[]

ayrılık çeşme mi ayrılık çeşmesi mi?

ya da ayrılıkçeşme veya ayrılıkçeşmesi mi?

ben ayrılık çeşme diyorum buraya. ayrılık çeşmesi ne biliyim "michael jackson şarkıcısı" gibi geliyor kulağa, doğru bir ifade olmasına rağmen. ayrılık çeşmesi diye yer mi olur yahu. öyleyse bakırköyü, kadıköyü, başakşehri falan diyelim. ayrılık çeşme daha "özel" bir isim hani yer ifade etmesi açısından, daha farklı sanki.

evet gece gece buna takıldım. dert skmek isteyenler sıra numarası alabilir sağ taraftan.

 
ayrılıkçeşmesi yazıyordu metroda


  • neferkitty  (23.09.14 22:52:05) 
yok yok o metroya her gün biniyorum zaten, sizce doğru ifade hangisidir diye soruyorum. yani oranın adı ne olarak yazılmalı okunmalı diye. bence bir tanesinde karar kılalım :(


  • pescador  (23.09.14 22:56:26) 
tr.m.wikipedia.orgılıkçeşme,_Kadıköy

Link niye böyle bilemedim. Ayrılıkçeşme orası.
  • nawar  (23.09.14 23:02:50 ~ 23:04:11) 
Ayrılık çeşmesi.

Ayrılık çeşmesi isim tamlamasi o yüzden -si olacak.
Ayrık çeşme olsa si yoktu.
Aşk cesmesi de benzer bir örnek.

Edit: Yer ismiyse her zaman birleşik olurmuş.
  • Lim5  (23.09.14 23:05:28 ~ 23:20:15) 
@Lim5, o zaman neden Kadı Köyü değil de kadıköy? yer isimleri özel isim sonuçta, bence eke gerek yok. ayrılıkçeşme daha güzel.


  • pescador  (23.09.14 23:06:14) 
Buldum ayrı birleşik konusunu, yer adı olunca il ilçe birleşik demiş çanakkale gibi.

İki veya daha çok kelimenin birleşmesinden oluşmuş kişi adları, soyadları ve lakaplar bitişik yazılır: Alper, Birol, Gülnihal, Gülseren, Şenol, Varol; Abasıyanık, Adıvar, Atatürk, Gökalp, Güntekin, İnönü, Karaosmanoğlu, Tanpınar, Yurdakul; Boynueğri Mehmet Paşa, Tepedelenli Ali Paşa, Yirmisekiz Çelebi Mehmet, Yedisekiz Hasan Paşa vb.

11. İki veya daha çok kelimeden oluşmuş il, ilçe, semt vb. yer adları bitişik yazılır: Çanakkale, Gümüşhane; Acıpayam, Pınarbaşı, Şebinkarahisar; Beşiktaş, Kabataş vb.

Şehir, köy, mahalle, dağ, tepe, deniz, göl, ırmak, su, çay vb. kelime­lerle kurulmuş sıfat tamlaması ve belirtisiz isim tamlaması kalıbındaki yer adları bitişik yazılır: Akşehir, Eskişehir, Suşehri, Yenişehir; Atakent, Batıkent, Konutkent, Korukent; Çengelköy; Yenimahalle; Karadağ, Uludağ; Kocatepe, Tınaztepe; Akdeniz, Karadeniz, Kızıldeniz; Acıgöl; Kızılırmak, Yeşilırmak; İncesu, Karasu, Sarısu; Akçay vb.

12. Kişi adları ve unvanlarından oluşmuş mahalle, meydan, köy vb. yer ve kuruluş adlarında, unvan kelimesi sonda ise gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır: Abidinpaşa, Bayrampaşa, Davutpaşa, Gazi Osmanpaşa (mahalle); Ertuğrulgazi (ilçe), Kemalpaşa (ilçe); Mustafabey (cadde),

Normalde ayrı ama semt adı olunca birleşikmis. Si kısmı bursadaki benzerlerinde var.
  • Lim5  (23.09.14 23:18:58) 
kadıköyü imiş esasen.. semavi eyice'nin bir kitabını okuyorum, o böyle söylüyor. benzer diğer pek çok isim de böyle geçiyor; karaköyü gibi.

edit: "çocukluğum ve gençliğim kadıköyü'nde geçti. her ne kadar bugün kadıköy deniyorsa da doğrusu kadıköyü olmalıdır. çünkü istanbul'un fethinin tam arkasından fatih ii. mehmed bu bölgeyi, istanbul'un ilk kadısı olan hızır bey çelebi'ye temlik etmiştir." semavi eyice ile istanbul'a dair-kültür a.ş. yay. sf.23
  • manuel mandalina  (23.09.14 23:20:06 ~ 23:25:46) 
ortak bir kural yok herhalde bu konuda. -koy'ler oyle oluyor, -cesme'ler boyle desek nisantasi-besiktas ornegi var. zamanla belki dilde hangisi galip cikarsa o kaliyordur. (yaslilarda nisantas diyenler vardi mesela) ya da ne bileyim "burasi bundan sonra boyle anilacak" diyordur buyuklerimiz.

ayrica ayni ornekte bile karisiklik oluyor: burgazada mi, burgazadasi mi? iskelede burgazadasi yaziyordu ornegin.
  • John Finn  (23.09.14 23:35:18 ~ 23:39:10) 
ayrılık çeşmesi osmanlı zamanında seferlere çıkılırken toplanılan çeşmenin adı.

ayrılıkçeşme, kadıköy'deki semtin adı.

ayrılıkçeşme, marmaray öncesi oradaki durağın adı.

ayrılık çeşmesi durağı, hükümetin sırf olanı değiştirmek, alışkanlıkları olanları sinir etmek maksadıyla fi tarihine dönüşü simgeleyerek koyduğu durak adı.

tarihe saygısı olan insanlar olsalar orada atıl duran çeşmeyi tekrar kullanıma açıp insanlığa fayda sağlarlar. amaç tarihe boş beleş vurgu yapmak işte.

çeşmenin bugünkü hali için: 4.bp.blogspot.com
  • bykush  (23.09.14 23:49:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.