[]

felsefe sorusu - din

yunan kardeşlerim, aklıma takılan bir soru var.

şimdi felsefenin 7 alt dalından birisinde din felsefesi var. fakat benim kafamı karıştıran din konusunu felsefe adı altında incelemek bir kere felsefenin tanımına, düşünme biçimine, sorgulayacılığına aykırı değil mi?

bu hangi mantık ya da benimsenen akım ile bağlantılı?

açıklayabilir misiniz?

not: mantıksal olarak aydınlanmak istiyorum.

 
İmho; felsefe dini demiyor, din felsefesi diyor. Dini araştırıyor yani, ki bu oldukça normal, var oluştan beri din var. Şamanizm belki, belki paganizm, belki zeus anasını satayım. İnsanlar ilişkili..


  • anonymice  (26.08.14 20:26:37) 
@anonymice şimdi bilgi - araştırma tamamda bunu kendi içine kategorize edip bir alt dal olarak eklemesi ne kadar mantıklı?


  • tek terk  (26.08.14 20:28:13) 
@tek terk

Çok kapsamlı bakıyorsun bence. Sonuçta o sınıflandırmalar atıyorum oxforddan 10 profesorun aralarında anlaşıp çıkarttıkları alt sınıflandırmalar. Başka bir şey değil.
  • anonymice  (26.08.14 20:33:15 ~ 20:34:15) 
@anonymice amacım zaten çürütmeye çalışabilmek değil ki, mantık olarak anlamak istiyorum ama ikna olamıyorum.
mantıksal anlamda daha ikna edici bir açıklaması olmalı...

  • tek terk  (26.08.14 20:35:43 ~ 20:36:08) 
din felsefesi din var mı onu bile sorguluyor. dini bir yaklaşımla din felsefesine bakmak yanlış.

insanlık varolduğundan beri dinler vardır. ve felsefenin bunu -insanlığın en çok ilgilendiği şeylerden birini- ele almaması saçma zaten.

teoloji farklıdır. onla karıştırma.

şöyle diyeyim, nietzche bile din felsefesiyle ilgili yazılar yazmış ve "sözlerime karşılık tanrı yalnızca bakakaldı" demiştir. din felsefesi bunu bile söyleyebilmektir.
  • suicidal ronin  (26.08.14 20:49:37) 
din felsefesi sonradan üniversite hocaları "üretilmiş" bir şey değildir pek; hegel'in bu konuda oldukça ayrıntılı dersleri vardır. ve dahası klasik yunan filozoflarının da oldukça kafa yordukları bir şeydir din felsefesi; plato ve aristo dahil.

soruya gelirsek, din felsefesinin içinde tanrı kavramını sorgulamak da yer alır, diğer dinleri anlayama çalışmak da. o yüzden yaptığın felsefe tanımı içinde yer alabilir din felsefesi de. çok ayrıntılı bir konu bu, şimdi uzun uzun yazacak enerjim yok ama temel olarak durum bu.
  • fengari  (26.08.14 20:53:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.