[]

Bir içecek nasıl alkollenir? Gıda mühendislerinden yardım bekliyorum.

İki sorum var aslında.

1-Örneğin üzüm suyu nasıl alkollenip şaraba dönüşüyor? Yani içine alkol olan bir madde mi konuluyor? Alkol temelde nedir yani? Yoksa bekleyip damıtıldıkça kendi kendine mi oluyor? Bu mantıkla elmanın suyunu sıksak ve aynı işlemlerden geçirsek alkol olur mu?

2-Bir içecek gazlı nasıl oluyor? Ekstra bir madde mi konuluyor?
Mesela fanta? temelde portakal falan ama gazlı nasıl oluyor?

Teşekkürler

 
1. mayalanır ve fermantasyon sonucu etanol oluşur.

2. gaz dediğin karbondioksit.
  • seksen9  (04.08.14 00:46:39) 
maya falan bir şeyler katılarak bekletilince içindeki alkol ortaya çıkıyordu sanırım bi zamanlar bizimkiler yapıyordu şarap öyle hatırlıyorum. 2.sine bir çok ek madde ekleniyor


  • joy stick  (04.08.14 00:47:38) 
1- Aslında benim deneyeceğim başka bir şey var alkollemek için. Şimdi ama bu üzüm falan değil. Onun alkollüsü yok dolayısıyla mayalamak nasıl olacak? :) Yani olmayan mayayı bulamam ki? Hakkaten yoğurt olayına döndü. Mayayla oluyorsa ilk yoğurt nasıl yapıldı hesabı :)


  • secilmis uye  (04.08.14 00:49:18) 
Etik alkol fermantasyonu yapıyor içindeki mikroorganizmalar. Enerji elde etmek için glikozu oksijensiz ortamda etik alkole kadar yıkıyorlar. Laktik asite yıkarlarsa yoğurt oluyor. Sirke de saraptaki etil alkolün yine bakterilerle asetik asite yukseltgenmesiyle oluşuyor.


  • Lim5  (04.08.14 00:51:20) 
neyi mayalayacaksın? bazı meyvelerin mayası kendinden oluyor. ekstradan eklemeye gerek kalmıyor.


  • seksen9  (04.08.14 00:52:22) 
Onceliklie gida muhendisi değilim
Bilindigi uzere her gıdanın icinde bir miktar seker var ve bu seker biraz bekletilip damitilinca alkol olusur o yuzden herseyin ickisini yapmak mümkün sadece biraz curutup bekleyip icindeki alkolu isi yoluyla ayirmaya bakar. Alkolun buharlaşma isisi sudan dusuk oldugu icin belli bir isiyla buharlasan alkol damitilinca alkol elde ediliyor.
Herhangi bir siviya karbondioksit eklerleniz sivida cozulen CO2 o icecegin gazli olmasını saglar piyasadaki bütün soda ve gazli icecekler bu yolla elde edilir. Asitli olmasi bambaska bir durum.
  • steward  (04.08.14 00:53:03) 
her gıdanın içindeki şeker kendiliğinden alkole dönüşmez. bunun için mutlaka o dönüşümü sağlayacak bir mikroorganizma olması gereklidir ortamda. mikroorganizma olması da yeterli değil, mikroorganizmanın işlev görebilmesi için gerekli koşulların sağlanması da önemli. öyle şekeri beklettik, oh alkol elde ettik gibi bir şey mümkün değil.


  • devilred  (04.08.14 00:56:15) 
2- (bkz: sodastream)

1- olayı bakterilerin evriminden ele almak yerine mayalamak istediğin maddeyi söyle ne yapmak istediğini söyle sana nasıl yapacağını söyleyelim.
  • passive aggressive  (04.08.14 01:02:57 ~ 01:03:25) 
mayalanabilecek tüm meyvelerden şarap yapılıyor zaten. ayrıca elma ve/veya armut kullanılarak (bkz: cider) yapılıyor. bunun dışında yüksek alkollü içkiler de benzer şekilde yapılıyor. tahıl (buğday, arpa vs.) veya meyveler önce belirli mayalarla mayalanıp sonra da distile ediliyor. ek ıvır zıvır varsa ( anason vs.) sonradan eklenerek değişik içkiler imal ediliyor. Fakat maya çeşitleri değişik örneğin kimi nişastayı sindirebilirken kimi yüksek aside dayanıyor gibi olmalı durum. lisans düzeyinde biyoloji ve biyoteknoloji bilgim var bir aralar da şarap, rakı yapımını incelemiştim bayağı fakat maya konusunda direkt bilgi veremiyorum.

2. soruna gelirsek karbondioksit suni ve doğal yollarla sağlanıyor. Fanta, maden suyu, suni köpüren şarap gibi içeceklere genelde şişelerken ( şişelenemeden önce de olabilir) karbondioksit basılıyor. Fakat çoğu bira veya şampanya (doğal köpüren şarap) gibi içeceklerde karbondioksit mayanın solunumu sonucu çıkıyor. Örneğin temel olarak şampanya beyaz şarabın tekrardan şeker ilavesiyle ikinci kez mayalanmasıyla oluyor diye biliyorum.

Ek olarak eğer mayalanırken kabın üstü açılırsa alkol bozulacağından sirke yaparsın, eğer hava kilidiyle kaparsan şaraba dönüşür. hava kilidi karbondioksidin dışarı atılmasını sağlarken, oksijenin ve zararlı organizmaların içeri girmesini engelleyen bir aparat bu arada.

Daha da ek olarak çoğu şarap üreticisi istenmeyen organizma ve mayalardan kuertulmak için meyve suyunu kükürtler. istenmeyen mikroorganizmalardan kurtulduktan sonra istediği mayayı bu karışıma ekleyerek şarabın bozulmasını önlerler.
  • rexex  (04.08.14 03:27:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.