[]

Girişimciler, iş adamları, hukukçular

İyi günler

Şimdi bir ürün düşünün çok bilinen bir ürün değil. Bir köy ürünü ve biz bunun patentini almak istiyoruz. Ama bu ürünün bazı köylerde tek tük satışı var. Şimdi biz patente başvurup alınca bu ürünü satanlar, satmayı bırakacalar mı? (Satıştan kastım şişelenmiş falan satılıyor.)

Mesela birkaç ay önce çiğ köftenin ya da baklavanın olabilir. Çiğ köfteydi sanırım ama patentine başvurulmuş. Yeni başvurulduğu için de bu olay haber olmuştu. Bende şaşırmıştım. Şimdi bu başvuran adamlar bunun patentini alınca ne olacak? Diğer çiğköftecilerin kapanması ya da telif ödemesi gibi saçma bir durum söz konusu değil tabi ki ama nedir prosedür hiç de bilmiyorum.

Teşekkürler

 
o tür seylerin genel patenti alınmaz he mesela yapım tekniğinin patenti alınabilir yada o ürünü yapan makinenin patenti alınabilir ama bunlar oldukça ayrıntılı süreçler özellikle topluma mal olmuş ürünlerde.birde isim hakkı var tabi o ayrı bir mevzu.

patent alındı diyelim.artık o ürünün üretim hakkı sizin elinizdedir yani siz istediğiniz sürece insanlar onu üretebilir siz istemezseniz üretemezler eğer sizin isteğinize rağmen üretiyorlarsa dava edersiniz vs.

yine o ürün topluma mal olmuş bir şey ise büyük ihtimalle patent alamazsınız.ama be bunu şu şekilde üretiyorum ve gördüğünüz gibi geleneksel üretimden tamamiyle farklı derseniz bunun patenti alınabilir.

diye biliyorum..
  • dedim dedim de kime dedim  (31.07.14 16:32:14) 
adamlar istiklal marşının patentini almıştı almanya'da bir ara kriz olmuştu..


  • accorbite  (31.07.14 16:52:46) 
www.tpe.gov.tr 'ye girin önce. oradan bir bakın, sol tarafta açıklayıcı yerler var. ciddiyseniz, tpe'yi arayıp bilgi alın hatta.

patent bambaşka bir şey, öyle köy ürünlerine filan verilmiyor. detaya girmeyeyim, buluşlara veriliyor diyeyim.

bunları dedikten sonra şunu belirteyim: başvuracağınız sınai hak koruması (marka, patent, tasarım, her neyse) hangi ürünü istediğinize göre değişir. köyde yetişen bir ürünü, tamamen kendinize özgü, kendi buluşunuz olan bir yöntemle işliyorsanız (pişirme, paketleme, koruma, hazırlama vesaire) bu yöntemin patentini alabilirsiniz belki. ürünün kendisinin patentini alamayacağınız gibi, herhangi bir şekilde üzerinde hak da talep edemezsiniz.

ancak bu ürünün satışı için kendinize bir marka tescil alıp, ürün tanıtımınızı yapabilirsiniz.

verdiğiniz çiğ köfte, baklava örnekleri ise bambaşka. onlar "coğrafi işaret" olarak korunuyor ki, coğrafi işaret başvurusunu bireysel olarak yapamıyorsunuz zaten.
  • starborn  (31.07.14 16:59:44) 
belki patentini alırsın ama o adamlardan biri o ürünün patent alınmasından önce de çok uzun sürelerdir yapıldığı-satıldığını ispatlarsa sadece yaptığın masraf ile kalırsın.

ayrıca patent sana bir ürünü toplatma yasaklama hakkı vermez. sadece bu konuda dava açabilme hakkın olur.
  • orpheus  (31.07.14 17:12:23) 
Patent farkli bir olay. Patent icin bulus yapmak gerekli.

Marka tescil yapabilirsiniz. Ya da cografi isaret tescili diye bir sey var ona bakabilirsiniz.
  • f_d  (31.07.14 17:21:58) 
gayet de alınır.

eğer sen üretim sürecini detaylı olarak biliyorsan, her soruma cevap verebilecek düzeyde hakimsen, bunun patentini alabilirsin. ama uzman birileri ile çalışman gerekir.

daha bu memlekette yazılıma patent alınmaz sananlar var, takma fazla.

patent aldığın zaman ihlal davası açtırman lazım, sonra mahkemede haklı bulunursan toplatabilirsin. öyle kafana göre toplatmak yok.

colgate, 4000 yıllık bir diş fırçalama ürünü patentledi, bizimkiler hala neyin derdinde.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (31.07.14 18:07:44) 
konuyla ilgisiz ama şu da şurada dursun. ileride bu duyuruya gelen cevapları okuyacak olan insanlar yanlış bilgi edinmesin.

www.tpe.gov.tr
  • starborn  (01.08.14 15:11:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.