[]

ALES sınavı nasıl oluyor?

ben şimdi hukuk mezunuyum, hukuk alanında yüksek lisans yapmak istiyorum, ALES 'e giricem. sayısal 1, sayısal 2, sözel 1, sözel 2 falan bir şeyler var. ben bunlardan hangilerini çözücem? bir de daha önceden bilgim yoktu ama baya bildiğimiz öss bu, ben yüksek lisans yapmak için neden analitik geometri trigonometri falan yapıyorum ki zamanında öss ye girip üniversite okudum zaten ne alaka?




 
ales'te mantık mı arıyorsun? çok naifsin :) sagfdh

eşit ağırlıkçı oluyorsun sen yanlış bilmiyorsam, sayısalcılarla aynılarını çözmen lazım. söz 1, say 1 ve say 2.
  • devilred  (09.09.14 19:47:32) 
Oncelikle ales sinavi diyerek anlatim bozuklugu yapmiyorsun :)

cok zorlayici bir sinav degil. Hic calismasan bile, biraz kafani calistirip bircok soruyu cozebilirsin. Esit agirlikci oluyorsun yine sistemi vs. Degistirmedilerse. Devilred'in dedigi gibi; say 1, say 2 ve soz 1 i cozuyorsun. Dedigim gibi, cok zorlayici bir sinav degil bana gore.
  • velasco  (09.09.14 20:06:29) 
ne çözmen gerekiyor? hukuk testleri mi çözeceksin. akademisyen olacak adam matematik bilecek. sosyolog da olsan bu böyle. beğenmiyorsan GRE'ye gir.


  • bigl0rd  (09.09.14 20:06:29) 
Yalnız ALES'te trigonometri falan yok. Gözün korkmasın diye söylüyorum.


  • evrim halkasi  (09.09.14 20:13:33) 
naaptın ya ne trigonometrisi? ayrıca geometrisi kolaydır, yaparsın. tek sorun hızlı çözmen gerekiyor soruları ve bildiğin kolay sorular ama elin alışık değilse yavaş çözüyorsun, o sorun.

benim kuzenim güzel sanatlardan mezun, doktora için girmişti, söz 1, söz 2, say 1 çözmesi gerekiyor onların, ki öyle süper zeka bir kız da değil, ayrıca meslek lisesinde okuduğu için doğru düzgün hiç matematik görmedi, bildiğin 70 aldın sınavdan hiç çalışmadan hem de. o alıyorsa herkes alır -say 2 için aynı şeyi diyemiyorum tabi ama biraz test çözersen alırsın yüksek puan-

not: gsf mezunlarına bir şey demiyorum, benim kuzenim özel bir durum.
  • pasp  (09.09.14 20:19:51) 
2013 ün sorularını çözmeye başladım, 4 işlem demişsiniz de, bilmemkaç elemanlı kümeninen çok 2 elemanlı alt kümeleri sayısı, analitik düzlemde iki nokta arasındaki mesafe, OBEB OKEK, şu x+y nin kübü nün karesinin açılımı, çemberin çevresi, dairenin alanı, üçgenin iç açılarının özellikleri, her türlü soru çözdüm sabahtan beri.
dediğim gibi beni kızdıran, yüksek lisans eğitimi almaya layık olan öğrencileri belirlemekse amaç, ben üniversite eğitimi almadan önce çok daha yüksek puan alırdım bu sınavdan. çok şükür matematik bilgim biraz paslanmış da olsa formülleri az buçuk hatırlıyorum da. şu 4 senedir aldığım eğitimin hiç bir anlamı yok yüksek lisans yapabilmem için?

  • alice practice  (09.09.14 20:57:49) 
aliceciğim hangi ülkede yaşadığını hatırlamanı tavsiye ederim. neyimiz gerçekliğe uygun ki bu olsun?


  • devilred  (09.09.14 21:00:19) 
yani üniversitede akademik çalışma yapmak isteyen birinin ales düzeyindeki matematik sorularını bi zahmet çözebilmesi gerektiğini düşünüyorum ben. :/


  • snape i başından beri tanırım  (09.09.14 21:04:27) 
@snape: haklısın da, alice de diyor ki, yani bunlara ne gerek var? ben mi yanlış anladım belki de o da olabilir.

ve devilred'in de dediği gibi, mantıksız bir sınav bu. o matematik sorularını çözebildiğini göstermek akademisyen/alanında uzman vs. vs. artık ne amaçla yapıyorsanız yüksek lisans/doktora, bunu göstermiyor ki? insanlar lisansta edebiyat okuyor, çözdüğü türkçe sorularının düzeyi öss mode: on -ben öss'ye girdim en son onu biliyorum ona atfen 0_o - ya da kuantum mekaniği okumuş, akademisyen olucam diye obeb okek çözüyor, halbuki o insanın lisansta öğrendikleri ile ilgili bir sınav yapsalar daha iyi olmaz mı?

gerçi bir yandan da sınav sistemine de bir şey diyemiyorum, üniversiteden üniversiteye müfredatlar öyle bir değişebiliyor, bazı hocalar o kadar iyi bazıları ise o kadar kötü ki, belki de bir fırsat eşitliği sağlayabilmek için böyle bir sınav gereklidir? ama gene de mantıksız ve saçma bir sınav, ama eğitim sistemi "olmayan" bir yerde yaşıyoruz, haliyle böyle şeylerin olması doğal -bana da bu cümleyi kurdurttular ya, yuf olsun bu sisteme! >:( -
  • pasp  (09.09.14 22:02:03) 
lisansta öğrendiklerini zaten not ortalaman ile gösteriyorsun. sonuçta yüksek lisans puanı hesaplanırken sadece ALES puanı etkili olmuyor. mülakat da yapıyor hocalar, orada da bölümüne dair bir şeyler soruyorlar. ayrıca benim üniversitemde (İTÜ) yüksek lisans yaptığım bölüme başvururken hocalar bölümle ilgili ekstradan sınav da yaptı. tüm 4 yılda işlediğimiz hemen hemen her dersten en az bir soru vardı. bence lisansa dair bu kadar sınama yeterli. genel matematik ve türkçe bilgisini de ölçen bir sınav gerekiyor. bu yüzden ALES çok da saçma gelmiyor bana.

Belirtmeden geçemeyeceğim: ALES sınavı anlatım bozukluğu içerir :) saygılar.
  • eskiden sizofrendim simdi iyiyiz  (09.09.14 23:06:21 ~ 23:08:41) 
@eskiden: tamam da genel matematik ve türkçe bilgisine ne gerek var diyoruz işte, o sorun? madem lisans ortalaman bildiklerini gösteriyor, mülakatla da bunu teyit ediyorlar, kaç yaşına gelmiş insanlara bu sınav saçma değil mi? saçma. bu sebeple yapıyorlarsa inanılmaz saçma. ama eşitliği de anca bu şekilde sağlayabiliyorlarsa saçma değil ne yazık ki. o da türkiye'nin eğitim sisteminin ayıbı.

edit: ben de yükseğimi itü'de yaptım, bana hiçbir şey sormadılar misal. bölümden bölüme değişebiliyor bu durum sanırım.
  • pasp  (09.09.14 23:11:02 ~ 23:13:51) 
@pasp bence lisansı bitirenlerin matematik ve türkçe bilgileri tekrar sınanmalı. insanlar da söylemiş, akademisyen olacak kişinin kendi anadilini en iyi şekilde bilmesi, artı olarak basit matematiksel işlemleri yapabilmesi lazım. obeb okek, küp kare açılımları filan da basit matematiğe girer. x+y'nin karesinin açılımını yapamayan bir profesör düşünemiyorum, alanı felsefe de olsa bunu yapabilmeli, kendi ana dilinde "ALES sınavı" şeklinde bir anlatım bozukluğu yapmamalı mesela. kuantum fiziği okumuş adam matemarik kısmını gözü kapalı çözebilir ama belki Türkçe kurallarını çok iyi hatırlamıyordur. ona da oturup çalışacak, de'yi da'yı ayrı yazmayan doçentin makale yazdığını da düşünemiyorum aynı şekilde. bence gerekli bir sınav. sonuçta GRE de aynısının laciverti. sadece Türkiye'de yapılan bir uygulama değil bu. bence Türkiye'de yapılan en mantıklı sınavlardan biri hatta.

dipnot: ALES'den çok yüksek aldığım için sınavı övüyor filan değilim, gayet kötü bir puan aldım, ALES'e lanet olsun hatta o derece. ama objektif bakarsam yukarıdaki dediklerim çıkıyor ortaya.
  • eskiden sizofrendim simdi iyiyiz  (09.09.14 23:30:42 ~ 23:32:06) 
türkçe makale mi yazılıyor da de'yi da'yı ayırmasına bakacağız doçentin? insanların ilgi alanlarında olmayan ve dahi kullanmadıkları şeyleri unutmaları çok normal. bunun üzerinden tespit yapmaya çabalamak, zorlamakla eşdeğer bence.

lisansüstü eğitim için ales, gereksiz bir sınav olmaktan öte gidemiyor gözümde. senin isteğini, azmini, çalışmanı, başarını belirleyecek şey ales değildir. böyle düşünen de büyük hatadadır.
  • devilred  (09.09.14 23:36:46) 
@delivered Türkçe makale yazılması gerekiyor. bir dilde ne kadar çok bilimsel çalışma yapılırsa, o dil o kadar çok bilim dili olmaya yaklaşır. Türkçe makale yazanlar zorluğunu bilirler o terimleri çevirmenin. ama sen çevirmezsen ben çevirmezsem aynen dediğin gibi Türkçe makale yazılmaz. Bu da bir profesörün da'yı bitişik yazmasını haklı göstermez.
insanların ilgi alanları dışındaki şeyleri unutmaları normal olabilir, unutuyorsa ve ilgi alanına sokmuyorsa akademisyen de olmasın bir zahmet. bilim birçok disiplinle bir arada olmayı gerektirir.
"ne gerek var şimdi küp kare açılımını yeniden öğrenmeye yeeaa, insanlar unutabilir gayet yane" bakış açısı olan insanlar ALES'e de girmesin, yüksek lisans da yapmasın. askerlik tecili için yüksek yapılan bir ülkede yaşıyoruz gerçi. doğrudur. kasmaya ne gerek var.
  • eskiden sizofrendim simdi iyiyiz  (09.09.14 23:55:09) 
@eskiden sizofrendim simdi iyiyiz

nickimi düzgün okumanı tavsiye ederim ilk başta, olmadı kopyala-yapıştır yapmayı deneyebilirdin. hani malum, teknoloji çağındayız, iki tıka bakardı. her neyse.

insanların neyi akıllarında tutup neyi tutmayacaklarına karar vermek sana düşmez. kendine uygunu seçebilecek kapasite var çoğumuzda bence. o yapmasın, bu yapmasın, bi tek sen yap, öyle mi? şu sınavı bile savunabilenler var ya, şaşıyorum.
  • devilred  (09.09.14 23:59:24 ~ 10.09.14 00:00:49) 
@delivelet agashdga yani küp açılımını unutabilir insanlar, ne gereği vardır onun sınavını yapmanın filan, ama senin nickini düzgün yazmalılar kesinlikle.
açıkçası ne senin nickin, ne benim ne düşündüğüm hiç önemli değil. bu sınav yapılıyor, buna benzer sınavlar dünya çapında yapılıyor. gerekli ki yapılıyor. bi sen akıllısın ve sen fark ettin gereksiz olduğunu.
neyse kişisel olarak gelip burada laf yarıştırmanın anlamı yok. biri yukarıda çok net bi şekilde açıklamış aslında, "beğenmiyorsan GRE'ye gir."
  • eskiden sizofrendim simdi iyiyiz  (10.09.14 00:33:03) 
@eskiden: o zaman kusura bakma bi' ben mükemmelim demek ki şu netteki hızlı yazımlarım dışında en az hatalı olacak şekilde anadilimde yazabiliyorum. matematik için de aynı şey geçerli, yani bir insan anadilini düzgün konuşmayı, yazmayı, kısacası "kullanmayı" zaten unutmamalı, bu bir. ayrıca, bir insan dört işlemi nasıl unutur yahu?! para üstü alırken bile toplama çıkarma yapıyorsun, iki işlem daha ekle dört yapar, onla çarp, kırk yapar!

ben de işte diyorum ki, kaç yaşına gelmiş, belli bir konuma gelmiş insanlara bu sınav yapılmamalı. gre de aynı mantıkla yapılıyorsa bu da saçma. ama dediğim gibi: İNSANLARIN YÜKSEK LİSANS/DOKTORA PROGRAMINA BAŞVURURKEN, FIRSAT EŞİTLİĞİNE SAHİP OLMALARI İÇİN YAPILMASI GEREKEN MİNİMUM ÖZELLİKLERE SAHİP SINAV BUYSA, MECBUREN BU YAPILIYORDUR, ÇÜNKÜ HER ÜNİVERSİTENİN MÜFREDATI AYNI DEĞİL.

bu da bunu 3. söylemem sanırım. daha fazla nasıl anlatabilirim bilmiyorum? sınav saçma. bu kadar basit. ama müfredat farklılıklarından dolayı bilim sınavı yapılamıyorsa, sadece bu dandik, saçma, insanları gerizekalı yerine koyan, haksız sınav yapılarak mülakat öncesi sıralamalarda insanlara fırsat eşitliği sağlanabilecekse, böyle oluyor demek ki anca. gre için de şöyle bir farklılık var yalnız: sınav İNGİLİZCE, bilmem farkında mısınız ama -diğer arkadaşı da dahil ettim-, aslında anadili ingilizce olan insanlar haricindekiler için, bir nevi "akademik anlamda ne kadar ingilizce biliyorsun?" diye sorma sınavı bu. ales gibi olsa ne yazar olmasa ne yazar? robert koleji de zamanında böyle bir sınav yapmıştı, abitur'un ingilizce olanı gibi düşünün, gre'yi bilmediğim için yorum yapamıyorum, ama adamlar harbi zorlamıştı. hem ingilizce okuma-anlama-yazma-dilbilgisi olarak, hem de "sen ilkokul-ortaokulda neler öğrendin?" şeklinde sorularla sınav yapmışlardı. yani adam hem ingilizceni hem de okulda neler öğrendiğini ölçüyor. anadolu lisesi sınavlarının ingilizcesi gibi düşün ya da. gre de böyleyse, mantıklı. ama ales değil, çünkü ales'in konuları maksimum lise 1 -en azından benim hatırladığım müfredata göre öyle, biz lise 2'de trigonometri, lise sonda da güya limit-türev-integral görüyorduk. yani lisans yapmış bir insan, ki benim meslek lisesinde okuyan kuzenim bile lise 1'de az biraz matematik, türkçe gördü ve 70 aldı- bunları zaten bilir ama bunlardan da sınav olmamalıdır yahu! resmen hakaret ya! ha bir ben mi zekiyim? hayır değilim, benim gibi bir sürü insan var ales'ten yakınan, "bizi salak yerine koyuyorlar?" diyen. ama 4.ye de diyor olduğum gibi EŞİTLİK SAĞLAMAK İÇİN BU GEREKİYORSA, BUNU YAPARLAR. AMA BU TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN AYIBIDIR. bu kadar. beğenmiyorsak hagaden de gre'ye girelim ki zaten gre sonucum olsa iki dakka kalmam şu ülkede, o kadar sevdiğim vatanımı ve insanlarımı saçma salak sınavlarla mala çevirdiler. başka ülkelerdeki gibi oturmuş eğitim sistemi ve müfredatı hala yok, zaten müfredatı tüm ülke imam olsun diye değiştirip duruyorlar, öyp'yi bile ilahiyat fakülteleri haybeyeden dolsun, diğer bölümlere de bizim elemanları yerleştiririz bir şekilde, diye başlattılar, zaten bu ülkeden bundan sonra bilim insanı da çıkmaz, bilim de çıkmaz! hatta sizin de gre paralarınızı ben vereyim, çekip gidelim şu ülkeden yahu! ben iki lokma bursa -ki lisans mezunu arkadaşlarım neredeyse dört katım para kazanıyor- günlerce laboratuarda yatıp kalkıp deney yaparken, yüksek lisansa ya da doktoraya geçmek için salak yerine konduğum bir sınava girmek istemiyorum. benim herhangi bir bilgimi ölçmüyor bu sınav. benim yüksek lisansta yazdığım iki makale olmasına rağmen ve uluslarası dergilerde yayınlanıp atıf bile almasına rağmen, ben hala havuz problemi niye çözeyim yahu?! termodinamik problemi çözen insanım ben ya! kendi konumla ilgili teorik difüzyon hesapları yapıp yayınlatmış bir insanım, bunu da övünmek için demiyorum, yaptığım iş bu çünkü. bunun için yaşıyorum ben. sonra da kalkmış kurumun teki "kardeş sen o kadar ter akıttın bi tarafından, bi de seni üç saat ortaokul bilgilerine tabi tutalım!" diyor! ayrıca, makaleler türkçe de yazılabilir, ingilizce de, ama kendi anadilimi düzgün kullanıp kullanamadığımı görmek için bu kadar basit bir sınava tabi tutuluyorsam, 1.sınavı yapanlar hakikaten beni salak zannediyor 2. zaten bu kadar salak zannediliyorsam, o zaman burada işim ne?!

sınavı da övdüğünü düşünmüyorum, bu kadar dandik bir şeyi övebilecek bir insan düşünemiyorum zira. neresinden tutsan elinde kalan bir saçmalık. ve dediğim gibi, bunu da 5.ye diyorum sanırım, SINAVIN GEREKLİLİĞİ İLE İLGİLİ DEĞİL, SAÇMALIĞI İLE İLGİLİ KONUŞUYORUM: EĞER BU SINAV, ÜNİVERSİTE MÜFREDATLARI FARKLI OLDUĞU İÇİN, FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLAMAK ADINA YAPILIYORSA, BU EĞİTİM SİSTEMİ KÖTÜDÜR! daha da ne şekilde ifade edebilirim bilmiyorum, zira sayısalcı olarak türkçem bu kadarına yetiyor.

@alice: sen bana bakma, sınavına biraz test çöz gir. ne yazık ki bu böyle bir düzen, yapacak bir şey yok. aslında var da burada anlatılacak şeyler değildir muhtemelen. kolay gelsin ne diyeyim? :(
  • pasp  (10.09.14 01:10:40) 
@pasp sen başka bir şeyden yakınıyorsun. bu basit sınavın küfür gibi olduğunu söylüyorsun. yazını baştan sona okudum, haklısın da. daha nitelikli bir sınav yapılabilir. fakat burada benim itiraz ettiğim "ne sınavı yeav" modunda olanlara. oha ya oturup ebob ekok mu çalışcam şimdi?! şeklinde bu lise 1 sınavının onları gereksiz(!) bilgileri tekrar çalışmaya itmesi yüzünden şikayetçi olanlara. sen diyorsun ki daha nitelikli bir sınav yapılabilir, evet eyvallah katılıyorum. ama adam diyor ki "ben matematik bilmek zorunda değilim, felsefeci olcam ben". işte buna yumruğu indiririm arkadaş. o kadarcık matematiği de bil bi zahmet yav diyorum. yoksa söylediklerinde kelimesi kelimesine haklısın.


  • eskiden sizofrendim simdi iyiyiz  (10.09.14 01:52:16 ~ 01:52:41) 
@eskiden: işte ben de diyorum ki o kadarcık matematik ya da türkçe unutulmaz bence. yani unutan varsa da o da sistemin ayıbıdır, haliyle bu sınav da sistemin ayıbıdır. o yüzden ben "ne çalışcam yeaa" diyen insana kızamam şu noktada. kızılmasını ya da "git gre'ye gir." denilmesini de haklı göremiyorum o yüzden. ama hepimizin de ne yazık ki ortak birleştiği şu nokta gibi: sistem böyle. :(


  • pasp  (10.09.14 21:28:14) 
ALES SINAVI dediğin için girme arkadaşım. Türkçe'den kaldın. Otur 0!


  • salomentol  (10.09.14 23:09:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.