[]

edit: kredi kartınızın bilgilerini verin,gerekdikçe para çekeriz siteleri

yukarıda bahsettiğim türden siteler kredi kartı bilgilerini kendi database'lerinde mi tutuyorlar yoksa bu işleri yapan güvenilir büyük firmalar var mı, nasıl güveneceğiz bunlara?

edit: bazısı da 1 hafta, 1 ay sonra çekeceğiz, ilk 1 hafta/1 ay bedava diyorlar, para çeksinler ya da çekmesinler farketmez, bu kredi kartı bilgilerini kendileri mi koruyorlar yoksa bu işi yapan firmalar mı var?

edit2: yukarıda yazdıklarım tam sormak istediğim değil aslında şimdi farkettim, sorum şu:
kredi kartı bilgilerimizi alıp aylık aidat usulü oradan para çeken internet siteleri bizim kart bilgilerimizi kendileri mi tutuyor yoksa bu karttan para çekme işini başka firmalar mı üstleniyor, bilindik, güvenilir firmalar?

 
nasıl yani, örnek site adı verebilir misiniz? online alışveriş sitelerinde bilgiler sitede durmuyor bankaların sanal pos'uyla iletişime geçiliyor onlara onay gidiyor sadece.

ama mesela paypalda bilgilerimiz duruyor evet. Ama onda da bir şifreleme vardır herhalde, tek yönlü-şifreli koddan kart numarası cvc kodu bulunamayacak şekildedir diye düşünüyorum--ama net bilgim yok-

edit: aidat usulü çekenlerde de, direkt taksitli işlem yapılmadıysa kendilerinde duruyordur herhalde.
  • rodriguez2  (16.06.14 15:15:33 ~ 15:17:15) 
Bir sitede kart bilgileri MasterCard altyapısında saklanmalıdır diye görmüştüm ama detaylı araştırmadım. MasterCard serverı mı yoksa onların sağladığı bi protokolle kendi serverlarında mı bilemiyorum.


  • onexey  (16.06.14 15:18:20) 
Saklanmaktadır olacak o. Mobilim düzeltemiyorum.


  • onexey  (16.06.14 15:18:51) 
Kredi kartının tüm bilgileri kaydedilmiyor sanırım, şifreli bir şekilde saklanıyor, ve tabi bankalarla olan anlaşması ile o şekilde çekebiliyor olmalı. Yani kart bilgilerinizi kaydedip yapmıyorlar, bankay (daha doğrusu visa-mastercard) ile olan anlaşmaları ile oluyor olmalı. Benim tahminim bu yönde.


  • atom karincanin torunu  (16.06.14 15:19:05) 
mail order yoluyla kk'dan para çektirmiyorsan durmaz bilgiler, taksitli çekim yapılır banka hesabından taksit taksit çeker ve direkt karşı tarafın hesabına, kendi komisyonunu da keserek gönderir.
+ sanal pos da aynı şey.

  • aithra  (16.06.14 15:57:24) 
Misal skypea kk bilgilerini giriyosun bu ay bedava ama sonrai ay 20 dolar cekiyor. Yada booking.coma kk bilgini veriyosun 3 gun sonra cekiliyor para hesaptan.

Dogru mu anlamisim? He ya nerde duruyo bu bilgiler
  • brkylmz  (16.06.14 16:13:25) 
hepinizi ilginiz için çok teşekkür ederim, aslında en genel şekliyle sormam en mantıklısıymış, şimdi kavradım ben de, mesela hepsiburada'dan alışveriş yapınca kart bilgilerinizi veriyorsunuz ya, taksitli yaptığınız alışverişi diyelim, o bilgiler nerede kimde saklanıyor, muhtemelen kripte edilip saklanıyor orası kesindir de(hepsiburada'da altta yazmışlar mesela norton tarafından ssl olarak saklanıyor diye), yani zamanı gelince para çekme işini site kendisi mi yapıyor yoksa bu hizmeti tamamen dışarıdan mı alıyor ya da satın aldığı bir uygulamayla mı sağlıyor onu merak ettim, çünkü riskli bir iş


  • lllllllllllllllllll  (17.06.14 11:25:10) 
Hb örneğini vermen çok açıklayıcı olmadı açıkçası. Taksitli alışverişi kasdediyorsan onda siteler kredi kartı bilgilerini görmüyorlar bile. Şifreli bağlantı üzerinden direkt bankaya gidiyor veriler. Bankadan da onlara onay ya da red bilgisi geliyor. Site ona göre siparişe onay veriyor. Banka senden parayı taksitli alıyor adamın hesabına da anlaşmalarına göre taksitli veya peşin yatırıyor.

Hb aynı zamanda kart bilgilerini saklama özelliği de getirdi. Bundan bahsediyorsan eğer şöyle birşey buldum;
"“Token Oluşturma” mantığıyla çalışan çözüm kapsamında, tüketicinin ilk alışverişinde kredi kartı karşılığı olan token üye işyerine iletiliyor ve kredi kartı verileri PCI-DSS güvenceli sistemde tutuluyor. Aynı müşteri daha sonraki alışverişinde sadece satın al butonuna basıyor ve iyzico üye işyeri işlemini token üzerinden gerçekleştiriyor. Böylece hiç bir zaman üye işyeri sisteminde kredi kartı verileri tutulmuyor."
  • onexey  (17.06.14 11:58:39 ~ 11:59:04) 
hepsiburada güzel bir örnek olmamış olabilir, mesela gazete aboneliği: myaccount.nytimes.com
açılmazsa şurdan sağ üstten ulaşabilirsiniz: www.nytimes.com
burda ny times mı tutuyor kredi kartı bilgilerini yoksa başkası mı, kendisi tutuyorsa nerede tutuyor?
  • lllllllllllllllllll  (17.06.14 12:28:13) 
Burada ikinci bahsettiğim durum var. Bilgiler sitede saklanıyor ama kredi kartı bilgileri değil de token bilgileri. token ne dersen de tam bilmiyorum açıkçası ama anladığım kadarıyla siteye ve kişiye özel ilk alışverişte oluşturulan bir nevi anahtar. Protokolü tam incelemek lazım lakin tahminin çalınması durumunda kredi kartı bilgisi gibi efektif bir kullanımı olmuyor.


  • onexey  (17.06.14 13:03:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.