[]

arabada klima açmak benzini tüketmek

araçlardaki klimanın kullanılması gerçekten de denildiği gibi benzinin(yakıtın) çabuk bitmesine neden olur mu? neden, niçin, nasıl???
(bkz: benzin isigi yanmis arabada klima calistirmak)
(bkz: benzin bitmesin diye klimayi acamamak)


 
öncelikle benzin açmak motora ekstra yük getireceğinden bir artışa sebep olur ama bununla ilgili bir duyuru vardı orada myht busters'da cam açmanın daha çok harcattığına dair bir şeyler vardı. araştırın görün.

bunun dışında %5-15 arası bir benzin harcaması artışı olur. motor gücünüzde bir miktar düşer.
  • darknum  (19.06.07 16:44:59) 
arabada klima açık olması, klima kapalı olmasına göre %30 daha fazla benzin harcamaya neden olur.

mythbusters'da cam açılınca %30 tasarruf sağlanmaktaydı.
  • goldenwand  (19.06.07 17:32:17) 
Klima da sonucta enerjiyle calisan bir alet ve enegrjisini motordan aliyor. O yuzden daha fazla benzin harcanmasina sebep olur.

Ben de darknum gibi, goldenwand'in dediginin aksine, otoyolda giderken klima calistirmak ile cam acmak arasinda cam acmanin daha cok benzin yaktigini hatirliyorum mythbusters programindan. Bunun da sebebi hep acilan camlarin arabanin aerodinamigini cok bozdugu olarak soylenir.
  • wpi  (19.06.07 18:14:35) 
@goldenwand. hangi duruma göre %30 artış/azalış oluyor?

1.klima açık %30 artış.
2.cam kapalı/klima kapalı
3.cam açık %30 tasarruf ->(klimanın kapalı camların açık olmasına göre mi demek istedin?)
  • can see  (19.06.07 19:42:34) 
kullandığım araç 100km de ortalma 10lt yakıyor, klima açıksa 11 lt bile olmuyor. yani %30 çok gerçek dışı bir rakam. o bölümü ben de izledim ama %30 dediklerinden pek emin değilim. zaten o kadar fark etse kimse klima açmaz emin ol.


  • kimlanbu  (19.06.07 20:40:15) 
myth busters ilgili bolumler ıcın;
episode22
episode38
mythbustersresults.com
  • dodocan  (19.06.07 21:21:42) 
dodocan'ın verdiği linkte (episode 38) eğer hızınız saatte 50 milin altında ise camların açık olması tasarruflu.

eğer saatte 50 mil'in üzerinde bir hızınız varsa air condition daha tasarruflu.




(sayfada ararken benim gibi dalmayın. bölüm başlığı episode 28, 38 diye yazıyor.)
  • can see  (19.06.07 21:53:41) 
%30 çok fazla bence.
zaten daha modern klimalar çift kompresörlü oluyorlar. aşırı sıcak olmayan havalarda küçük olan kompresör marifetiyle iklimlendirme yapılıyor böylece daha da tasarruflu olunabiliyor.

  • agk  (19.06.07 23:28:32) 
istanbul'da nisan'da hava 26 dereceyken klimayi 22 derece'de acmak
ile
antalya'da temmuz'da hava 38 dereceyken klimayi 16 derece'de acmak
arasinda enerji tuketimi acisindan fark olmali diye dusunuyorum...
[hava sicakliginin tuketilen enerjiyi etkilememesi dogrudur, lakin klima sizin istediginiz sicakliga gelesiye kadar durmaz/yavaslamaz yani antalya ornegindeki klima kontak acik oldugu surece okuzler gibi calisacak ve iddia edilen %30 benzin zararina yol acabilecektir]
  • 507  (20.06.07 10:38:53) 
Yüzde kaç fark olur bilmiyorum, ama asıl sorunuzu yanıtlayayım.

Cevap evet. Arabada klima açmak, farları yakmak, radyo açmak, çakmak yakmak, GPS kullanmak, siren çalmak vs. hepsi benzin artışına neden olur. Bildiğiniz gibi bu işler için elektrik gerekiyor. Elektrik ise aküden sağlanmakta. Akü ise alternatör (jeneratör) döndükçe oluşturulan elektrik ile şarj ediliyor. Alternatör motora bağlı ve döndürülmesi için de bir güç harcanması gerekiyor. Elektrik üretmediği zamanlarda ise bu güç daha az. Boş veya dolu bir karabiber değirmenini döndürürken harcadığınız gücün farklı olması gibi.

Sonuç olarak; klima elektrikle çalışıyor, elektrik aküden geliyor, akü alternatör tarafından besleniyor, alternatör motor tarafından döndürülüyor, motor da benzinle çalışıyor.
  • 386 dx  (20.06.07 12:44:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.