[]

Kedi & Koku (Capsli)

iyi geceler.

şimdi paşa isimli erkek bir kedim var.
21.03.2014 doğumlu.

bunun maması vs. hiç değişmedi. tabi büyüyor kerata.
ama kokusu çok rahatsız etmeye başladı. acaba kızışıyor mu? kızıştığında kokuyu nereye bırakıyor? Silikon kum kullanıyorum bu marka çok iyi diyebileceğiniz bir marka var mı? Mamasını değiştirmek gerekir mi?

Sanabelle kullanıyorum mama.

 
Kedilerimiz yaşıt. Benimki öyle iğrenç kokmuyor biraz asitli kokuyor. Erkekler genelde 11 aylik civarı girmiyorlar mi?


  • Lim5  (22.08.14 00:14:18) 
Saksıya falan işemiştir belki.


  • ontheroad  (22.08.14 00:17:14) 
@lim5, bilmiyorum ki ilk defa kedi besliyorum. koku çok bariz şekilde ağırlaştı. evin içine yayılıyor. kolonya, oda parfümü falan sıkıyorum kuma ama fayda etmiyor.

@ontheroad, saksıları devirdiği için poşetledim uzun süredir poşetli saksılar. yapamaz onlara.
  • oraletarya  (22.08.14 00:18:30 ~ 00:19:13) 
kokusu derken nesi kokuyor?

bu arada ne zamandan itibaren kızıştığıyla ilgili sallamak istemiyorum şimdi, unuttum açıkçası. ama baya ağır koku oluyor, gözlerimin yaşardığını bilirim. bağırıyor mu hiç acı acı?

son olarak, konuyla bağımsız olarak bentonit kum kullanmaya başla, yazık günah hayvancağızın ciğerlerine.

son cevabı görmemiştim. kuma parfüm falan sıkma yahu, neler yapıyorsun :)
  • soso  (22.08.14 00:20:27 ~ 00:22:21) 
@soso, dışkı kokusu ve kabı haliyle. acı acı bağırması yok hiç.

bertonit kum kullanamıyoruz. iran melezi tüyler uzun çok yapışıyor. denedim. bir de o çok daha tozlu. bence ciğerlerine ve ciğerlerime daha zararlı.

@zetahead, tamam ikisine de danışacağım.
  • oraletarya  (22.08.14 00:24:10) 
Erkek kediler evde bi çok yeri işaretleyebiliyorlar ya. O da eve epey yerleşiyor. Benim kedim 12 yaşına girdi, zamanında beni işaretlemişliği bile var.


  • kaffle  (22.08.14 00:35:50) 
bencesi mi var yahu :) o kullandığın kumların ne denli zararlı olduğu kanıtlanmış zaten. yoruma açık değil yani konu. ama çok fazla çeşitte bentonit kum var. tozlanma sorunuyla ben de karşılaştım, haklısın. ancak temizmama'nın pudrasız, parfümsüz sade kumu gayet yeterli bence. normalde çoğu bentonit kumda aksıran, çeşitli sesler çıkaran kedim, bundan çok memnun. patilere yapışıyor kum biraz ama kalın tanelisini aldığında o sıkıntı da geçiyor. sık sık temizlediğinde de koku problemi olmuyor bu arada.

bağırma yoksa kızışma da yoktur diyorum ben, kediden kediye farkı vardır belki huy olarak bilemem. sanırım anladığım kadarıyla dışkıdan kaynaklı koku. mama değiştirerek halledilir bence. direkt etkiliyor kokuyu mama farkı.

ama kumunu da lütfen değiştir, temizmama'yı dene.
  • soso  (22.08.14 00:36:19 ~ 00:41:39) 
sevgili oraleterya seni çok rahat gördüm.

kedinin kısırlaştırma vakti gelmiş. geçiyor. kaçırma.

kokuyu nereye bırakıyor? vallahi duyduğuma göre evin her bir köşesine çişini oda spreyi gibi yaparak bırakıyormuş erkek kediler. bu koku normal çiş kokusu değil ve çok zor çıkıyor diye biliyorum. eviniz kokudan geçilmeyecek duruma gelmeden götür veterinere.

dişi kediler için 5-6 ay, erkek kediler için 7-8 uygun zamandır diyor veterinerler.

çiş yapma dışında erkek kediler garip davranışlarda bulunmuyor normalde. ancak dışarı kaçmak istiyorlar ve kaçıyorlar.
  • mea maxima culpa  (22.08.14 00:44:59) 
@soso, ama temizmama bile sağlıklı diye satıyor silikon kumu. kalın taneli bentonit bilmiyordum. onu deneyebilirim. mama olarak ne önerirsin peki?


  • oraletarya  (22.08.14 00:47:34) 
kum meselesine gelince silikon kumların kedilerin ciğerlerine zararlı olduğu, silikosiz hastalığına benzer bir hastalık olduklarını söyleniyor.

market mamaları fast food kadar zararlı hayvancıklar için. ileri yaşlarda çeşitli hastalıklara, özellikle erkek kedilerde böbrek rahatsızlıklarına yol açıyormuş.
  • mea maxima culpa  (22.08.14 00:48:19) 
@mea maxima culpa, rahat gördümden kastı anlamadım :)

yani koku ağırlıklı olarak kum kabı ve civarından geliyor. şu anlattıklarınız ışığında kızışma kokusu değil. ama büyümeden ötürü dışkı kokusu ağırlaştı sanırım. çok acayip ağır kokuyor. benim kedi şuan 5 aylık işte. dışarıya biraz uzak. biz 9. kattayız. ama yine de kapıyı açık bulduğunda dışarı gidiyor.

market maması hiç vermedim. başından beri sanabelle kullanıyorum. kum için dedikleriniz dikkate alacağım.


@hayırsız, yok kedi kokmuyor zaten. yukarıda bahsettiğim gibi :)
  • oraletarya  (22.08.14 00:53:00) 
@oraletarya, satsınlar diye yazmışlardır. pudralı da satıyorlar zaten. pudralı kumlardan çok rahatsız oluyordu kedi. sade, bentonit kumun ne olduğu belli sonuçta, içim rahat kullanıyorum en azından.

mama konusunda çok seçenek var. kedim yıllar önce idrar yollarında tıkanıklık yaşadığı için nüksetmemesi adına mama seçeneğim kısıtlı ne yazık ki. yaş mamaların çoğu ve c/d, s/d gibi mamalar hakkında bilgi sahibiyim. diğer kuru mamaları bilmiyorum pek, öyle fazla araştırmadım. uzmanlarına bırakayım bu konuyu ben :)
  • soso  (22.08.14 00:54:04) 
dışkı mı kokuyor, çiş mi kokuyor tam anlamadım.

rahat gördüm derken eve çişini bir yaparsa iş işten geçer anlamına. aman hafife alma. o normal bir koku değil. hormonlu acayip bir koku.

bir de 5 aylıkken ergenliğe girmez diye bir şey yok. veterinerinize mutlaka danışın. bazı kediler cinslerine ve gelişimlerine göre erken ya da geç giriyorlar ergenliğe.
  • mea maxima culpa  (22.08.14 00:56:00) 
@mea maxima culpa, ikisini de kuma yaptığı için anlayamıyorum :)hangisinin koktuğunu. tuvalet alışkanlığı olsa bile evin türlü yerlerine yapar yani o çişi?


  • oraletarya  (22.08.14 08:28:35) 
koku kum kabından mı geliyor yoksa evin içinde bir yerlerden mi geliyor? bence önce onu tespit etmelisin. kum kabını tamamıyla boşaltıp yıka, sonra da kokunun nereden geldiğini tespit edebilirsin bence. kum kabın kokuyorsa yeteri kadar kum koymuyor olabilirsin. kedim eve geldikten sonra kumu 5-10cm yüksekliği olacak kadar koyuyordum. kum topaklanamadığı için çiş tabana yapışıyordu ve berbat bir koku yayıyordu. kumu çoğalttığımda sorun çözüldü. şimdi topaklanan kumları ve kakasını her gün kaptan alıyorum.
mama olarak orijen kullanıyorum. balıklı olanı tüylerine çok iyi geliyor fakat dışkısı diğer mamalara göre biraz daha ağır kokuyor. sağlıklı olması için ödediğim bedele değer diyorum :)

  • boyalı kuş  (22.08.14 08:42:47) 
@boyalı kuş, kum kabından geliyor evet. dediğin şey de önemli aslında. dikkat etmediğim bir durum. tek paket alıyorum her seferinde. çoğaltmak da bir çözüm yolu olabilir. şuan ki maması zaten normalde leş gibi kokuyor. yani o mamadan öyle dışkı çıkması zaten normal. şöyle kokusu az bi mama bulmak lazım.


  • oraletarya  (22.08.14 09:03:16) 
Özellikle erkek kedilerin, genel olarak da hala küçük sayılabilecek 1 yaş altı kedilerin çişleri ve kakaları daha ağır kokuyo gibi geliyo bana. Belki yedikleriyle (genç kedilere özel mama kullanıyorsanız) belki de sindirim sistemleriyle alakalıdır.
Eczacıbaşı'nın ince taneli Pisi Pisi kedi kumunu kullanıyorum. 2 tane orta yaşlı dişi kedim var, aynı kabı kullanıyolar. Koku konusunda titiz olduğum için sabah işe gitmeden, akşam da gelir gelmez temizliyorum. Şimdiye kadar rahatsız edici bi durum olmadı.

Sorununuzla alakalı olarak:
1. Koku kumundan yayılıyorsa, pet marketlerde satılan odour neutralizer tarzı ürünler var. Belli bir alana değil de kumun bulunduğu odada havaya doğru sıkabilirsiniz.
2. Eğer başka alanlara çiş yaptığını düşünüyorsanız, uv ışığı veren bi fener çiş yapılan alanı tespit etmekte epey faydalı oluyor. 1. maddede bahsettiğim ürünle bu alanları temizlerseniz hem koku ve varsa lekeyi giderir hem de kedinizin bu alana bi daha çiş yapmasını engeller.
  • the queen of naked kings  (22.08.14 13:38:26) 
kum kabından geliyorsa çözümü basit aslında. ben kum kabını max. 10 günde bir çamaşır sulu deterjanla yıkayıp iyice duruluyorum. temiz kum koyuyorum ve dışkı vs'yi günlük temizliyorum. temizledikten sonra da kapağını açık bırakıp kabı havalandırıyorum. evime gelen herkes de "evin kedi kokmuyor." der.
mama olayına gelince, mamaların hepsi kokuyor. ben de madem kokacak, bari kedime yarayanı koksun diyorum :)
kolay gelsin şimdiden.
  • boyalı kuş  (22.08.14 13:38:42) 
birincisi kedi kumuna kolonya parfum falan sikmayin. ikisinin de kokusundan nefret eder kediler. tuvalete isemek yerine saksi diplerini tercih ederse sasirmayin yani.
ikincisi, kedi tuvaletini camasir suyuyla temizlemeyin. mumkunse deterjan turevi hicbir sey kullabmayin hatta. kimyasal kalinti oluyor sonucta ve hayvan ona surekli temas ediyor. bu sebepten ben evde bizim tuvalet disinda camasir suyu kullanmiyorum bile. deterjan turevi olarak da arap sabunu kullaniyorum sadece, yerleri silerken bir seyleri temizlerken falan. siz de kedinin kum kabini yikarken illa deterjan kullanacaksaniz arap sabunu kullanin.

  • mutevazi  (23.08.14 09:46:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.