[]

İşe yarar mühendis ya da stajyer bulmak

Merhaba,

Bu sorudan ziyade bir nevi sitemdir.

Ar-Ge içerikli çalışma yapmak için adam akıllı mühendis bulmakta zorlanıyoruz. Mühendisi geçtim, stajyer bile bulamıyoruz. Kariyer.net'e de, yenibiris.com'a da, linkedin'e de ilanlar verdik (gerçi ilanları ben yazmadım, hatırlı abi diye patronların başları üzerinde taşıdığı -ağırlıktan başka bir şey yapmayan aslen- pek de işe yaramayan bir eski bilmem ne genel müdürüne koydurdular ilanı ama), tenezzül edip de beyefendinin çağırdığı tek tük insan da şirketin lokasyonunu görünce (lokasyon biraz ofsayt (Tuzla)) ikinci defa gelmemeye yemin etmişler adeta.

Görüşmeye gelenler de andaval andaval insanlar. Kılık-kıyafete bakmıyoruz, tek amacım konuşunca kendini iyi ifade etsin, ne yaptığımızdan haberi olarak gelmiş olsun, ilana koyulmuş iş tanımı ile biraz uygunluk göstersin; hepsi bu.

Bugün oturdum şu saatte LinkedIn'den tek tek okullardaki IEEE topluluklarında faal rol almış insanların ne yaptığına baktım. Hepsi kurumsal şirketlerde başlangıç seviyesi pozisyonlara güzelce yerleşmişler. Okulda teknik beceri olarak öne çıkan tek tük öğrencinin ya hocaları tarafından köle asistana dönüştürüldüğünü ya aklı biraz basıyorsa güzel bir şirkette teknik bir bölümde işe başladığını, ya da daha cevval ise kendi işini kurmaya yeltendiğini görebiliyoruz.

60 kişilik bir ehm sınıfında 6-7 tane teknik olarak işe yarar adam olduğunu, 5-6 tane de sosyal yönü gelişmiş IEEE çatısında insan olduğunu varsaysak; gerisinin, ya mezun olduktan sonra işsizlikten başı dönenler, ya da 1500-2000 liraya hayatının bir süresi boyunca tamah etmek zorunda kalacak ve hayatı boyunca maaş bordrosunda azami 3000 lira bandını görebilecek mühendisler olduğunu mu söyleyeceğiz?

Üniversitelerin mezunlar (alumni) sitelerine bakmaya çalışıyorum, doğru düzgün çalışan bir tane alumni sitesi yok. YTÜ'nün ehm mezun google group'una bakıyorum, oraya hocaların değerli zamanlarında ayırıp da koydukları iş ilanlarına birkaç kişi tenezzül edip de bakmayı akıl edebilmiş. Hergün işler nedeniyle tanıştığım, personel arıyorum ama doğru düzgün bir tane adam bulmak mümkün değil diyen çok sayıda işveren var etrafımda. YTÜ'nün kantinine gitseler, aradıkları mühendis adaylarının kantin masasında iskambil oynadığını görünce çok da ümitlenmezler arayışları konusunda sanıyorum.

LinkedIn, yenibiris, kariyer.net, secretcv gibi platformlar haricinde işe yarar mühendis istihdam etmek üzere arayışa girebileceğim bir mecra bilen varsa önerebilir mi?

Teşekkürler.

 
Sektör ne? Ben de geçtiğimiz ay bir süre elk mühendisi aramıştım.gerçekten zor ideal adayı bulmak.


  • sapkasiz cikmam abi  (03.06.14 21:13:23) 
Samanlıkta iğne arıyorsun. Ki samanlık var, samanlık var.. Aradığın "zehir gibi" mühendislerde zaten ilk fırsatta kendisini kurtarıyor. O yüzden hiç kasma al birisini sonra 6 ay sonra başkasını 6 ay sonra başkasını...


  • RottenApple  (03.06.14 21:28:32) 
kouelohab.com
Buraya ilan vermeyi deneyin eğer ehm arayışınız varsa.

  • eloharp  (03.06.14 21:53:01) 
ehm'den kastın elektronik haberleşme mühendisliği ise. haberleşme mühendisliği insanlara genelde sıkıcı geliyor diye düşünüyorum. kimse sinyal işlemek ile uğraşmak istemiyor fourier transform ile c/c++nın en gıcık şeyleri ile uğraşmak istemiyor. yerine java ile ticaret uygulamaları, veritabanı uygulamaları yazıp parasına bakıyor.
e stajyer olarak çalışabilirim. mesaj atabilirsiniz. teorik bilgim var ama henüz uygulama fırsatım olmadı bi çok şeyi.

  • veridis quo  (03.06.14 22:09:47 ~ 22:11:43) 
Teşekkürler cevaplar için. Burası eleman arama sitesi olmadığından mütevellit şöyle şöyle mühendis arıyoruz denemiyor biliyorsunuz. Eskiden ekşi kariyer diye bir şey vardı onu da bitirdiler matmazel.

Şirketin sektörü aslında yayıncılık ve haberleşme üzerine. Canlı yayın araçları var bilen bilir, anten sistemleriydi, uplink ekipmanlarıydı, araçların couchbuilding'iydi (bir nevi pimp my ride) komple çözümler. Ama iş alanı burada kalmıyor tabii. Hareketli bir anten sistemi yapılacaksa mesela olay kontrol mühendisliğinin alanına giriyor. Mesela dedik ki çok hızlı hareket edecek bir anten sistemi lazım bize; o zaman direct drive motor kontrolünden anlayabilecek veya araştırıp öğrenebilecek kontrol mühendisi gerekiyor. Mesela dedik ki, bu anten sistemi kendi konum bilgisini, kendi oryantasyon bilgisini sensör füzyon ile toplasın sonra gimbal hareketi yapsın (mercedes S serisi araç reklamındaki tavuk kafası gibi stabil kalma veya başka bir deyişle maruz kalınan harekete ters hareket gerçekleştirerek stabilizasyon) INS'ler, jiroskoplar olaya dahil oluyor orada da elektronik mühendislerine, yazılımcılara ihtiyaç oluyor. Hadi dedik bu anten sistemi yaptık. Sistemi zorlayacak hızlarda testini nasıl yapacağız? Sistem de ağır, o zaman hidrolik bir 6-dof hareket simülatörü almak lazım; bosch rexroth'a 250,000EUR vermek yerine iyi mekatronikçilerimiz olsa onu da yaparız mesela. Anten sistemini yaptın ya, çıkar şimdi anteni oradan, boş pedestale silah tak, kamera tak, bir gömülü bilgisayar üzerinde görüntü işleme ile hedef takip edip sınır güvenliğini koru.

Zeki, çevik ve ahlaklı mühendisler eqlesin.
  • dusunuyorumoyleysevurun  (03.06.14 22:35:35) 
ilginçtir ki iyi yetişmiş kalifiye kişiler de işverenlere kendilerini gösterememekten yakınıyor. tam çift ebeli körebe oynanıyor yani :)

Şunun şurasında 1 haftadır falan linkedin kullanıyorum, çatır çatır işveren adaylarıyla konuşmaya başladım. İşe hem yarıyor hem yaramıyor. Ya tutarsa misali, kaybedecek bir şeyim yok.En azından oturduğum yerden Ik'cıların CV'mi şans eseri farketmesini beklemiş olmuyorum. Linkedin'deki grupları deneyin çünkü adam gibi ciddi ciddi iş arayanlar mutlaka grup sayfalarındaki iş ilanlarını da takip ediyordur, oradan birbirinizi bulursunuz.

Bir de head hunter olayları linkedin'de de varmış. Nasıl işliyor bilmiyorum ama bir araştırın isterseniz.
  • prochaine station  (06.06.14 18:52:20) 
Ben de ufak bir Ar-Ge firması işletiyorum, biz daha çok donanım tasarlıyoruz. Benzer şeyleri biz de yaşadık, yaşıyoruz. Ar-Ge personeli bulmak cidden çok sıkıntı. Ben şirkete önceden tanıdığım, hatta ortak çalışmalarım olan insanları almayı tercih ediyorum.

Stajyer ile uğraşmanızı tavsiye etmem, tanıdığım hiç kimse de etmez. Ancak çok iyi biri tesadüf ederse o ayrı, başka türlü stajyer aramanın gereği yok. Biz stajyerler ile çok vakit kaybettik, adamlara çok eğlenceli ortam sunuyoruz, çok güzel şeyler öğretiyoruz (öğretmeye çalışıyoruz) hatta bir öğrenci için çok iyi sayılacak paralar veriyoruz ama bırakın fayda sağlamayı vaktinizi boşa harcıyorlar. Sonunda da yapamayıp gidiyorlar, hatta bir kısmı ortadan kayboluyor.

Sadece bir kez gerçekten kafası çalışan ve çok çalışkan bir kıza denk geldim. Bir süre çok iyi çalıştı, son senesi olduğu için ayrıldı. Ancak ayrılırken mezun olduğunda gelip bizimle çalışabileceğini söyledim, iş teklif ettim yani.

Ben CV'lerde öncelikli projelere bakıyorum. Çünkü herkes kendini beğendirmek için doldurmuş da doldurmuş.'8-10 tane programlama dilini advanced bilenden tutun, her türlü tasarım programını çok iyi kullandığını söyleyenine kadar bir sürü CV ile karşılaşıyorum. Çoğu mail ile geliyor. Ancak tecrübe ettiğim kadarıyla Ar-Ge personelinin CV'sinde dolu olması gereken en önemli yer projeler kısmı. Burası becerileri ve disiplini hakkında o kişiyi tanımanız için yeterli oluyor. Hatta yukarıda söylediğim stajyer arkadaşı da bu düsturla seçmiştik.

Onun dışında okul başarısı, not ortalaması, klüp faaliyetleri vs. gibi şeylerin hepsi hava.
  • johan sebastian  (06.06.14 19:17:25) 
@comptrol: ne trollü yahu. Üzme beni. Al sana link:
www.dropbox.com

  • dusunuyorumoyleysevurun  (06.06.14 21:30:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.