[]

Yüksek Lisans Nasıl Yapılıyor? Başvuru Detayları Falan...

Aklıma gelen sorular;

-yüksek lisansa nasıl başvuruluyor?

-öss benzeri bir sınav, mesela ales şart mı? sınavsız başvuruluyor mu?

-istediğimiz her üniversiteye başvurabiliyo muyuz? kabul şartları var mı?

-bazen haberlerde duyuyorum yüksek lisans için hocası ile yatan kızlar, hocasına pahalı hediyeler veren adamlar. yüksek lisans almak için hoca onayı falan mı aranıyor? benim hocalarımla iletişimim yok yıllar oldu mezun olalı. yoksa ben bu haberleri doktora ile falan mı karıştırdım.

birde işletme alanında yüksek lisans düşünüyorum. ağır sayısal dersler vr mı? finans bölümüne bakmıştım ama ağır matematik dersleri vardı.

teşekkürler...

 
hemen hemen hepsi seçeceğin üniversite ve bölüme bağlı bu sorduklarının ama genel anlamda
- ales puanı çok önemli onunla sıralama yapıyorlar
-ardından bilim sınavı yani okuyacağın alanla ilgili sınava giriyorsun yerine göre
- ardından mülakata alıyor o bölümün hocaları ve bu 3 sınavın ortalama puanıyla kontenjan sıralamasına girersen oluyor.

-hoca önemli.. hocalar tanıdıklarını, kendi bölüm öğrencilerini daha çok tutarlar. tutmasalar bile yine de iş görecek eleman ararlar.

- başvurmak için üniversitelerin kendi sitelerini sık sık incele. hepsinin kontenjanları, başvuru kriterleri ve tarihleri farklı farklı. hangisi uygunsa ona başvurucaksın.
  • discopolice  (25.07.14 22:31:15) 
soruların cevapları:

- başvurmak istediğin üniversiteye göre değiştiğinden üniversitelerin web sitelerini takip ediyorsun. lisans diploması ya da mezuniyet belgesi şart üniversiteye özel başvuru formu, referans mektubu, niyet mektubu üniversiteye göre değişir.

- ikametgah adresin yurtdışı değilse ales şart. yurt dışı ise denk sınavlar var, onlar da kabul ediliyor. ama bu tarz bir sınavdan puan almış olmak şart. dil için de sınav gerekebilir.

- her üniversitenin kabul şartı farklı. programa göre de farklı. tüm şartları sağlamak zorunda değilsin, örneğin ales puanın istenenin altındadır ama ortalaman yüksektir, kabul edilebilirsin. bunun nasıl olacağı da açıkça yazar.

- sınav puanları ve diploma notuna ek olarak mülakat puanı oluyor. bunların sıralamasına göre alınıyorsun. yani aslında olması gereken bu :) ama bir hoca "ben bu öğrenciyle çalışıp yayın yapacağım" dediğinde mülakat yalan oluyor, o öğrenci tam puan alıyor. çünkü akademik dünyada en önemli şey bu, yayın. (bkz: yüksek lisans mülakat sınavı/@mvural) hocayla anlaşmanın normal yolu çalışıp yayın yapacağına ikna etmek, anormal yolları da bahsettiğin şeyler.

kendi diyeceğim;

paran varsa formaliteden ales'e, dil sınavına, mülakata gir; özel üniversitede yap. para gelecek diye sınav puanları çok düşük oluyor, hemen herkesi alıyorlar, reddedilen yok sanırım.
  • mvural  (26.07.14 02:56:27) 
Başvuru bazı üniversitelerde online bazılarında ise okula şahsen yapılır. Diploma örneği, ales sonuç belgesi gibi belgeler istenir.

Ales, lisans diploma notu ve yazılı sınav veya mülakat sonucunda bir ortalama çıkar ve bu ortalama ile alınırsınız. Bazı okullar dil puanı da ister.

Eğer istenen şartlara uyuyorsan her üniversiteye başvurabilirsin.

Hoca tabiki etkilidir. Her alan için 3-4 hocadan oluşan bir komisyon kurulur. yazılı sınavı ve mülakatı onlar ayarlarlar. Eğer bir öğrencinin alınmasını isterlerse bir şekilde bunu sağlarlar. Mesela size şöyle bir örnek vereyim; bir üniversitede yüksek lisans başvurusu yapan iki aday var. Birisi +2 olduktan sonra ancak benim sınıfımdaki iyi not tutan bir çocuğun yanında takılarak okulu bitiren Burcu; diğeri ise televizyonlara da defalarca çıkan ve hobi olarak ilgilendiği alanda Türkiye'de en yetkin ve bilgili kimse. Sırf hobisi için Rusça öğrenmiş ve iyi düzeyde Rusça ve İngilizce bilen bir hukukçu. Burcu'da dil de yok. Hukukçu abimiz uluslararası konferanslar düzenleyecek kadar etkin. Hatta Rusya'dan 30 kadar profesörü getirip büyük bir konferans dahi verdi. Türkiyede belki 30 üniversitede sunum ve konferanslar yaptı. Ayrıca Burcu birazcık motor. Hikayelerini dinlerdik okulda. İkisi aynı alanda yüksek başvurusu yaptılar. Hukukçu abimiz mülakat komisyonundaki hocalar hakkında benden bilgi aldı. Ben de katılacak hocalardan birisi Rusça biliyor abi dediğim için o hocayla Rusça konuşup hocanın Rusçasından çok daha iyi seviyede olduğunu kanıtlıyor. Sorulan sorulara tam cevap veriyor. Ancak hukukçu abimiz yükseğe alınmıyor ve Burcu alınıyor. Eminim Türkiye'nin her yerinden benzer hikayeler dinleyebiliriz. Tabi yine de işini dürüst yapan üniversiteler/bölümler ve hocalar vardır. Onlar liyakate bakıyorlardır.
  • kallesnikof  (26.07.14 03:25:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.