[]

Dil ile ilgili meslek

sayısal bölüm okuyan ama nefret eden, şu an geleceği mühendis olarak görünen ama hayatını matematik, fizik ve bilumum sayısal şeylerle geçirmek istemeyen,
ingilizcesi advanced, dile (avrupa dilleri tabii, özellikle iskandinav dillerine) yıllardır inanılmaz merağı olan bir lise öğrencisi var.

bu öğrencinin hayat amacı avrupa/amerika'da yaşayıp çalışabilmek. Dil ile ilgili ne yapıp avrupa/amerika'da yaşayabilir? ne seçim yapmalı öss'de? yardımlarınızı bekliyor bir arkadaş, duyuru sakinleri.

 
muhakkak akademik olarak devam etsin. linguistics alanında iyi işler çıkarabilir. ama bana soracak olursan kesinlikle türkiye'de kalmasın, bu alanda akademik olarak çalışma olanağı çok sınırlı ne yazık ki.

edit: işin sayısal boyutu da olduğu için computational linguistics bölümü güzel bir tercih olur. en.wikipedia.org

bilgisayar mühendisliği okursa bir yandan da bir şekilde dilbilim eğitimi alırsa muazzam olur diye düşünüyorum.
  • razvan rat  (20.10.14 23:20:30 ~ 23:22:02) 
İyi bir mühendisin yurtdışında iş bulma olasılığı çok daha yüksek. O bakımdan mühendislikte ilerlemeni öneririm. Dile kabiliyetin varsa daha da iyi, diğer mühendislerin bir adım önüne geçersin. Öteki türlü ancak akademisyen olursan yurtdışı imkanın olur.


  • maxim gorki  (20.10.14 23:25:14) 
hayır linguistics ayrı bir dal.
türkiye'de bölüm olarak nerede var bilmiyorum, mesela boğaziçi'nde yan dal olarak var, öyle bir şey yapıp sonra dilbilim master'ı için yurtdışı düşünebilir.

  • lily briscoe  (20.10.14 23:30:38) 
mühendislik okuyan bir sürü adam tanıyorum rusya'da, almanya'da, avrupa'nın çeşitli ülkelerinde çalışan. ben dahil, yabancı dil okuyan hiçbir arkadaş o taraflara gidip yerleşemedi.

ben de aynen senin gibiydim. babam sayısal seçeceksin falan dedi 10. sınıfta, hayırdır oğlum sen şekil falan diye tuttum kolunu dedim skerim yabancı dil okuycam ben. iyi ki de yapmışım. dile yatkınım, kolay anlarım, yabancı dili seçtiğimden beri resmen yata yata okuyorum çünkü dili ders çalışarak değil yaşayarak öğreniyorum resmen.

ama gel gör ki yurtdışına çıkamıyorum işte. olmuyor. çıkabileceğimi de sanmıyorum. düşük ihtimal. yani derdin illa yurtdışıysa, mühendislik daha rahat olur. iskandinav dilleri bi boka yaramaz. heves edip bayağı bayağı norveççe öğrenmiştim ben. unuttuk sonra. kullanmıyorsun çünkü hiçbir şey için. açıp emekli amca gibi norveç gazetesi okuyoduk netten.

gerçek dünya çok acımasız aq. bildiğim kadarıyla 17-18 yaşındasın sen. ben de abilik taslamıcam hiç 20 yaşındayım. ama 9 yaşında yağmur yağdığında "şimdi norveçmiş burası öyle düşüniyim" diye hayal kurarak sevinen bi çocuktum. şimdi diyom ki norveç nereee, bura nere. beşinci sınıf ülkenin vatandaşıyız amk, tüm iskandinav dillerini bilsek kimin skinde olur norveç'te?
  • pescador  (20.10.14 23:33:38) 
selam

gsü'de fransız dili ve edb diye bir bölüm var ama bölümde dilbilim, semiyoloji, edebiyat, toplumdilbilim, çeviri gibi çok çeşitli dersler var. öğrenmek isteyene hayvani kredilik ispanyolca var, b1'e kadar gelir çalışan adam. felsefe'den latince de alınabiliyor. bir sürü dille mezun olunabilir. 6-7 senelik ve öğretim kadrosu çok geniş olmayan bir bölüm olduğu söylenebilir ama çalışana öğrenmek isteyene hedefi olana yeter de artar. buraya giren adam önce fransızcayı bir güzel öğrenecek, sonra ikinci hazırlık senesinde hafiften derslere giriş yapacak, ardından da 4 sene fakülte okuyacak. iyi notlarla mezun olursa, cebinde ingilizcesi de var diye farz edelim, dilbilim alanında master için gidemeyeceği yer yok. jüri mülakatıyla fransız elçiliği ayda 900 euro burs veriyor örneğin fransaya gidenlere. değişik bursları kendi araştırabilir. buradan sonrasını ayarlamak, uzmanlaşacağı alanı seçip o yönde ilerlemek ve okulu seçmek kendisine kalmış. abd, ingiltere, kanada, fransa, isviçre. bence her yere gidilebilir ama tekrarlıyorum lisans notu çok önemli.
  • mistreated  (20.10.14 23:55:35 ~ 23:57:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.