[]

çiğ börek ve haluj

sevgili kafkasyalılar; bu iki hamurişi arasında ne fark var? kullanılan malzeme mi (ki değil galiba), pişirilme şekli mi?
(bkz: haluj)
(bkz: çiğ börek)


 
haluj (ilk kez duydum) kaynatılarak da yapılıyor denmiş. oysa ki ciğ börek sadece yağda kızartılarak yapılır. onun dışında "çiğ börek" böyle daha bir iştah kabartıcı, ağzı dolduran bir isim. "haluj" ise ne biliyim bööyle bi.. öyle işte...


  • metox  (06.07.09 02:06:15) 
valla abhaza olan anne tarafımdan bildiğime göre onlar haluja veya haluje benzeri bişey diyorlar. ayrıca pişirmiyor haşlıyorlar.görüntüsü ve tadı farklı oluyor haliyle.


  • iyilik yap pitbull  (06.07.09 02:06:47) 
valla haluja kabardeyler psıhalıve de demekteler bildiğim kadarıyla. "su halıvesı" gibi bişeye tekabül ediyo yani. diğer yandan çiğ böreğin su'yla pek bir ilintisi yok. başlıca farkları bu olsa gerek.


  • boshi  (06.07.09 03:18:07) 
Ukraynalılar'ın da aynı bu haluj gibi bir yemekleri var, şekli aynı, içeriği et veya patates oluyor, haşlayarak yapıyorlar.

Sonrasında üzerine bu sour cream olarak gavur külliyatında geçen ekşi krema, veya da reçel/marmelat tarzı tatlı birşey sürüp yiyorlar.
  • turcopolis  (06.07.09 03:55:25) 
çiğ börek yağda kızartılarak yapılır. genellikle kıymalısı tercih edilir. bildiğim kadarıyla esasında büyük bir kazana ya da tencereye atılarak bol yağda kızartılır ama evde yapıldığında genelde tavalarda makul miktarda yağ ile kızartılmakta. ayrıca kızartılma işlemi de öyle çok uzun sürmez hatta belki de bu yüzden adı çiğ börektir bilemiyorum.
haluj ise ki haluje de denir. genelde çerkezler pateteslisini yaparlar abazalar ise peynirlisini. benim bildiğim peynirli olan. içine rendelenmiş abaza peyniri ile azıbra (tükçe adını bilmiyorum, kekik gibi kuru nane gibi bi şey düşün) dedikleri bir ot koyarlar. mantı gibi suda haşlanarak pişirilir.
ikisi de hamur işidir ve kapama şekilleri yarım ay şeklindedir. ama çiğ börek daha büyük ebatlarda olur. haluje ise daha küçük. hatta ben haluje ile ravioli yi pek benzetirim. tıpkısının aynısılar neredeyse.
son olarak çiğ börek tatarlarındır, haluje yukarıda da bahsi geçtiği gibi abaza ve çerkezlerin.
  • bittersweetmemories  (06.07.09 09:40:52) 
ek olarak haluj yemesi sıcakken ayrı, soğukken ayrı güzel olur. çiğ börek sıcak tercih edilir ama soğukta seven vardır sanırım.


  • gilbertus albans  (06.07.09 09:47:29) 
pişirmeden gelen farkı arkadaşlar açıklamış. çi börek 30-60 sn. arası kızgın yağda bekletilerek yapılıyor.

ayrıca çiğ börek olarak bilinen, eskişehirimizin nadide tatar işi hamurişi, aslında çi börek'tir.

yani öyle çiğlik gibi bir durumu yok, "çi" ise tatarcada "güzel,hoş" gibi bir anlama geliyordu yanlış hatırlamıyorsam.
  • arigold  (06.07.09 09:48:29) 
haluj sadece haşlanarak yapılmaz. hatta çoğunlukla kızartılarak yapılır. çiğ börekle farkı sanırım hazırlanan içte ve pişirme tekniğinde. kızartılığında bile sac içine koyulan yağda yapılması makbüldür. çiğ börek kadar ince olur ama çiğ börek kadar kuru olmaz. çıtır çıtır değildir yani.


  • tannhauser  (06.07.09 11:17:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.