[]

küçük şehirden istanbula geleceklere tavsiyeler

üniversite sebebiyle istanbula geliyorum, küçük bi şehirden.

metrobüs, metro, tramvay, otobüs vs bunlar nedir, farkı nedir falan filan dahi bilmiyorum. özgüvenim yüksektir. bize sürekli dediler ki istanbulda yaşanmaz, istanbul adım başı tehlike vs vs. ben bunları kafama takmıyorum lakin boş boşta oraya gelmek istemiyorum. şehir hakkında biraz bilgilenmem gerek. istanbul başlığını ekşide okuyacağım bir gün. buradaki tavsiyelere de fazlasıyla ihtiyacım var. önceden böyle bi başlık açıldıysa onu paylaşırsanız da güzel olur. her şey tamamsa ilk sorudan başlayalım olmaz mı?

toplu ulaşım araçları nelerdir? nelere göre ayrılır? nelere göre tercih edilir?akbil vs nedir, paso nedir vs vs. (bunların adını duydum sadece)

başka aklınıza neler gelirse artık.

not: bu konunun çoğu kişiye faydası olacağını düşünüyorum. bi süre sabitlenme imkanı yok mu?

 
  • uykusunu yakalayan adam  (24.07.14 01:43:18) 
geldiğinde nereye yerleşeceksin belli mi? ya da okulun nerede?

istanbul biraz büyük bir yer; bir yerinden bir yerine saatlerce gitmen gerekiyor.
biraz alanı daraltırsan ona göre daha sağlıklı bilgilendirmeler yapabiliriz.
  • supersonik turbo  (24.07.14 02:11:06) 
dikkatli olursan tehlike yok. ama başına ne geleceği belli değil her zaman risk var tehlikeli yerlerden ve insanlardan uzak dur, elden geldiğince risk alma

gelir gelmez öğrenci seyahat kartını çıkar yoksa ulaşım bi yerine girer ve çok acıtır

istanbulda paran çoksa çok güzel yaşanır. en büyük eziyetler kalabalık gürültü ve trafik. okuluna yakın bi yerde oturmak en önemli önceliğin olsun

istanbul başlığını biraz zor okursun zaten çoğu çöptür millet şiir yazmaya çalışıp saçmalamıştır

geldiğinde bu sorduğun her şeyi 2 güne öğrenirsin zaten. çok taşralı gibi davranma, millet seni saf zanneder

şu ara boşsan birinin yanına atlayıp gelsen, biraz gezsen dolaşsan, fikir edinsen? sudan çıkmış balık gibi olma geldiğinde.
  • i ve been mistreated  (24.07.14 02:11:50) 
böyle bir şey var:

(bkz: yeni başlayanlar için istanbul)

henüz okumadım, ama yararlıdır muhtemelen.
  • hayley williams ile evlenecek genc  (24.07.14 02:17:12) 
@supersonik turbo

nereye yerleşeceğim, nerede kalacağım falan belli değil. sadece istanbul üniversite merkez kampüste olacağım. yani fatih/beyazıt velakin sadece orada takılı kalmak istemem elbette. gezmek, vs vs.
  • icimdekibiri  (24.07.14 02:28:32) 
Kaydını yaptırdığın günü takip eden günlerde alabilirsen geçici öğrenci belgesi al. Onunla hemen bir "istanbul kart başvuru merkezi"ne giderek öğrenci akbilini çıkar. Öğrenci belgesi + 1 adet vesikalık fotoğraf + 10 TL kart bedeli ile alabiliyorsun 5 dk içinde. Ama tabi senin gibi binler geleceği için eylül ayında, biraz sıkıntı yaşayabilirsin. Son 6 ay içinde alınmış lise öğrenci belgen varsa onunla hemen git al derim ben. Daha sonra kışa doğru üniversite öğrenci belgenle gider yeniletirsin. (Üniversitenin adı yazan akbillerle okula girişlerde kimlik sorarlarsa kolaylık oluyor yoksa değiştirmenin bi anlamı yok aslında)

Mümkün olduğunca yürümeye alıştır kendini. Ve imkanın varsa rahat bir yürüyüş ayakkabısı al. Günde ortalama 5 km den fazla yürüyeceğin bir yaşantın da olabilir, her yere taksiyle/dolmuşla/otobüs-metro-tramvayla gittiğin bir yaşantın da.

Yurt çıkmazsa özel yurda gitmek gereksiz olabilir. Çünkü özel yurtlarda kişi başına ödediğin parayla eve çıktığında kişi başına ödeyeceğin para aynı olacak. O yüzden çıkarsan da yarı yıla kadar senet imzala. Fazlasını imzalama.

Yeme alışkanlığın değişebilir, bunun için sevdiğin yemekleri ve sevmediklerini tekrar gözden geçir ve sırf ucuz diye her yerden yemek yeme. Esnaf lokantaları kraldır, 5-6 liraya bir öğününü karşılarsın. (Devlet okuluna gidiyorsan öğünlük yemeğin için 2-3 lira falan ödersin zaten.)

Memleketine döneceğin tarihleri bölümünün akademik takvimine göre belirleyip o tarihlerden en azından 2 hafta öncesinden bilet işlerini hallet. Uçakla döneceksen 1 ay öncesinden kontrol et bilet fiyatlarını. (Akademik takvimde "vize/yarıyıl sınavları" tarihleri eklenmemiş olabilir, boş sandığın yerlere dikkat et)

Kayıt tarihlerine göre istanbula gelip gidiyorsundur ama muafiyet ile ilgili bir derdin olacaksa muafiyet sınavın kayıttan sonraki hafta olur ve buna göre burda kalacaksan veye gidip tekrar geri geleceksen kendini ona göre ayarla.

Oryantasyon dersi dedikleri derse girme boşver git az daha vakit geçir memleketinde.
Devam zorunluluğu yoksa ders başlangıcındaki ilk hafta da gelmeyebilirsin hatta.

Bölümün hukuk veya mühendislik falan değilse kitap almak için heveslenip acele etme, biraz araştır belki notlar yetecektir. (Mühendislikte de kütüphanedeki kitaplardan ödünç alarak çalışabilirsin de, bunları bir araştır)

Paranı tutumlu kullanmayı bilmezsen ailene çok yalvarırsın. Şımarık bi evlat değilsen ve ailenden para istemeye çekineceksen geldiğin ilk günden itibaren hint fakiri psikolojisine girebilirsin, abartma ama yine de tutumlu ol.

Trafik canını sıkacaktır. Alışmaya bak. Bir buluşman ya da randevun varsa yaşadığın şehirdeki alıştığın dakikliği kaybedeceksin, ortalama 1,5 saat öncesinden yola çıkman gerekebilir herhangi bir yere.

"Şişli/mecidiyeköy, taksim, karaköy, eminönü, sirkeci, cevizlibağ, sarıyer, hacıosman, beşiktaş, levent" gibi çok kullanacağın yerlere google maps ten bir bak. Anadolu yakasında yaşayacaksan da kadıköy üsküdar içerenköy göztepe falan buralara baksan yeter.

sıcak memleketten gidiyorsan yaz mevsimi diye tamamen kısakollular ve şortlarla çıkıp gitme istanbula. En azından ince de olsa bi uzunkollu hırka falan lazım olabilir. Akşam oldu mu havası değişir istanbulun. Hele ki vapura/motora bineceksen üşütebilirsin.

Koşmaya, terlemeye, üşümeye hazır ol.
Özgüvenim yerinde demişsin, ben de öyleyimdir, bazı ufak tefek sıkıntılar yaşadım bu özelliğimden. Sana da tavsiye, insanlara karşı fazla parlak ve sivri olma bu özgüven yüzünden. :) ve her yola her deliğe de girme öyle yalnız başına. Yanına birini al o şekilde istediğin gibi.

Bir hevesle taksimde sabahlayacak olursan haberin olsun o gecenin sabahında istiklalde tinerci gaspçı kol geziyor, istanbul polisi de sadece geziyor. İstanbula geldiğinde "polise ihtiyacım olmasın inşallah" diye dua edeceksin çünkü hiçbir işe yaradıkları yok. Hırsızı şikayet etsen hırsızdan çok seni suçlarlar "niye geldin niye şikayetçi oldun az uyanık olsaydın çaldırmasaydın" falan gibi azarlarlar adamı...

Velhasıl çok farklı bir yaşama da girebilirsin, benzer bir hayata devam da edebilirsin. Ama senin için bir dönüm noktası olacak bu yeni hayatında sana başarılar arkadaşım. Hayırlı uğurlu olsun. :)
  • abimiariyorumgorenvarmi  (24.07.14 02:52:36) 
biraz öncekileri tekrarlamış gibi olacağım ama pekiştireyim: mümkün olduğunca okula yakın bir yerden ev tut. iş çıkış saatlerinde (6 gibi) çok önemli değilse yola çıkma, çok trafik oluyor. otobüsler de o saatte aşırı kalabalık olur. karşıya geçerken otobüs yerine vapur tercih et. iett'nin sitesinden hat saatlerine, otobüs güzergahlarına bakabilirsin.


  • tombombadil  (24.07.14 02:56:51) 
Ulaşım ile ilgili yorumlara ek olarak kesinlikle 16:30'dan sonra (yani iş çıkış saatine gelen vakitlerde) bir yerden bir yere taksiyle gitmeye kalkma. Normalin 3-4 katı para ödemek zorunda kalabilirsin. Ve sabah saat 7:00-8:30 arası da tüm toplu taşımalar sıkış tıkış olacaktır. Buna da alışmalı ona göre hareket etmelisin. İş çıkış trafiği genelde 16:30-19:00 arası olur. Yani bunlar en geniş aralıklar. Bunların dışında tam öğle vaktinde de bir yoğunluk olabilir. Geri kalan vakitlerde şu Vatan Şaşmaz'ın oynadığı reklamdaki gibi bir metrobüs yolculuğu yaşaman mümkün. Bir de beklenmedik bir şekilde gece 23:00'dan sonra da metrobüste yine yoğunluk olabilir. Yaşadıkça aklında yer eder o saatler zaten.


  • abimiariyorumgorenvarmi  (24.07.14 03:18:43) 
23'ten sonra metrobüs panayır gibi oluyor iyi hatırlattın :))) kesif bir alkol kokusu, erkek egemen çoğunluk, bağıra çağıra şakalaşan arkadaş grupları... özellikle cuma ve cumartesi geceleri böyle oluyor. normal günlerde de gece vakti metrobüste en antika tipleri görebilirsiniz. default olarak da zaten mayışmış tipler üstü başı dağılmış halde uyukluyor.


  • i ve been mistreated  (24.07.14 04:19:39) 
şehir hakkında çoğu şey zaten söylenmiş, ben de 2 sene önce küçük şehirden gelmiş birisi olarak şunu eklemek isterim: hesabını kitabını çok ama çok iyi yap. istanbul pahalı bir şehir. çok büyük olduğu için, her şeyin ucuzu da var elbet... ama şöyle söyleyeyim, küçük şehirde mis gibi döner 2 lirayken istanbul'da 2 liraya yiyeceğin döner saçmasapan bir yerde ve muhtemelen sağlıksız, rezil bir şey olur. aynı standartta yaşayacağım, aynı ayarda yiyeceğim içeceğim dersen masrafın neredeyse 2 katına çıkar.

beyazıt çevresi güzeldir gedikpaşa gibi garip yerleri dahi en azından bir kez olsun gezilip görülmeli. ama onun dışında ben açıkçası fatih-laleli'den okula bile uğramadığım halde sıkıldım diyebilirim. fazla kaotik, karışık, tatsız, boktan bir yer açıkçası. bir beşiktaş'ta yürüyorum, akşam eve giderken kadıköy'ün güzelim sokaklarından geçiyorum... sonra nereye, hadi okula fatih'e. yani ilk kez görene çok eğlenceli geliyor ama sonradan sıkıyor. en azından bende durum bu.

bunun dışında istanbul'da hayatta kalmak, ucuza yaşamak için bissürü minik detay var. ben gtünün rahatına düşkün biri olduğum için hiç uğraşmıyorum onlarla, o konuda vedat chili peppers yardımcı olabilir.

nerede kalacağım belli değil demişsin... laleli'deki yokuş aşşşaaa yurtların hiçbirinde kalmamanı şiddetle tavsiye ederim. benim kaldığım yurdun önünde neredeyse her akşam kavga oluyordu ve her hafta silah sesi duyuyorduk. ne idüğü belirsiz kargo firmaları, her yerde rusça tabelalar... öyle ki beyaz insanın olmadığı sokak var, herkes zenci.

paran varsa kendine eli yüzü düzgün bir muhitte ev kiralamaya bak veya devlet yurdunda, ya da laleli'ye uzak ama ulaşımı nispeten kolay bir yerde eli yüzü düzgün yurtta kal. devlet yurdunda kalan arkadaşlarım halinden memnundu ama ben 4 kişilik odadaki iki kişiyle çocukluk arkadaşı olmama rağmen kafayı yemiştim. 3 öğün yurtta yemek yersen 15 lira veriyorsun falan öyle skimsonik bir yer.

toplu taşıma gözünü korkutmasın. yükün olmadığı sürece, çok yoğun olduğu saatler dışında metrobüs tramvay falan gayet iyidir. zaten çok şanssız değilsen yoğun saatlere gelmezsin muhtemelen. ben tramvayda çoğunlukla oturabiliyorum bile mesela.

okula gidiş 1 saatten bile fazla sürmesine rağmen ben hala beylikdüzü'ne geri taşınmayı falan düşünüyorum. fatih kadar sinir bozucu bi yer görmedim hayatımda. yakın çevresi muhteşem. iki durak ötede eminönü var sirkeci var karaköy var. o yönü çok güzel. ama okunacak yer değil yau. neyse senin de aklını çelmiyim şimdi sen git güzel güzel oku mezun ol, benim gibi aptal olma.
  • pescador  (24.07.14 08:55:54) 
kendine bir motosiklet al. okula gidip gelirken, gezerken falan çok işini görür. trafiğe takılmayacak olman da cabası.

müzekart çıkarın. istanbul'da müzekart ile gezip görülecek çok güzel yerler var.

ayrıca gidip ekşi sözlük'teki istanbul başlığını okumayın, zaman kaybı olur.
  • bira sisesi kapagi  (24.07.14 09:54:33 ~ 09:56:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.