[]

yargitay kararlari

Yargitay kararlarinin emsal teskil ettigini ya da etmedigini anlayabiliyor muyuz?
Isci/isveren davalarini incelerken aklima dustu.



 
Süreklilik kazanmış Yargıtay kararları emsal oluşturur ve hakimleri bağlayıcıdır. Ancak zaman zaman Yargıtay'ın "kaçak karar" olarak değerlendirilen geçmiş kararları ile uyumsuz kararlarına da rastlanabilmektedir. Yargıtay Hukuk/Ceza Genel Kurulu kararları içtihat oluşturur , bu kararların kanun hükmünde anlaşılacağını söylersek yanlış bir şey söylememiş oluruz.

Ancak hukukta her olayı kendi içinde değerlendirmek gerekir, dosya içeriği ve olayın gelişimine göre farklı kararlar çıkabilir.

www.hukuki.net

Mesela hesap işletim ücretlerinin geri alınması için ilgili yargıtay kararlarından emsal karar olarak yararlanabiliyorlar.
  • okuyamıyom ben ya  (01.06.14 20:33:02) 
okuyamıyorum ben ya'nın paylaştığı sayfa komple yanlış.

içtihatlar örnek olmak dışında hiçbir bağlayıcılığı yoktur. yani siz emsal davayı koysanız bile hakim onunla bağlı olmaz, farklı bir karar verebilir, yargıtay bunu onayabilir. yargıtay hukuk ve ceza genel kurulundan bile çıkan kararlar bağlayıcı değildir.

tek bağlayıcı olanlar, içtihadi birleştirme kararları ve anayasa mahkemesi kararlarıdır.

sizin sorunuza gelirsek,

yargıtayın uzun yıllar boyunca aynı konuda aynı kararı veriyorsa, artık emsal oluşur ya da kapsamlı bir gerekçe(yani tartışılacak şeyler tartışılmış vs) ile verilen kararlar ve son olarak sizin uyuşmazlığınız ile bağlantılı olan kararlar da emsal olabilir.
  • dogyman  (01.06.14 21:03:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.