[]

Diş sağlığı hakkında

İki hafta önce yemek yerken yanlışlıkla çatalı ısırdım ve dişimin küçük bir kısmı kırıldı. İki gün sonra yaptırdım dişimi, şu an için bir şikayetim yok. Ancak dişimin bu kadar kolay kırılmış olması beni endişelendirdi, acaba dişlerim zayıf mı falan diye. Diş sağlığı rutinimi yazayım, siz de bana önerilerde bulunun, olur mu?

1) Sabah kahvaltılarını ofiste yaptığım için sabah evden çıkarken dişlerimi fırçalamıyorum. Ağzım kokmasın diye de evden çıkarken ağzıma birkaç tane şu naneli şekerlerden atıyorum: 3.bp.blogspot.com - Bunu yapmamın dişlerime bir zararı var mı?
2) Dişlerimi günde 3 kez fırçalıyorum: Sabah kahvaltısından sonra, öğle yemeğinden sonra ve gece uyumadan önce. Çok mu fazla?
3) Diş macunu olarak Sensodyne kullanıyorum. Bir sıkıntısı var mı? Ara sıra değiştirmek gerekir mi?
4) Her öğle yemeğinden sonra bir tane sade soda (doğal maden suyu) içiyorum. Sindirmeme yardımcı oluyor. Bunun diş ya da başka bir şey (mide vs) için zararı var mı?
5) Diş ipi kullanmıyorum. Çok gerekli bir şey mi?

Dişlerimin şekli düzgün. Beyaz da sayılırlar. Diş doktoruna kontrol amaçlı hiç gitmiyorum, 3-4 senede bir anca gitmeme gerek oldu şimdiye kadar. Onlar da dolgu ya da temizleme amaçlı. Tavsiyeleriniz varsa buyrun.

 
süt-yogurt-peynir tüketmedikten sonra hikaye.kalsiyum testi yaptırman gerek önce.


  • jamswety  (02.07.14 18:57:46) 
Bir diş hekimi çocuğu olarak emin olduklarımı cevaplandırayım:

2) Fazla değil, bence tam kararında. Daha azı, beslenme alışkanlıklarına da bağlı olarak elbette, diş çürüklerine sebebiyet verebilir, fazlasını zaten işyeri koşturmacası dolayısıyla siz yapamazsınız. Yine de saatte bir fırçalanmadığı, fırçalama kurallarına uyulduğu sürece üçken dört de olabilir. Orta sertlikte bir diş fırçası kullanıp, nizamında fırçalamalısınız ancak.

3) Hayır, Sensodyne diş hekimlerinin en çok tavsiye ettiği markalardan birisidir. Ancak görece pahalıdır ve çeşidi çoktur, tam fayda sağlamak ve hangisinin ağız yapınıza daha uygun olduğunu tespit için hekiminize danışmanızı öneririm.

4) Asitli içecekler diş minesinde sorun yaratabiliyor, hele ki ağız yapısı da dişlerin kolayca aşınmasına uygunsa. Şekersiz olması dışında koladan bu anlamda pek de farkı kalmıyor sodanın. Diyetine sodayı da ekleyen bir aile dostumuz(özellikle mineralleri için günde 7-8 tane içiyordu en az) bunları bardağa koyup, bir kaşıkla karıştırıp öyle içerdi. Bardak imkanınız yoksa bile üzerinden biraz içip, şişenin içinde hafif çalkalayarak asitliğini azaltabilirsiniz. Zira maden suyu oldukça faydalı vücuda, mesele bunun içine asit basılıp piyasaya sürülmesi.

5) Her diş fırçalama sonrası kullanmak zorunlu değilse bile gerekli. Çünkü diş-dil fırçaları ve gargara da kullansanız tamamen temizlik sağlanamıyor, arada kalan besin parçaları da dişler için çok ciddi bir sorun. Oran ver derseniz, %30-40 gibi bir miktardan bahsedilebilir. Ağızda bakteri oluşumu en fazla gece vakti oluyor, o yüzden günde bir kere, uyumadan önce yapılabilir. Nefes kalitesini artıracağı için dinlenme ve uykuya da az dahi olsa etki edebileceğini düşünüyorum.
  • sevgikusunkanadinda  (02.07.14 19:12:01 ~ 19:12:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.