[]

Mal talebi arttıkça fiyat neden düşer?

fiyat arttıkça talebin düşmesi tamam da talep arttıkça fiyat neden düşer?


bi mala çok talep varsa fiyatının artması gerekmez mi?


beynim durdu.

 
hangi sektörden bahsediyorsun? her mal için geçerli değil bu.


  • brotha b  (12.09.14 10:43:13) 
şayet ürün tekel piyasasında ise zaten dediğiniz gibi oluyor. ama ürün tam rekabet piyasasında olunca insanlar ürünü alacak başka mecralar bulabiliyorlar. atıyorum 1000 firma aynı ürünü satıyorsa istersen sen fiyatlarını arttır. illaki düşük fiyattan satanlar oluyor. düşük satanlar olduğu için de sen ürününü satmak istersen satamaz hale geliyorsun. binaenaleyh sen de sattığın ürünün fiyatını düşürmek zorunda kalıyorsun.

kanımca durum budur. fakat daha bilgili arkadaşların cevabına da bir göz atmak lazım.
  • papillon7  (12.09.14 10:43:31 ~ 10:44:53) 
talep arttığında ilk aşamada fiyat yükselir sonrasında düşer. çünkü talebin fazla olduğunu gören başka üreticiler de pazara girerek aynı sektörde üretim yapmaya başlarlar.


  • dahili meddah  (12.09.14 10:46:17) 
Şu temel talep eğrisinden bahsediyorum;

notoku.com

ben hep grafiği yorumlamak için çıkış noktası olarak 'fiyat arttıkça talep düşer' ilkesini göz önüne almıştım. fakat aynı grafiği 'talep arttıkça fiyat düşer' olarak da okuyunca kafama oturtturamadım.
  • merkezefendi  (12.09.14 10:52:06) 
@papillon @dahili meddah

fakat talep eğrisi grafiğinde o bahsettiğiniz 'ilk önce fiyat artar sonra düşer' yorumu gösterilmiyo. direk ve doğrusal olarak negatif eğimli bir eğri mevcut
  • merkezefendi  (12.09.14 10:54:16) 
bu maliyete bağlı bir grafik olmasın?


  • silent storm  (12.09.14 10:55:21) 
@silent

yok işte econ derslerinde gösterilen bildiğimiz klasik temel eğri

encrypted-tbn1.gstatic.com
  • merkezefendi  (12.09.14 10:57:35 ~ 11:00:47) 
orada kastedilen şu sanırım;

Diyelim bir pazarda 10 birim A ürünü talebi var ve üretici de 10 birim üretip bunların tanesini 2 liraya mal edip 3 liraya pazarda satıyor.

Pazarda talep 20 birime çıkarsa siz aynı tesisleri,aynı işçileri,aynı nakliyeyi kullanarak üretim yaptığınız için önceden maliyeti 2 birim olan malı 1.75 birime mal etmeye başlar ve eski kar oranıyla satarsanız(1 lira kar) 2.75 liraya satarsınız.

böylece ürün fiyatı düşer. ama bu sadece maliyet bazlı bir pazar öngörüsü.

bu arada iktisatçı değilim, yorum yapıyorum sadece:)
  • dahili meddah  (12.09.14 10:58:36) 
"talep arttıkça fiyat artar" genel piyasa kuralıdır, arz-talep dengesini anlatır.

bahsettiğin grafik ise tek bir müşterinin toplu talebi karşısındaki fiyatlandırmayı göstermekte. bu da tek bir müşterinin eli güçlüyse fiyat belirlemesi anlamına geliyor aslında. şöyle düşünün şirketinize 1000 adet telefon alacaksınız ve talebinizi piyasaya iletiyorsunuz, piyasadaki arz kanalları da bu talebinizi rakibe kaptırmaktansa fiyat kırarak elde etmeye çalışıyorlar. talebiniz ne kadar büyükse maliyete o kadar yaklaşır haliyle.

diğer bir örnek de apple'ın senelik milyonlarca ekipman (ekran-işlemci) için piyasadan mal çekmesi, bunu yaparken de fiyatı kendisinin belirlemesi. samsung apple'a işlemci vermemeyi de tercih edebilir ama bunu yaparsa hem elindeki fabrikanın üretimi atıl kalacak, hem apple işlemci bulamadığı için ya rakibe gidecek ya da kendisi firma açmaya teşebbüs edecek. bu da her türlü uzun vadede samsung'un aleyhine bir durum. bu yüzden maliyetine yakın bir parça fiyatıyla rakibini desteklemeye devam ediyor.
  • bykush  (12.09.14 11:01:06 ~ 11:02:05) 
@dahili

seninki komplike bi yanıt oldu ya daha basit bi tanımı olmalı bu işin:)
  • merkezefendi  (12.09.14 11:01:29) 
@bykush

yani diyosun ki 'yüksek talep durumunda müşteriyi kaybetmemek için rekabet ortamında fiyatları aşağı çekmek gerekir, fiyatların düşme sebebi de budur'.

bu kafama oturdu sanki.
  • merkezefendi  (12.09.14 11:04:26) 
"talep artışıyla fiyat önce çıkar sonra düşer" demek doğru olmaz. talep artınca fiyat yükselir evet ancak sonrasında yeni firmaların girmesi "arz artışı" olur ve fiyatın düşmesi de "arz artışı" nedeni ile olur.


  • mosakale  (12.09.14 11:10:07 ~ 11:10:33) 
aynen öyle merkezefendi, ama talep kanalı olarak piyasa yerine tek bir müşteri bazında düşünmen gerekiyor. bahsettiğin grafik de tam olarak bunu anlatıyor zaten.

yine şöyle düşün, marketten CD alacaksın 10 tane. tanesi 1 liraya geliyor. bunun yerine senin gibi 9 kişi daha buluyorsun, 100'lük CD paketi alıyorsun, tanesi 50 kuruşa denk geliyor diyelim. herkes 10'ar CD'sini yarı fiyatına almış oluyor. bu da uygulaması oldu :)

yine ekleme yapayım: aslında CD'nin piyasa fiyatı düşmüyor, o üretici markette tanesini yine 1 liradan satmaya devam edecek, sadece müşteri bazlı özel fiyatlandırma yapıyor. bu fiyat, genel piyasa fiyatını (kısa vadede) etkilemiyor.
  • bykush  (12.09.14 11:12:09 ~ 11:15:33) 
hacım giffen paradoksu diye bi bak.


  • seyduna6687  (12.09.14 11:14:59) 
@mosakale @bykush

peki aynı mantığı 'arz arttıkça fiyat yükselir' ilkesine nasıl uygulayabiliriz?
  • merkezefendi  (12.09.14 11:16:50) 
Talep arttikca surumden kazanirsin

hic girisft takilma, boyle dusun.

tabi her mal icin gecerli degil, mal tiplerini bilmiyorsan hic karistirma o sonraki is
  • cecilia  (12.09.14 11:17:20) 
sanırım bu sefer bu durumun tam tersini soruyorsun merkezefendi.

şimdi piyasayı (arz da talep de) sonsuz kabul ediyoruz di mi? "talep arttıkça fiyat düşer" sorusunun cevabı neydi? talebin sonsuzdan değil de "bir"den gelmesi. aynı şekilde tersine çevirmemiz gerekiyor, bu sefer talep kanalı değil, arz kanalı "bir" olacak, yani aslında bi'nevi piyasa tekele dönecek. arz kanalı bir ise eğer, arzı arttırsa bile fiyat artabilir. çünkü bu sefer fiyat belirleyen ne arz-talep dengesi ne de "bir" tek müşteridir. fiyatı belirleyen arz kanalı ise istediği gibi belirleyebilir.

özetle; monopol (tekel) piyasalarda fiyat arz-talep dengesiyle belirlenmez, üretimden bağımsızdır.
  • bykush  (12.09.14 11:24:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.