[]

İstanbul'da deprem yönetmeliğine uymayan ev

1. Levent'te ev almayı düşünüyoruz. 25-30 yıllık bir apartmanda daire. Muhit düzgün, ev biraz eski olsa da iyi. Fiyat pazarlığı yapıyoruz da aklımıza bir şey takıldı: Bu apartmanlar eski olduğu için muhtemelen deprem yönetmeliğine uygun değildir, değil mi? Peki olası bir depremde evin yıkılma ihtimalini bir yana bırakırsak, bu durumun bize bir zararı olur mu hukuki açıdan? Mesela yarın bir gün biri çıkıp "bu apartman deprem yönetmeliğine uygun değil" diye ihbar ederse ne olur? O apartmana tadilat yahut yıkıp tekrar yapılması mı gerekir? Öyle olursa apartmanın tüm sakinlerinin yeni inşaat masraflarını cebinden mi karşılaması gerekir? Fikri olan var mı?

Bu eski bölgelerde yüzlerce ev alınıp satıldığına göre ciddi bir şey yoktur diye tahmin ediyorum ama işin aslını bilen biri beni aydınlatsın.


 
Tahmin ediyorum sikayet halinde hicbir sey olmaz. Sikayet bile olmaz.
Kulaktan dolma olarak soyluyorum, hukuksal olarak sadece soyle bir durum var: ev depreme karsi dayaniksizsa (testi var) evi guclendirmeden aslinda tadilat yapamiyorsunuz. Pratikte pek fark etmiyor tabii.

Ek: evet yonetmelige uygun degil, cunku yonetmelik depremden sonra cikti. Ama bu durum evin depreme dayaniksiz olmasini gerektirmiyor. Sadece yuksek ihtimal dayaniksiz oldugunu tahmin edebilir ya da test yaptirabilirsiniz.
  • f_d  (20.10.14 20:52:59 ~ 20:55:00) 
apartmandan biri çıkar da belediyeye kontrol için başvurursa ve bina çürük çıkarsa 3 ay içinde binanın boşaltılması lazım. eğer mütahit bulunamazsa toki olaya dahil oluyormuş.


  • sutlu nescafe  (20.10.14 20:59:29) 
bu arada curuk olmasinin da dereceleri var yanilmiyorsam. hani "bina curuk burada yasanmaz" denmesi icin binanin durumunun baya agir olmasi gerekiyor.


  • f_d  (20.10.14 22:07:48) 
30 yıllık bir bina kesin çürüktür kardeşim.

betonarme yapıların sağlıklı kullanım ömrü 50 yıldır zaten, zamanında en süper şekilde sağlam yapılsaydı bile ömrünün yarısını tamamlamış zaten.

30 yıl önceki beton ve demir tekniğimizde kalitemizde çok kötü idi ülke olarak, büyük ihtimal ile de hazır beton değil inşaatın önünde karılan harç ile yapılmıştır inşaat.

yani özetle oturmak için alıyorsanız büyük risk altındasınız haberiniz olsun.

sorularına gelince;

ancak maliklerden biri dilekçe ve 3-4 bin tl ödeme ile yetkili bir firmaya test yaptırır ve sonuç çürük çıkarsa, (ki %90 öyle çıkar) tapuya riskli yapı şerhi konulur ve sanırım 6 aya kadar binanın boşaltılması lazım.

bu güne kadar hep riskli yapı şerhi koyulsunda bir an önce binayı yıkalım diye dört gözle beklediğimiz için sonraki adımları pek bilmiyorum. fakat yapı riskli diye kimsenin gelip zorla çıkaracağını sanmam.

yıkılıp tekrar yapılması konusu ise şöyle olur;

eğer arsanın imarı şu anki daire sayısından daha fazla daire üretmeye imkan verirse bir müteahhitle anlaşırsınız (mesela ben ;), fazladan üretilecek dairelerin satış fiyatı müteahhitin maliyet ve karını karşılar ise elinizi cebinize atmazsınız.

ha yok fazladan üretilecek daire sayısı azdır, müteahhit için karlı bir iş değildir. o zaman her malik belli bir para öder müteahhite.

üçüncü ihtimal ise eski ve yeni binada daire sayısı değişmeyecekse her malik binanın maliyetini kendi karşılar.

ve korkmayın, çok maliyetli bir şey değildir. o 400-500-600 bin tl fiyatlara aldığınız dairelerin m2 maliyeti 750 tl, süper lüks yapacam dersen 1000 tl yi aşmaz.
  • cokilgincvesesgetirecekbirnickarayanadam  (22.10.14 09:52:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.