[]

suriyeliler için çalışma izni ve kimlik

merhaba arkadaşlar,

tartışmalı bir konu olduğunu biliyorum; yardımcı olabilecek bilgiler verenlerin öncelikle cevaplamalarını isterim.

bulunduğum yerde suriyeden gelmiş mülteci konumunda gençler var. konuşmalarımızdan anladığım kadarıyla ne kimlik belgeleri, ne pasaportları var. bu yüzden işe başvuramıyorlar. şu anda limon tarlasında hergün 11 saati 10 tl den çalışıyorlar ve bu paranın 5 tl si yola gidiyor zaten. ingilizceleri, arapcaları ve birazcık türkçeleri var.

kısaca bu gençlerin düzgün bir yerde çalışabilmeleri, ikametgah alabilmeleri için ne yapmaları lazım. işin resmi kısmı için nereye başvurmalılar? yönlendirirseniz ve prosedürü biraz açıklarsanız sevinirim.

 
ülkelerine dönsünler. bi de onları mı düşünücez.


  • golan trevize  (15.06.14 23:59:06) 
pek somut bir bilgim yok. yanıltmak istemm, sadece bu hususta yakın bir zamanda sınava girmiştim.

öncelikle, kimlik vs. yok ise bu kişiler illegal yolardan giriş yapmışlar ülkeye. bu girişlerini kayıt altına almaları gerekiyor. afad bu konuda yetkili diye biliyorum. afad'da kayıtın ardından, statülerine uygun kimlik verilir. daha sonra ikamet izni almaları gerekir. bu konuda bir sorunla karşılaşmazlar. ikamet izni sonrasında çalışma izni almaları gerekir. lakin çalışma izni konusunda istisnai duruma giriyorsalar(büyük ihtimalle öyle), ÇSG bakanlığının onayı gerekiyor. bakanlık bu noktada nasıl bir politika yürütüyor bir bilgim yok.

kısacası, bir şekilde kayıt altına girmeleri gerekiyor. ondan sonraki prosedürün işleyişini zaten kayıt sonrasında öğrenirler.

not: konunun uzmanı değilim.
  • ete summer  (16.06.14 00:02:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.