[]

universite kitaplarinin dili neden gereksiz agir?

bunu bilerek mi boyle yapiyorlar? terimlerden bahsetmiyorum cumle dizilislerinden bahsediyorum mesela. ya da mesela yuzde yuz ayni anlama gelecek, hatta bazi durumlarda daha iyi anlatacak kelime varken bildigin thesaurus tan bakilip gunluk hayatta kullanilmayan absurd kelimeler yazilmasi ne kadar mantikli?

bunlari yazan bilim insanlari bu ise senelerini vermis, bu bilgileri gelecek nesillere aktarmayi gorev bilmis oturup usenmeden sikilmadan bu kitaplari senelerce yazan, gelistiren guncelleyen insanlar. ee manyaklar mi ne bu anasini satayim ego tatmini mi yapiyorlar lan nedir bu?

konu o kadar basit ki kendi cumlelerimle ilkokul cocuguna anlatirim 5 dakikada ama kitapta ici bos 100 sayfa bilgi var o 5 dk lik konu hakkinda. hani diyorum illa ki detay veriyordur ekstra bilgi veriyordur ne bileyim ileriye hazirliyordur bir sey vardir altinda. yok arkadas. bildigin gereksiz. ici bos bin sayfa kitap otur oku, okumazsan sinavda sicacak "basarisiz" olacaksin. bir seyler ogrenmekle gecirebilecegin zamani masturbasyonla bosa harca resmen.

butun dersleri khan academy deki gibi anlatsalardi herkes muhendis doktor avukat olabilirdi de iste... boyle sistemin... herkes muhendis olmasin tabi oyle bir sey demiyorum neyse lan anladiniz siz benim derdimi.

 
Hangi dersin ne kitabından bahsediyorsunuz bilmiyorum ama benim kitaplarım boş laflardan oluşmuyordu. Evet kalıplar günlük kullanımdan uzak ve komplikeydi ama akademik düzeyde ilgileniyorsan bir konuyla nüans farklılıkları bile önemli. Dolayısıyla kötü içerik/anlatım farklı kompleks tanımlar farklı konular.


  • onexey  (20.06.14 21:09:31) 
Misirli bir hocam vardi, adamin ingilizcesi bayagi aksanli filan, nasil bir kompleksse artik, herif bir assignment yaziyordu, anlayana kadar 5 kere okuman lazim. Yani sirf "ben ingilizce biliyorum" demek icin sacma sapan cumleler kullaniyordu. Ha, ayni insanin sinav sorularini kitaptan alip, dogrudan alindigi anlasilmasin diye sorunun sonunu basa koyarak anlasilmaz cumleler yarattigini kesfettik sonradan. Akademik dilin teknik olarak insani zorlamasi normal ancak Balzac'a ozenenip edebiyat yapmaya kalkana benim de odunla giresim geliyor.


  • fortisvita  (20.06.14 21:11:13) 
bir cok dersin kitabinda yasadim, fizik kimya ekonomi matematik aklima ilk gelenler. bildigim konuya bakiyorum onu bile anlamiyorum bildigim seyi unutuyorum, o kadar gereksiz karmasiklastirmislar ki cocuk oyuncagi seyleri. ek bilgi olsa tamam diyecegim ki ileriye hazirliyor yok o da yok.


  • babamasoliimbananickaldirsin  (20.06.14 21:13:57) 
o dediğin durum ne yazık ki türk hocaların yazdığı kitaplar için çok doğru. nedense bizimkiler gereksiz yere kasıntı cümleler kuruyorlar, çok basit bir şekilde anlatılabilecek şeyleri öyle karmaşıklaştırıyorlar ki sanki öğrenciler anlayamasın diye yazmışlar dedirtiyor insana.

yabancı ders kitapları daha anlaşılır geliyor bana.
  • yemrem  (20.06.14 21:23:16) 
@yemrem yabancilarin yazdigi kitaplardan bahsediyorum hic birinin yazari turk degil.


  • babamasoliimbananickaldirsin  (20.06.14 21:26:13) 
Ben matematik okudum ve en baba kitaplarda öyle birşey yoktu ama bölümde pek kullanılmasa da yemrem'in dediği gibi Türk yazarlı kitaplar genelde çöp oluyordu.


  • onexey  (20.06.14 21:31:55) 
herhangi bir dersi lisans derecesinde alan öğrencinin kelime dağarcığı, okuma ve anlama kapasitesi, uzun ve karmaşık cümleleri bir kerede bir bütün olarak algılayabilme kapasitesi daha yüksektir diye düşünüyorlardır muhtemelen.
hukuk öğrencisiyim 'şu kadar ki' kalıbının olumsuz bir ifadesi olduğunu, yani ''bu son söylenecek olan hariç'' anlamına geldiğini ve ya 'ne...ne..' kalıbını doğru kullanmayı öğrenmeden mezun olsaydım kendimden utanırdım zaten. hangi fakülte olursa olsun.

  • alice practice  (20.06.14 21:34:40) 
ben matematik okudum haliyle cumle bile yoktu: )


  • fatihdr  (20.06.14 22:05:17) 
daha önce öyle bir gereksizlik görmedim ben. kitap hangi kitap bilemiyorum tabi.


  • maxhoper  (20.06.14 22:08:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.