[]

tm belirteçlerin "spesifisitesi - sensitivitesi"sunum yapacağım bi baksanız

ya ben bunları geçen senelerde de hep karıştırıyodum vallaha biri bilale anlatır gibi anlatsa ve ben ömür boyu bidaha unutmasam..

şimdi spesifiteye diyor ki doğru negatiflik yani populasyondaki hakiki hastalıksız bireyleri ayırıyormuş bu.sensitiviteye de diyor ki hasta olanları tespit eder.

mesela PSA nın sensitivitesi oldukça yüksekken spesifitesi oldukça düşükmüş !! yani bu hasta olanları anlayabiliyor hastaya hasta diyor.yani yüksek çıkarsa PSA kork hasta da bişi var,gel gör ki düşük çıkarsa gene kork çünkü bu kişide gene bişi olabilir çünkü bunun spesifitesi düşük çünkü bu hastalıksızları ayıramıyor..e ozaman çok saçma değil mi ? neden baktırıp duruyoruz PSA ya düşük çıksa bile adam hasta olabilir ? demekki ben çok yanlış anladım...

biri anlatabilir mi uzun uzun lütfen :// zor durumdayım ve sunum ilerlemiyor...

 
www.ncbi.nlm.nih.gov

en.wikipedia.org

PSA için:

www.duzen.com.tr

workshop/2009/PSA(alevoktem).pdf

link kırılıyo yapıştırınca. bu iki satırı bi arada yazın.

tader.org
  • compadrito  (01.06.14 16:51:13 ~ 17:01:26) 
sensitivite: gerçekten hasta bireylerde testin pozitif olmasılığı.
spesifite:gerçekten sağlıklı bireylerde testin negatif çıkma olasılığı
bir örnekle açıklayayım
örneğin:
D-dimer testi pozitifliği(+) pulmoner emboli hastalığı için %99 seviyesinde.

bu demektir ki pulmoner emboli olan birinde ""çok kuvvetle muhtemel d-dimer pozitif çıkacaktır
ama bu test "spesifik değil" spesifitesi %20un altında.

şimdi bu bilgileri toparlayalım: d-dimer sensivite:91 spesifite %20
toplumdan rasgele bir birey alsak. d-dimer pozitif çıkarsa---> bu adam pulmoner emboli olabilir ama bu test pulmoner emboliye spesifik olmadığı için başka birşey de olabilir.
ama rasgele bir kişi d-dimer negatif çıkarsa bu adam pulmoner emboli değil diyebiliriz.(%1 gibi çok küçük bir yanılma payı tabi ki)
  • ceycey e  (01.06.14 17:23:31) 
duyarlılık yüksek=hastalık varsa--->test pozitif
spesifiklik yüksek=hastalık yoksa---> test negatif.

psa örneği de d-dimer örneğine çok benziyor.
  • ceycey e  (01.06.14 17:26:12) 
  • compadrito  (01.06.14 17:34:14) 
bir maker'ın bir hastalığa karşı spesifitesinin yüksek olması, o marker'ın yükseldiği durumlarda o hastalığı işaret etmesi anlamına gelir.

sensitivitesinin yüksek olması ise o hastalıkta değerinin çok çok artması ve kan düzeylerinde o marker'ın yüksek olduğunun saptanması durumunda o hastalığı düşündürmesi.

örnekse:

anti-smith antikor'un kanda yüksek görülmesi lupuslu bir hasta için neredeyse tanı koydurucudur. ancak anti nükleer antikor (ana) pozitifliği lupus için sentitiftir çünkü değeri çok yüksektir ama lupus'a spesifik değildir.
  • xquazzar  (01.06.14 17:34:30) 
  • compadrito  (01.06.14 17:44:03 ~ 17:45:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.