[]

romanya nasıl bir yer? italyanca mezunu gidip yerleşebilir mi?

rumence ve italyanca hem aynı dil ailesinden hem de çok benzeşiyor diye biliyorum. ağzım açık catalina stefanescu'nun çıktığı programları izlerken italyancam başlangıç düzeyinde olmasına rağmen az buçuk anlayabiliyorum. ki gramer hocamız da rumenceyi çatır çatır anladığını söylüyor.

neden bilmem, cidden hiç ama hiç bilmiyorum, romanya'ya çok sempati duyuyorum. sözlük başlığını okudum, internette de karıştırdım. yetmedi bir de giden eden duyurucu varsa onlara sorayım diyorum. romanya hakkında ne dersiniz? aklınıza gelen her ne varsa.

okulu bitirdikten sonra falan gidip yerleşmek zor olur mu? çavuşesku'dan sonra adama benzemiş diyolar memleket, türkiye'den kötü olmasa gerek. online soccer manager'da dunarea galati'nin başına geçtim dünden beri nasıl seviniyom. çok tatlı geliyo bana o taraflar.

napalım gidelim mi?

 
güle güle :)


  • mea maxima culpa  (12.10.14 13:16:20) 
kjscfjsfkl dur mea gidebilir miyim diye sordum daha :) hem oraya gitsem de duyuru'ya girerim, internet mi yok memlekette sanki? hiç sevinme.


  • pescador  (12.10.14 13:23:21 ~ 13:23:40) 
işte ben de orada internet olmama ihtimalini düşünerek seni hemen yolcu etmek istedim :)


  • mea maxima culpa  (12.10.14 13:24:24) 
şaka bir yana romanya Avrupa Birliği'ne girdiği için göçmenleri artık kolay kabul etmiyor olabilirler.


  • mea maxima culpa  (12.10.14 13:32:15) 
muhtemelen. ama bir almanya veya isviçre kadar sıkı da değillerdir diye düşünüyorum. ayrıca dil avantajım olabilir. eğer böyle bir imkan görürsem, ikinci sınıftan itibaren rumence dersi almaya da başlayabilirim. ön araştırma yapmak, erkenden işe koyulmak lazım. mezun olup kapılarına dayanır, "slm bn itlync bitirdm girebilirmiim??" dersem almazlar herhalde...

@straight gigolo: deme ya. bak bu yazdığın da italyancaya benziyor işte, anladım.

esti di romana = sei di romania
  • pescador  (12.10.14 13:33:24 ~ 13:37:55) 
herifler aç lan. napacan oraya gidip?


  • fayfim  (12.10.14 13:37:28) 
@fayfim, abi insanları düzgün, havası temiz, kendi halinde sakin bir şehir olsa yeter bana. baksana memlekette olay bitmiyor. her şey berbat. bir de avrupa birliği'ne girdiler ya (girdiler di mi) toparlamışlardır diye düşünüyorum. millet çingene diyo fakir diyo küçümsüyo ama bizim kadar disiplinsiz bi toplum değiller bence. ha onlarda da rüşvet var bissürü çirkeflik yine mevcut ama istanbul'da 1800 liraya metroda, metrobüste helak olup töröris saldırısında ölmektense, neblim eşimin "hmm eteğiniz de kısaymış" diye taciz edilmesindense bükreş'te aç kalsam daha iyi olur diye düşündüm.


  • pescador  (12.10.14 13:39:49) 
şu kadar diyeyim sana. romenler avrupa birliğiyle almanyaya serbest dolaşımla gelmeye başladıktan sonra almanlar, türklerin gözünü seveyim arkadaş bunlar ne böyle moduna girdiler. bizim türkler sadece kavgacı, uyum sağlamayı reddeden tipler. ama rumenler hırsız, çalışmak istemeyen, dilenci, tembel insanlar. bunlar tabi almanyaya gelenler. oradaki durumu bilmem. tek bildiğim ekonomik durumlarının bayağı kötü olduğu. türkiye'den falan kötü bildiğin. eu sonrası toparlarlar elbet ama bu ne kadar sürer bilemem. almanya bu fakir balkan ülkelerine bakmayı ne kadar daha kabul eder onu da bilmiyorum.


  • fayfim  (12.10.14 14:02:51) 
Rumenceyle italyanca birbirine benziyor. Ben 8 aylığına Romanya'ya gittiğimde italyancamın yardımıyla anlatılanları anlıyordum ve zamanla intermediate bir rumence de konuşmaya başlamıştım. Rumenlerin de bir kısmı italyanca biliyor zaten. Bunun nedeni de genelde gurbete İtalya'ya gidiyorlar maaile, almanyadaki türkler durumu italyadaki rumenlerle aynı. Bir de bunlar parayı italyada kazanıp ülkelerine dönüyorlar. Haliyle ülkede italyanca bilen kişi sayısı hep artıyor. Bit pazarında çingenelerle italyanca pazarlık yaptım, otostop çektiğim arabalardakilerle italyanca veya rumence-italyanca karışık konuştum hep vs. Hepsi olmasa da bilen bir güruh var yani, bilmeyen de biraz zorlayınca kelimelerden vs az biraz anlayabiliyor.
Rumenlerin hepsi çakal, hırsız, dilenci, çingene değil. Gayet senin benim gibi insanlar. Hem orada yaşadım, hem ailemde rumen var oradan biliyorum. Her tip insan var işte adamlarda, herhangi bir genelleme yapmak haksızlık olur. Ama bize benziyorlar diyeyim. Ayak üstü adam sikmeye meyilli olanlar da var, normal insan da var.
Transilvanya'da büyük bir macar azınlık var, eskiden Macaristan toprakları olduğu için tabi. Mübadele tarzı bir şey de yapılmayınca hepsi orada kalmış. kendi okulları, kiliseleri zartları zurtları var. Rumence bilmeyen rumen varandaşı macarlar falan var. Bu bölge Bükreş, Köstence tarafına göre daha güvenli bana göre, ayrıca daha güzel. Bükreş tarafına gittin mi kafalar değişmeye başlıyor.
Ülke bayağı ucuz. Ekonomisi çok iyi değil. Avrupa tarafından ucuz işgücü ve tarım olarak görülüyor. Avrupa'ya gidenler de genelde 'gideyim de buluruz bir şeyler' tiplileri, ama hepsi değil.

Bilemedim daha ne yazayım, sorun olursa mesaj atabilirsin.
  • orange coffee  (12.10.14 14:32:10 ~ 14:33:45) 
hani avrupada gidebileceğin belki de en kötü yerlerden birisi (belarus bile daha iyi olabilir) ama git derim arkadaş. yeni maceraların peşinde koştur,karşına ne fırsatlar çıkar bilemezsin. Bas git. 2 senedir türkiyeden uzağım,o fanus'un içindeyken pek anlamıyorsun da acayip aksiyon dolu,fantastik ve texas vari bir ülke orası,yaşamın değeri yok. en azından tek derdin alışveriş yaparken kazık yememek olur anasın satiyim. git düşünme,dil de biliyormuşun iyi kötü.
Bu arada avusturya sınırlarına girene kadar (çek-cum-slovenya-macaristan da bile) her yer Mimari ve çevre olarak türkiyeden kötüdür,kendini 10 sene öncesine gitmiş sanarsın ama bir sistemleri var kaos yerine ve insanlar daha iyi niyetli;) sanırım aradığında bu.


pişman olmazsın.!
  • rudeboy  (12.10.14 14:49:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.