[]

Liberalizm'in dayanağı elitizm olabilir mi?

Politik ideoloji olarak özgürlüğü savunan fakat devletin piyasadan ve hemen hemen her şeyden elini çekmesiyle serbest piyasanın gücünü daha da arttırması buna bağlı olarak kapitallerin yönetici konumuna geçmesiyle elitizm'e ulaşmış olmuyor mu?




 
demokraside de, liberalizmde de amac bireye soz hakki vermek. birey bu soz hakkini ister kendi tasarrufunda kullanir ister yeni fikirler, ideolojiler veya etik anlayis gelistirir ve orgutlenme olusturur. bu orgutlenmeler sayesinde de ortak paydada birlesen orgutler ekonomik guclerini piyasaya kendi idealleri dogrultusunda yon vermek icin kullanir, devletten guc alamayan kapital de parayi kimden kazaniyorsa onu mutlu etmeye cabalar. devletin istedigi kapitele torpil yapip, istedigine vergi cezasi kesmesi, kimin ne reklam yayinlayacagi, kimin insanlari dolandirip kimin dolandirmayacagina cikardigi kanunlarla karar/yol vermesi tehlikesine karsi ideal kabul edilmis yontem simdilik budur.

tabi bu da sabahtan aksama tv/dizi izleyip, sadece spor ve magazinin haber sayildigi toplumlarda uygulanmasini gec anlasilmasi bile oldukca zordur.

ideal derken yanlis anlasilma olmasin, herkesin parasi kadar konusma hakki oldugu bir idea benim idealim degil, mantik bu sadece.

edit: gunumuz devrimcilerine laf sokayim derken soruyu cevaplamadigimi farkettim :) liberalizm'in amaci bireyi ozgur ve guclu kilmak, bunun sonucu olarak en guclu gruplarin elit tabakayi olusturmasi sizi yaniltmasin. elitizm her idealde varolmak icin kendine yol bulabilir. neticesinde insan bencilliginin bir urunu.
  • tasa oturma soguk ceker  (01.07.14 21:15:12 ~ 21:31:26) 
aslında dayanağı elitizm demek bana kalırsa yanlış olur. dayanağı daha çok, müdahalesiz bir piyasa arzusu. müdahalesiz bir piyasa arzusunun temeli ise elitizm ile tam olarak bağlantılı değil. daha çok; genel ekonomik refahın bu şekilde daha iyi olacağı; çünkü piyasadaki gizli el piyasayı ve üretim araçlarını en uygun seviyeye/dengeye getirir düşüncesi var. bununla birlikte, elitizm ile bağdaşan yönleri de var. örneğin asgari ücret uygulamasına da önemli ölçüde karşı çıkılır liberalizm'de, çünkü piyasa işgücü dengesini bozduğu savunulur. bununla birlikte bazı liberaller, "yeterince vasıflı iş yapmayan kimseye, yalnızca hayatını idame ettirebileceği ölçüde minimum maaş verilmeli" = asgari ücret gibi bir anlayışı barındırırlar ki bu tür kişilerin yalnızca ve yalnızca barınba/gıda/yiyecek ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar para kazanmalarında bir sakınca görmezler. burada kısmen elitist bir yaklaşım olduğu savunulabilir. ama dediğim gibi liberalizm'in kaynağı/dayanağı elitizm değil.
eğer bir şekilde aklınıza gelen soru ise bir şey demeyeyim, ama konuyla ilgili olarak liberalizm'in dayanaklarını okumak isterseniz adam smith'in milletlerin zenginliği kitabını okuyabilirsiniz. liberalizm'in ilk kitabı olarak kabul edilir.

  • gogu delen adam  (01.07.14 23:09:54) 
liberalizmin tarihçesini bilmediğin çok açık. araştırırsan söylediğinin saçmalık olduğunu anlarsın.


  • esenboga  (02.07.14 09:53:55) 
Bildiğimi iddia etmedim. Sadece devletin gücünü kapitallere bırakmsı elitizm olarak yorumlanabilir mi dedim.


  • secilmis uye  (02.07.14 10:55:20 ~ 13:54:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.