resmi anlamda nasıllar bilmiyorum ancak halkları birbirinden nefret ediyor. Sanırım en nefret edilen de isveç olmalı.


  • Nocturne  (23.10.14 15:18:19) 
sadece dilleriyle ulkeler arasi iliskileri belirlemek zor gibi. yani kktc falan denmis ama kktc turk topragi her ne kadar baska ulke statusunde olsa da yani orada yasayanlar da gayet turk.
benim ornegim rusya- ukrayna, ayni dil (ukrayna nin kendi dili varmis sanirim ama ulkede hakim olan dil rusca) nerdeyse ayni kultur fakat rus yayilmaciligindan dolayi adi konulmamis savasin icindeler su anda.

  • manimani  (23.10.14 15:26:38) 
iskandinavların dilleri çok benziyor, hatta Norveç'in resmi dili İsveççe iken, milli nedenlerden dolayı dilin ismini Norveççe'ye çevirdiler. Ama aralarındaki ilişki bir değişik, hepsi diğerlerini eziyor, kendini üstün görüyor.

Amerika vs Kanada, dilden dolayı özel bir yakınlaşma olduğunu düşünmüyorum.

Almanya - Avusturya, tarihten gelen bir yakınlaşma da var. Şayet kendileri Alman kökenlidir.
  • hellojack  (24.10.14 00:36:55 ~ 00:37:43) 
Güney Amerika genel olarak Kristof Kolomb'un (ki adamın orijinal adı Cristobal Colón, neden adamın adını Türkçeleştirmişiz ya da İngilizceleştirmişler, anlayamıyorum) keşfedip sömürgeleştirdiği yerler. Yerliler varmış o zamanlar, kendi dinleri ve dilleri ile, şimdi İspanya'dan çok Hristiyanlar. Canlarına okumuş Kristof Kolomb (gerçekten, çok sağlam sömürmüş).

Sao Paolo'ya İtalyanlar çıkartma yapmışken, Rio de Janeiro'ya Fransızlar ypamış çıkartmayı; Portekizlerin elinde kalmış bir şekil. Ama bu yörelerde hala yerel isimlerde İtalyanca ve Fransızca kalıntısı kaldığı söyleniyor.
  • aychovsky  (24.10.14 00:42:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.