[]

Mahkemede şahit olacağım. vereceğiniz öğütleri dinlemek istiyorum.

önce soru, sonra ayrıntılar..


eylül'ün sonunda mahkemem var. eski iş arkadaşımın davası. kendisi davacı. patrona karşı onun şahitliğini yapacağım. yani "iş kanunu" mahkemesi bu. kafamda sorular var.

1) mahkemeye giderken kılık kıyafet çok önemli mi? ben hayatımda takım elbise giymedim. bu iş için de çok gerekmiyorsa giymek istemiyorum. adaletin yerini bulmasında bu tarz manipüle araçlarından tiksiniyorum. yine de merak etmeden duramıyorum. ne kadar önemli bu? kirli sakal gidebilir miyim? kot pantolon tişört ile gidebilir miyim?

2) şahitlik nasıl işliyor. yani orada bana patron ve arkadaşımın dibinde "ne biliyorsan anlat" mı diyecekler? hikaye uzunsa ne olacak? tamamını dinletebilecek miyim orada? atıyorum ben bir cümle kurduktan sonra patron oradan gülerse, hadi canım derse, yalan bu yahu dese... gibi durumlarda uyarıp sustururlar mı onu? yazıyla kendimi 10 numara ifade edebilen bir insan olsam da yüzyüze ilişkilerde bocalayabiliyorum heyecanlanıp, öfkelenip..

ayrıntılar:

arkadaşımı işten çıkardılar mart sonu. 15 yıldan fazla uzun bir eleman olsa da aslında kendisi istifasını sundu önce. sonradan "işveren çıkardı" şeklinde çıkarmışlar. bu sayede işsizlik maaşı da alıyor. ama hala tazminatını ödemediler. zaten o yüzden bu mahkeme. elemanın 40 bin tl kadar tazminatı tutuyor ama 15 bin verelim falan demişler. mahkemede büyük ihtimal sigortada gösterilen rakam kadar maaş aldığını, işe zaten geç geldiğini falan öne atıp rakam kıracaklar. ortada bir sözleşme yok, maaş bordroları yok her ay imzalanan. bunları hiç düzenlemiyordu firma. şimdi onun sözüne karşı bizimkisi olacak ama umarım mahkeme evrak delili ister. genelde bu tarz davalarda devlet işçiden yana oluyor diye duydum hep. benim şahitliğim karşısına da işyerindeki diğer elemanı göstereceklerini düşünüyorum. yani yalancı şahitlik yapacak işte. arkadaşın sigortası en son 1350 görünüyordu aylık sigorta bildirimde. ama aldığı maaş 1600 falan idi.

 
1- Kılık kıyafet önemsiz. istersen şort parmak arası terlikle git, kimse karışmaz.

2- Davacı ve davalıyı nereden tanıyorsun? davacı ne zaman işe girdi? ne zaman işten çıktı? kendi mi çıktı çıkarıldı mı? gerekçe neydi? fazla mesai iddiası varsa fazla mesai yaptı mı? çalışma saatleriniz, öğle arası olup olmadığı vs. maaşı ne kadardı?

aşağı yukarı bunları sorarlar.
  • arma aski  (22.08.14 19:01:44 ~ 19:17:33) 
1- kiyafet onemli degil ama bazi hakimler cins olabiliyor ve takabiliyor. sort terlik olmasa da ciddi giyinmeye calisin. gomlek kot bile uygun olabilir aslinda.

2- gerekli sorulari hakim sorar, yada anlat der sen anlatirsin o seni yonlendirir daha uygun sorular sorarak.
  • trajikomix  (22.08.14 19:14:25) 
arkadaş istifasını sundu demişsin?


  • ceycey e  (22.08.14 19:19:46) 
o değil de şahitlik sonrası patron sana nasıl davranacak?? kafayı sana takarsa??


  • defnex  (22.08.14 19:24:13) 
1) her yerin bir giyinme adabı var. tamam başına silah dayamıyorlar ancak ona uygun giyinmek önemlidir. mahkeme salonlarında resmi giyinmek gerekir. çok resmiyete gerek yok ancak gömlek giymeniz hoş olur.

2) sana anlatta diyebilir, önemli noktaları sorabilir. seni orada yönlendirecek. sen ifadeni verirken başkası karışamaz, gürültü yapamaz (dava sürecince gürültü yapamaz) eğer olursa bunlar hakim sert bir şekilde uyarır devam ederse salondan çıkarılır.

ayrıntıları çok bilmiyorum ancak senin yanına bir şahit daha lazım. 2 şahit olduğunda çok şansları kalmıyor diye biliyorum. yasalar çalışanın yanında.

çok geniş ve ayrıntılı bir bilgim yok ancak yazdıklarınıza istinaden arkadaşınız haksız gibi geldi. istifa edince tazminat hakkı gider diye biliyorum, yanmasın diye işveren çıkardı yapılmış sanırım ve arayı bulmak istemişler.

edit: eklenen bilgilere göre arkadaşınız haklı duruyor.
  • air  (22.08.14 19:29:33 ~ 20:26:30) 
@ceycey e: 15 yıldan uzun bir çalışma süreniz olursa istifa bile verseniz tazminat ödemek zorundalar. son 1 yılda epey bir sorun yaşandı işyerinde. yaşadık. çifte standart hakim vs vs. "şartlar işine gelmiyorsa çık o zaman" dediler geçen sonbahardan beri. arkadaş da "o zaman tazminatımı verin" dedi. "o kadar veremeyiz, şuna razı gel dediler." ocak gibi "istifa edeceğim o zaman mecburen vereceksiniz" dedi arkadaş. "şuradan para gelecek, buradan para bekliyoruz, önümüzdeki ay verecez" diye diye mart sonuna kadar oyaladılar arkadaşı. dilekçesini yazıp sundu bunlara arkadaş. sanırım işsizlik maaşı alsın, zaman kazanalım gibi abuk bir mantık ile kendileri çıkardılar. arkadaş da işsizlik maaşı almaya başladı. ama hala oyaladıkları için de haziran sonu mahkemeye verdi.


  • matrix  (22.08.14 19:33:46) 
@defnex:

:) yaşananlar ve süreç gerçekten arap saçı ama nisan içinde ben de bıraktım zaten işi. son maaşımı vermediler diye. şu anda hala sigortalı görünüyorum. çıkaramıyorlar. benim de yasal yaptırımlarım olacak ama arkadaşın mahkemesini bekliyorum işte. biraz da gözlem yapabilmek için. gerçekten uzun hikaye ama işyerinin kendi müşterilerine karşı illegal yoldan yaptığı bazı dolandırıcılık işlemlerini biliyorum. bildiğimi biliyorlar. heralde ellerini kollarını bağlayan da bu. ama ben 15 yıl olmadım işte. yani kendim çıkarsam tazminat alamam. artık yokum diyip gitmemeye başladım. benim de hiç bir sözleşmem ve maaş bordrolarım yok.

bildiğiniz satranç oynuyoruz işte karşılıklı. ve çok keyifli yalan yok. tazminatımı/zı alır mıyız almaz mıyız ne kadar sürer bilmiyorum ama er-geç müşterileri zaten birer birer uyandırmayı kafama koydum. bu arada adamlar cidden zenginler. orada burada villaları, adalarda evleri, arsaları, amerikada konutları falan var. ama burası bir şirket değil. işletme. ve muhasebe bürosu. ironik olan da bu :) terzi kendi söküğünü dikemez mevzusu gerçek sanırım. daha kendi ofisleri için işçileriyle sözleşmeleri, bordroları düzenlenmeyen biryer işte. dinlediğiniz için teşekkürler. :)
  • matrix  (22.08.14 19:38:39) 
@prhn:

kendilerince güvendikleri birşeyler var sanırım ama kanunen düzenlemeleri gereken hiç bir evrak yok ellerinde. bir de illegal olarak yaptıkları düzenbazlıkları biliyoruz. "ekmek yiyoruz" diye çalışırken göz yumuyorduk.

sanırım deli cesareti. şımarıklık. bir de işte "türk bürokrasisi işte, aylarca sürecek, biz o zamana kadar parayı zaten kullanırız" mantığı olsa gerek. garip insanlar.
  • matrix  (22.08.14 19:42:40) 
giyim kuşam hiç bir önemi yok, don kilot gitmedikçe sorun yok. yanınıza kimliğinizi götürün mutlaka. duruşma başladığında siz dışarda olacaksınız, isminiz söylenince içeri geçip hakimin önünde duracaksınız. önce herkes ayağa kalkıp yemin ettirecek hakim size, sonra kısaca olaydan bahsedip bildiklerinizi anlatın diyecek. siz bitirince taraf avukatları veya taraflar size soru soracaklar hakim aracılığıyla. işiniz bitince dinleyicilerin olduğu yerde bekleyeceksiniz, duruşma bitince duruşma zaptına sizin ifadenizin olduğu bölüme imza attıracaklar ve işiniz bitecek. sonra mahkeme kalemine gidin tanık ücretinizi almak istediğinizi söyleyin, size bir kağıt verecekeler o kağıtla ücretinizi alırsınız, sanırım 20 lira gibi birşeydi. bir de ne olursa olsun doğruları söyleyin. yalan tanıklık türk ceza kanununa göre suçtur.


  • orada olmayan adam  (22.08.14 19:50:08) 
@orada olmayan adam anlatmış zaten. bunun dışında bence hala meraklıysanız adliyede rastgele bir mahkemeye (aile mahkemesi olabilir) gidin oturun izleyin, anayasal bir hakkınız bu. gidip görünce sizin korktuğunuz şekilde giyinen avukatları, hakimin yönlendirici sorular sormasını ve tarafların bahsettiğiniz şekilde size karışmasını engellediğini göreceksiniz zaten.


  • acccra  (22.08.14 20:17:04 ~ 20:18:27) 
1- kot tişört olabilir ama eşofman da giyme, itibarsızlaşırsın hakim karşısında, bir şey söylemeye hakları olmasa da hoşlanmazlar.
2- başta ne biliyorsan anlat der sonra senin anlattıkların dışında bir iddia kalırsa onu sorar.
eğer patron müdahale ederse susturur. tanıklığın sonunda ona da soracağınız soru var mı der. taraf olarak tanığa soru sorma hakları var.
  • fauxlivia  (22.08.14 20:19:06) 
"işverene laf yapıyorsun da parayı alana kadar yaptığı illegallikler iyiydi sonra mı kötü oldu da adamı söğüşlemeye çalışıyorsunuz?"

diyesim geldi, sen umursama beni
  • justinial  (22.08.14 20:24:41) 
istedigini giy normalde ne giyiyosan yani.tişört falan takılıyosan sakin gömlek falan kastırma.nefret ediyorum tiplerden.bi de senden rica edicem: mahkeme salonuna korkak korkak girme,hakime efendim falan deme.hakim hanım/bey iyidir. hakimle konusurken de korkma.ellerini önünde kenetleme sanıkmıs gibi. yüce makam diye diye hakimlerin biyerleri kalktı.onlar da normal insan.sokakta birine nasıl davranıyosan ona da oyle davran. şahitlerin sanki allahın önüne cıkmıs gibi pısırıklıklarına sinir oluyorum. bi de tam hakimin karsısında salonun ortasında kürsü gibi bisey var orda dikileceksin. gidip oturma yani


  • bes  (22.08.14 21:21:53) 
anladım hocam.

siz Dürüstçe anlatın. hakim size şans verir başkasını konuşturmaz.
hikayeyi kafanda kısaltarak anlat.
  • ceycey e  (22.08.14 21:59:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.