[]

yurtdışına çıkmadan önce muhakkak yapılması gerekenler

öncelikle tekrar sorduğum için kusura bakmayın, daha fazla cevaba ihtiyacım var.

bir seneliğine avustralya'da yaşayacağım. iş başvurusu yapabilirim, dil okulu veya yüksek lisansa başvurabilirim orada duruma göre. şimdi şunları sormak istiyorum:

1- cep telefonu hattımı ne yapayım? burada kapatayım mı? orada yeni bir hat mı alayım? aslında oraya gidince ilk yapacağım şey bir telefon almak, taahhütlü hat alıp ikisini bir arada mı halletsem?

2- emekli sandığındayım ben, sigortayı gidip gss ile ilgili ne yapmam gerekiyor? bir sene sonra dönme ihtimalim var 10 bin lira borçlu çıkmayayım sonra?

3- oraya 20 bin veya 30 bin türk lirası götürmek istiyorum. en ucuz, kayıpsız nasıl götürebilirim, hem burada hem orada şubesi olan ingbank veya hsbc bank gibi bankalardan oranın kendi parasıyla hesap mı açtırayım buradayken? yoksa burada döviz yapıp götürebileceğim maksimum kadarını götürüp, oranın yerel bir bankasında mı hesap açtırayım? başka ne gibi yollar vardır?

4- visa kredi kartım ve ing turuncu hesabım var, bunları ne yapayım kapatayım mı?

5- bagaj hakkım 32 kilo. sizce oraya götürebildiğim kadar kıyafet, ayakkabı vs götüreyim mi? veya aynı şekilde parfümdür, deodoranttır, diş macunudur, diş fırçasıdır, kremlerdir kişisel bakım ürünlerimden var olanları götür orada boşuna masraf etme zaten fiyatlar buradakine göre yüksektir kafasında mı olmak yoksa boşver orada alırsın mı daha mantıklı?

6- üniversiteye, meslek okullarına veya yine iş başvurularında benden genel olarak istenecek evraklar nedir? bunların hepsini tercüme ettirip notere mi onaylatmalıyım? diploma, transkript tamam da başka ne isterler? sabıka kaydı? askerlik durum belgesi vs?

7- ehliyetim var bununla ilgili bir şey yapmam gerekiyor mu? orada geçerliymiş ehliyetim.

8- aklınıza gelen başka şeyler?

 
3- orda hesap açtırman sıkıntı olabilir. abd için; burda ingden açıp giden arkadaşım orda parasını rahatça çekti. ben elimde götürdüm, orda ing ve city bank bana hesap açmadı. gayet de güvenilir bir tipte öğrenci idim. uygulama hakkında bilgim yok ama dikkat et, sonra bir sene bi çanta parayla gezme.


  • Aerdem  (05.09.14 21:27:41 ~ 21:27:54) 
Kanada da 3 sene yaşadım sana deneyimlerimi anlatmak isterim :)

1- burdaki sim kartını kapattır, Avustralya ya gittiğinde yeni bir hat al kendine zaten burdaki sim kart orda bi işe yaramaz yarasa bile internet kullanımı onsu bunsu çok tutar. Avustralyadaki cep telefon fiyatlarını bilmiyorum ama eminim ki orada cep telefonu buradakinden daha ucuzdur dediğin gibi taahhütlü yap

3- maksimum 5 bin dolar yanında götürebiliyorsun diye biliyorum benim fikrim burada herhangi bir bankadan hesap açtırıp ya da şu anki kullandığın bankamatik kartına para koyup, bankamatik kartını yurtdışına kullanıma açtır bankan ile konuşarak oraya gidince belirli bir miktar komisyon karşılığında para lazım oldukça atm lerden çekersin :) ben Kanada da iken garanti bankası kartımı kullanıyordum ailem hesaba her ay para yatırıyordu bende paraya ihtiyacım olduğunda herhangi bir bankaya gidip istediğim kadar para çekiyordum benden atm 1.75 dolar komisyon alıyordu atm ye göre değişiyor gerçi bazıları 1.50 de çekiyordu.

5- kıyafet ve ayakkabıyı Türkiyeden al kesinlikle burada hem ucuz hem kaliteli hemde çeşit çok. Diğer kişisel bakım ürünlerini oradaki marketlerden alabilirsin onlar sana yük olmasın.

6- toefl isteyebilirler ingilizceni kanıtlamak için. Notere onaylatma işlemi ülkeden ülkeye göre değişiyor mesela ben kanada ya giderken hem evrakların tercümesini hemde noter onaylı istemişlerdi, ingiltere vizesine başvururken sadece tercüme yeterli demişlerdi :) Avustralya için bilemicem ama noter onayı isteyeceklerini sanmıyorum. Sabıka kaydını artık internet üzerinden e devletten alabiliyorsun ptt den 2 lira karşılığında e devlet şifresi al her ihtimale karşı ordan print edip verirsin istediklerinde :)

7- Bildiğim kadarıyla Türk ehliyetin orada sadece 3 ay geçerli ondan sonrası için bir takım evraklar toplayarak konsolosluktan tercüme ettirmen gerekicek ehliyetini

8- Karı kız ortamı fena orada. Multiculture her ülkeden insan var Asyalılar istila etti orayı diye duymuşluğum var ne kadar doğrudur orasını Allah bilir. Kuzenim 2 sene marlbourne şehrinde üniversite okumuştu baya bi övmüştü orayı insanları çok rahat stress az karı kız fazla az bişey ırkçılıkta varmış. Birde Avustralya aksanı bana hep bi değişik gelmiştir :)

edit: Avustralya ya giden bir arkadaştan dinlemiştim. Bunlar Cuma, Cumartesi geceleri hep dışarıya eğlenmeye çıkıyorlarmış içmeye gece kulubune falan adam anlatıyor işte diyor ki ben çok sarhoştum eve doğru yürüyordum geceleyin çok çişim gelmişti işte eve kadar tutamam diye tünelin girişinin oraya işemiş lan diyor tünelin bir diğer ucundan bir çıktım polis elinde ceza kağıdıyla beni bekliyor :) adam işerken kameralara yakalanmış. Orada kanunlar biraz sert sanırsam insanlar hep kurallara uyuyormuş, Türkiyede kafana göre yaptığın şeyleri orada biraz zor yapabilirsin :) ona dikkat et
  • hasanli  (05.09.14 22:50:58 ~ 22:57:10) 
1. hattını kontörlüye çevir, 3 ayda bir miydi ne kapanmaması için internetten kontör yükle yeter. dönünce aynı hattı kullanırsın. yoksa 1 yıl sabit fatura ödeme. türk hattı orada işe yaramaz. taahhütlü almadan önce iyi araştır da ol sonra pişman olma.

3. aman yanında taşıma. çaldırırsın falan. olmaz deme, olur. hayata küsersin. ortak bankalardan birine yatır. detayları bilemiycem döviz midir vs.

5. kıyafet götür. diş macunu, krem vs ufak tefek şeyleri oradan da alırsın. ilk ayından hemen kıyafet alışverişi yapman sıkabilir.

6. her belgeyi çıkart. az olmasın, fazla olsun...

7. abd'de falan 6 ay mı geçerliydi öyle bir şey. orayı bilmiyorum ama benzerdir bence. bir süre sonra oradan da alman gerekebilir.
  • pinkpeony  (05.09.14 23:15:06) 
@hasanlı

bu sabıka kaydını da tercüme ettirmeli miyim?
  • baldur2  (05.09.14 23:32:15) 
ayrıca @hasanlı.
buradaki bankada avustralya doları hesabı mı açtırmalıyım? yoksa tl'yi orada avustralya doları olarak çektiğimde ekstra kur farkı vs komisyon ödemek istemiyorum. ya da senin dediğin gibi yapıp, oraya gittiğimde tek seferde bütün parayı çekip sonra bir avustralya bankasındaki hesaba mı yatırsam? tabi aerdem'in dediği gibi hesap açmam sorun olur mu?

  • baldur2  (05.09.14 23:34:57) 
buradan avustralya doları hesabı açtıramassın diye biliyorum. Buradan tl olarak yatırırsan kartını yurtdışına kullanıma açarsan master card ya da visa hangisini kullanıyorsan avustralyada herhangi bir bankamatiğe gidip çekiyorsun o dediğin işlemleri atm hallediyor diye biliyorum arada işte senden komisyon alıcak bende tam detaylı bilmiyorum eğer nakit taşımak istemezsen avustralyada gittiğin her yerde kartı kullan restaurantta, sinemada, alıiverişte...vs o zaman komisyon ödemiyorsun diye biliyorum tam hatırlamıyorum bende. Avustralyada banka hesabı açtırmak istersen banka senden oturma izni ya da öğrenci vizeni ister üzerine kayıtlı resmi bir faturada isteyebilir ya da ev adresini gösteren resmi bir belgede isteyebilir orada bi sıkıntı çıkabilir ben hiç banka hesabı açtırma işlerine girmedim yurtdışında ama burada hsbc hesabı açtırırsan büyük ihtimal avustralyada da o banka vardır o zaman o kartı avustralyada da kullanırsın sıkıntı çıkmaz belki komisyon da kesmez araştır geneded


  • hasanli  (05.09.14 23:46:01) 
1- avustralya'da hat alacaksin, tr'de aylik masraf olmasin, kontorlu degilse kapat hattini.
au'daki hatlar cesitlidir. optus genel olarak iyi. kontorlu hat kullanirsan ne kullandigini bilirsin, tr'yi aramak icin de belli bir dakika limiti de veriyorlar, cogu kontrat da yurt disi aramasi ekstra. kontratli alirsan 24 ay vb. sureli kontrat yapacaksin. onu da iyi arastirmak gerek, yurt disi aramasi var mi, hat her yerde cekiyor mu, sartlari nedir vb.

2- once adresini sistemde degistirip yurt disi bilgisi gir. ama bu mevzu onemli, tr'deyken danisabilecegin yetkili bir abiyi bulup sorustur bence.

3- bunun uzerinde rakamlari uzerimde tasiyip goturdumdu. ama kaybolur filan diyorsan, au'da senin kullanman icin acilacak bir hesaba da aktarabilirsin. oradaki yakinlarin bir hesap acabilir, yahut tr ile ortak calisan bankalara danisabilirsin. aud hesabi tr'de cesitli bankalarda acabilirsin ama aud almak icin bu bankalari kullanma zarar edersin. istanbul'daysan kapalicarsi, bamka, ordu doviz gibi yerlere danis. soyledigin miktarlari ertesi gune tedarik ederler.

5- oncelikli kiyafet, ayakkabi vb. bunlarin fiyat / performansi tr'de cok daha iyidir. tr'de priz donusturucu bulunuyor mu bilmiyorum, varsa oradan almak ucuza gelebilir. yer kalirsa gider gitmez kullanacagin sampuani, parfumu filan da koyarsin. el valizini de efektif kullanmak gerek.

6- diploma noter onayli tercumeli kopyalari, ingilizce transkriptleri filan ayarla. sabika kaydi, nufus sureti filan geldigin yerde konsolostuktan alirsin gerekirse.

7- vize turune bagli. kalici oturumun yok. o yuzden senin ehliyetin kalici oturum ciktiktan 3 ay sonrasina kadar gecerlidir. ama bazi bolgelerde araba satin alirken, sigortalatirken filan sorun olabiliyormus turkiye ehliyeti. orasini tam bilemiyorum.

8- simdiden iyi yolculuklar. indiginde muhtemelen kuzey mahallelerine (broadmeadows, meadow heights filan) gidebilirsin. "ben nereye geldim" deme. zamanla degisir her sey. bir sikinti olursa mesaj isigini yesillendirebilirsin her zaman.
  • viva paulista  (06.09.14 07:22:31) 
1- kontorlü yap. 3 ayda para yükle.

3- 5000 dolar nakit yap yanına al. kalanınıbelirttiğin gibi ortak bankalara yatır. yapıkredide de unicredit ortak bu arada.
4- hareket olmazsa ücret almıyorlar. durabilir sanki.
5- kıyafet ve elektronik eşyalarını götür. yeni alacağın elektronik eşya varsa eskilerini burda bırak.
6- yaşını bilmiyorum ama dönüş yolunda havaalanında direk askere gitmemek için tecilini kontrol et. o tarihleride kapsasın.

iyi yolculuklar
  • isminivermekistemeyensuser  (06.09.14 08:29:48 ~ 08:30:12) 
Buradan giderken yaninizda et urunleri, kuru bakliyat, baharatlar, bitkiler goturmeyin, sinirdan geri gonderilirsiniz direk. Avustralya bu konularda cok katidir.


  • düşünüyorum öyleyse vurun  (06.09.14 09:15:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.