[]

vücut geliştirme ve kardiyo

vücut geliştirme idmanında önce veya sonra ısınma ve soğuma amaçlı kardiyo yapmanın en ideal süresi nedir arkadaşlar? hem önce hem de sonra yapmaya gerek var mıdır bir de?




 
once 5 dakka kardiyo, vucudu isitir. antrenman sonrasi 30 dakka yag yakar, direnc arttirir.


  • terp  (20.06.09 10:01:02) 
benim ki biraz fitness oluyor ama misal ben öncesi 15 dk bisiklet ile cardio ve 30-40 dk aletli çalışmadan sonrada min 30dk max 60dk arasında bi daha cardio yapıyorum.


  • roadrunner_merlin  (20.06.09 12:10:27) 
antreman sonrası interval mantığıyla 7-10 dk arası kardiyo yapman yeterlidir.


  • arnold schwarzeneger  (20.06.09 12:50:14) 
arnold daha bilgilidir bu konularda ama bilgin olsun diye soyluyorum:

antrenman oncesi 5 dakikadan fazla kardiyo yapmana gerek yok, vucudu isit yeter, sonucta agirliklar icin guce ihtiyacin olacak. antrenman sonrasi 40 dakikayi gecirme, vucut kas yakmaya basliyor(mus).

@arnold: interval mantigina 7-10 dakika kisa degil mi? kac kere gazlayip yavaslayabilirsin ki bu kisa surede?
  • terp  (20.06.09 13:14:49) 
benim yakacak yağım, haracayacak fazla birikmiş enerjim yok, vücut geliştiriyorum. 5 dakika bisikletli ısınmanın ardından esneme hareketleri, 1 saat spor, 5 dakika hafif tempo (5km/h) yürüyüş, esneme hareketleri ve duş.

yani bu bahsettiğiniz şey kişiden kişiye, vücut yapısına göre değişir. neye ihtiyacınız olduğunu siz biliyorsunuz.

Not: vücudumdaki yağ oranı %5,5 yaklaşık 60 kiloyum, 1.70 boy.
  • andy kaufman 2  (20.06.09 13:57:14) 
Antrenmandan sonra soğuma amaçlı kardiyo olur. Pasif dinlenme yerine aktif dinlenme olur, daha bi güzel olur. Ama süresi ya da yoğunluğu artarsa o zaman apayrı bir antrenman olur. Yani hiç kondisyon çalışmak istemeyen bir vücut geliştirmeci bile daha verimli dinlenebilmek için antrenmandan sonra 5 dk olsun kardiyo egzersizi yapsın.


  • Karluk  (20.06.09 17:25:16) 
andy'nin dedigi gib takip edilmesi gerekn yol bence su
1) isinma (bisiklet, ziplama bilimum sacma sapan squat hareketleri ne ararsan). Yaklasik bes dakika surer.
2) esneme (isinmadan onemli valla) bes-yedi dakika surer.
3) vg (35-40 dakika)
4) 5 dakika soguma. Genelde bu surede esneme hareketleri yapilir.
  • yirtik foto  (20.06.09 22:22:00) 
Bütün profesyoneller antrenmandan sonra beslenmesini yapıp dinlenmeye çekilir. Bırakın kardioyu, eve giderken kan dolaşımını hızlandırmamak için adımlarını yavaş atarlar. Esneme veya gerdirme yapmanın da kas gelişimini azalttığı bilimsel olarak kanıtlandı. Ne set aralarında ne de antrenman sonunda yapmayın.


  • hiko seijuro  (21.06.09 01:17:26) 
#hiko seijuro.
Esneme ve gerdirme kas gelişimini azaltmaz. kas gelişiminin ne anlama geldiğini bildiğinizi sanmıyorum.

kas büyümesi deseniz anlayacağım da "gelişim" çok detaylı ve kompleks bir şeydir. Vücut geliştirmeyi sizin gibi yapanalr kas geliştirmekten daha çok kas büyütürler.

Atış serbest ne de olsa, siz yarım yamalak bilgilerle insanları yönlendirmeye devam edin.

Bodybuilding ve kas gelişimi aynı şey değil. Birinde kas kütlesini arttırma var (siz buna kas gelişimi diyorsunuz ama kas gelişimi sadece bu değil) kas gelişimi demek kaslara yardımcı elemanların gelişmesi ve kaslarda dayanıklılığın artması gibi bir çok şeyi de kapsar.

Bu hatalı düşüncelerin temel nedenlerinden birisi de "bodybuilding" kelimesinin bizim tarafımızdan "vücut geliştirme" gibi yanlış kullanılması.

konuyla ilgili sitemde "kaslar" başlıklı bir yazı yazdım, orada çok kısa da olsa kardiyo egzersizlerinin, ağırlık egzersizlerinin aksine kasları küçültücü etkisinden de bahsettim. İşte bu nedenle vücutçulardan kardiyoya sıcak bakmazlar ama profesyonel olmayan ve daha sağlıklı, daha estetik bir görüntü için spor yapıyorsanız bodybuilding mantığıyla hareket etmek bence doğru seçim değildir.

Vücut geliştirme sporcularının kasları madem çok gelişmiş, gitsinler gülle atsınlar bakalım, cirit atsınlar???

Bilmiyorsunuz konuşuyorsunuz sonra da bana kızıyorsunuz.
  • Karluk  (21.06.09 18:01:16 ~ 18:05:04) 
Kelimelere farklı anlamlar yükleyerek kafanızdan terminoloji uydurmayın. Her kimde olursa olsun bunun adı kas gelişimidir, büyümesidir. Vücutçu bir sprinter koşucusu değildir, böyle bir iddiası da yoktur.

Vücut geliştirme yapanlar kardio da çalışırlar ve bu sporun bir parçasıdır. Vücut geliştirmenin estetik bir vücut çıkarmayacağına yönelik olan önyargılarınızı 300 başlığının altına yorum yazan sözlük kızlarına anlatın veya gidip brad pitt'e fight club - truva filmi için çalışırken ne yaptığını sorun. Bunların hepsi vücut geliştirmedir, istediğin kas kütlesi ve yağ oranı için çalışırsın, kuralına uygun hareket edersen de sonuca ulaşılır.

Esneme ve gerdirme kas gelişimini azaltır. Antrenmandan sonra yapılan hafif yürüme de hiçbir amaca hizmet etmez. Ne kadar kelimelerle oynarsanız oynayın bu gerçeği değiştiremezsiniz, bilimsel olarak doğrusu budur. Kabul etmek istemeyip konuyu değiştirmeye ve kişiselleştirmeye çalışsanız da durum böyle. Muscular Development dergisindeki research yazısını da referansları ile birlikte delil olarak ortaya koyarım.

Ben sizin siteniz nedir, neresidir hiç bilmiyorum. Ama ben Türkiye'nin ilk vücut geliştirme sitesinin adminiyim. Vücut geliştirmeye dair önyargılarınız yoldan geçen herhangi bir adamdan farksız iken bence siz o açtığınız siteyi kapatın.

Kişi eğer estetik bir vücut istiyorsa amacına uygun kardio yapsın. Antrenmandan sonra 5 dk yürümek ne yağ oranı azaltır ne de dinlenme gibi bir şey sağlar. Söylediklerimi çarpıtmayın.
  • hiko seijuro  (21.06.09 21:14:17 ~ 21:17:14) 
İyi tamam atsınlar o zaman gülleleri ciritleri, neden atamazlar neden kolayca sakatlanırlar?

Aktif ve pasif dinlenme nedir?

Muscular development gibi dergiler kimlerin amacına hizmet etmektedir? Bu dergilerde ek besin satıcılarının aldatıcı nitelikteki reklamları yayınlanıyorsa neden onlara bu kadar çok güveniyorsunuz?

Yukarıdaki sorularıma yanıt verin bırakın ben ilk vücut geliştirme sitesinin adminiyim demeyi. Bu bir yanıt değil ki.

Ek: Sitenizin de adını verin bilelim yani gerek yok gizlemeye. Kaldı ki sizden sonra çıkan vücut geliştirme sitelerini de gördük, onlardan iyi olduğunuz ne malum?
  • Karluk  (22.06.09 18:38:48 ~ 18:41:06) 
Konuyu hâlen daha çarpıtıyorsunuz. Söylediğiniz şey 4 adım uzun atlama sporcusuna al şu gülleyi at demek kadar abestir.

Muscular Development dergisi de deneyli akademik makalelerden alıntı yaparak referansları ile birlikte araştırma yayımlar. Gerdirme hareketlerinin kas gelişimini yavaşlattığı zaten yeni bir konu değildir. Bu konu gerçek ve sizin bakış açınıza göre o derginin ne olduğu bu gerçeği değiştirmeyecek. Hatanızı kabul etmemek için her şeye bir kulp takarak görmezden gelemezsiniz. Bana göre dünyanın en iyi vücut geliştirme dergisidir, o da ayrı konu.

Tekrarlıyorum, bilimsel gerçekleri değiştiremezsiniz. Siz bilmiyorsunuz, sizin yerinize ben söyleyeyim: yağ yakımı amacı dışında antrenman sonunda yapılan kardionun tek faydası ağırlık çalışması yüzünden ileride oluşabilecek atardamar yıpranması ve tansiyon problemine engel olmaktır. Ama o da soğuma amaçlı 5 dk yürüme ile gerçekleşmez, onun için gerçek kardio yapmak gerekir. Buradaki soru ve konuyla yine de ilgisi yok çünkü soğuma amaçlı 5 dakika yürümek hiçbir amaca hizmet etmez. Benim bu lafımdan "zaten vücutçular kardio sevmez-yapmaz o yüzden de estetik değildirler" gibi bir sonuç çıkartacak kadar konuyu saptırdınız. Halen daha da dışarıdan nasıl göründüğünüzün eminim farkında değilsiniz.

Sitesi olduğundan ilk defa bahseden sizsiniz. Ben burada parçası olduğum platformun ne adresini verdim ne de reklamını yaptım.

Bilmeden konuşmayın, anlamadığınız konularda ahkam kesmeyin.
  • hiko seijuro  (23.06.09 20:09:53 ~ 20:30:04) 
İyi peki.
Haberiniz yok ama ben söyleyeyim. Bir çok "atlet" bir çok olimpik branşı başarıyla yapabilmektedir. Hatta olimpiyat tarihinde hem atlama, hem koşma, hem cirit atma gibi pek çok branşta madalyalar almış atletler vardır. Ha bunu da tek bir olimpiyatta yapmışlardır yani 4 sene aralarla değil. Hem de farklı farklı branşlarda madalyalar alabilmiş bir sürü atlet vardı.

Günümüzde olimpik branşlarda çekişme çok yoğun olduğundan atletler artık farklı branşlarda yarışmak yerine belirli branşlara ağırlık veriyorlar. Yoksa yapamayacaklarından değil.

Muscular developmente ve size başarılar dilerim. Biz de işte bilip bilmeden atıyoruz kıçımızdan. İyi ki varsınız, yanlışlarımızı bir bir ortaya çıkarttınız.

Yani önceki mesajınızdaki hatalı ifadeyi kabul etmemek için o konudan bahsetmediğiniz gibi, sorualrıma yanıt veremediğiniz gibi bir sürü şey söylemeye devame diyorsunuz. Ben daha size hiçbir şey demiyorum. Başka bir duyuruda görüşmek üzere, esen kalın.
  • Karluk  (23.06.09 22:25:21 ~ 22:28:11) 
Size göre bir vücutçuya çık da gülle at demek abes değilse zaten söylediklerimi anlamanızı beklemiyorum. Vücutçu çıktı gülle atmada olimpiyat derecesi yapamadı diye antrenman sonrasında soğuma amaçlı kardio yapmak mantıklı bir şey hâline gelmez. Gerdirme hareketlerinin kas gelişimini yavaşlattığı üzerine yapılan deneyler değişmez. Neden değişmez? Çünkü konuyla alakası yok. Halen daha da şu manzarayı göremediniz.

Size söylediğiniz şeyin ne kadar alakasız olduğunu açıklamaya çalıştıkça aynı konuda atlettir, gülledir sayıklayıp duruyorsunuz. Çıkın yukarıda soruya bakın, ondan sonra bir de ona verdiğiniz cevaba bakın. "Kas gelişimi" diye bir şeye takılmak bu verdiğiniz cevabı doğru kılmayacak. Kaldı ki kas gelişimi konusunda da sizden terminoloji dersi alacak değilim ama o başka bir mesele ve konu dışı.
  • hiko seijuro  (24.06.09 01:41:47 ~ 01:46:48) 
Olimpiyat derecesi yapsın demedik ki. Atsın bakalım dedik neden kolayca sakatlanır? Neyse ben daha fazla uzatmıyorum aramızda frekans farklılığı var. Kas büyüdü mü gelişmiştir işte tamam öyle olsun. Ben kabul etmesem de öyle olsun. Karşımdaki anlamıyor ki ne demek istediğimi.


  • Karluk  (24.06.09 21:05:08 ~ 21:06:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.