[]

mantik vs hayal pesinde kosma

Pesin not: ask-mesk icermez. Yine de en cok bu kategoriye uydurabildim. Bilkentin bi muhendislik bolumunden fena olmayan bi ortalamayla mezun oldum ocakta, hala is bulamadim. Bolumu sevmeyerek, hatta surekli "benim burda ne isim var, asiri anlamsiz" diye diye bitirdim. Egitimini aldigim seye karsi hic ilgi ve motivasyonum olmadi, iyi notlar aldigimda falan bile bi manevi tatmin hissetmedim. Sosyal bilimlere (sosyal psikoloji, sosyoloji vb) cok ilgi duyuyorum, oyle bi bolum okumak isterdim. Gelecege dair muhendislik yaparak mutlu oldugum bi tablo cizemiyorum kendime, ama iyi kotu ortalama bi maasla hayatimi muhendis olarak geciricegime razi olmus gibiydim.

Erkek arkadasim da ayni bolumden mezun, yaklasik 8 yillik da is tecrubesi, uzaktan bakinca basarili bi kariyeri var. Ama bana israrla mutsuz oldugunu, sadece iyi bi maasin mutluluk getirmedigini, istedigim, beni heyecanlandiran seyi yapmami soyluyo. Sosyoloji master i yap diyo mesela. Bense yine ilgimi cekmemesine ragmen, MBA yapmayi dusunuyorum, is bulma acisindan faydali olur falan diye. Sosyal psikoloji master i yapma fikri beni cok heyecanlandiriyo ama sonrasi yok. Yani bana pratikte bi faydasi olmaz, 2 sene master yaparim sonra da yine 0 noktasina donerim gibi geliyo. Arkadaslarim da ikiye ayrilmis durumda. Arada kaldim. 5. Senesinde tipi birakip sanat tarihi okudu cok mutlu, bilgisayar muh. Bitirip felsefe master i yapti uctu gitti gibi bikac gercek ornek duyunca icim gidiyo, cok ozeniyorum. Keske yapabilsem diyorum ama iste sonrasi yok. (Bu arada ailemin durumu iyi, acilen para kazanmam gerekmiyo, ama oyle hayatim boyunca da onlarin eline bakamam tabi, hatta ise basladiktan sonra onlardan para almam artik.)

Napmali? Ozellikle hayat ve is tecrubesi olanlardan yardim istiyorum :/ "ben soyle yaptim pismanim/cok memnunum" gibi ornekler cok iyi olur.

 
makine mühenisliğinden finans mühendisliğine geçtim, çok mutluyum yalnız çok seviyorum bölümümü.

mühendisliği bırakıp sanat tarihi okumak...tavsiye etmem, çok heyecanlandırıyorsa yapabilirsin. ama bana göre yapman gereken mba tarzı bir master ile tamamlayıp mühendislik bilgini kullanabileceğin daha bir sosyal kariyer plani yapman.

proje yönetimi olabilir, hatta marketing bile olabilir. teknik bilgi ile sosyal bilgi kombinasyonları her zaman etkilidir bu konularda.

mühendislik yaparak mutlu olabileceğin bir tablo çizemiyorsan bunları düşün. mutlu olmadığın bir işte ne ilerleyebilirsin, ne mutlu/huzurlu olabilirsin.

mantık vs. hayal yazmışsın, nefret ettiğin bir bölümde çalışmak mantıklı da değil. heves edebileceğin bir yere kaydır kendini sonra yolunu çizersin zaten.
  • Lorik Cana  (24.05.14 01:07:21 ~ 01:10:39) 
senin aradığın şey endüstriyel psikoloji master'ı.


  • lampetia  (24.05.14 01:45:56) 
muhendislik okudun diye illa muhendislik yapman sart degil. Belki tamamen alan degistiremezsin ama muhendisler analiz yetenekleri sayesinde ve genelde zeki insanlar olduklari icin farkli departmanlarda kolay is bulurlar. mesela ilgini cekiyorsa consulting dusunebilirsin?


  • gerard  (24.05.14 09:09:14 ~ 09:09:39) 
Aslinda consulting de benim bolumumun direkt uygulama alanlarindan biri, o da cazip gelmiyo pek :/ bi de hic kendime guvenim yok, consulting icin sanki bicok yonden oldukca kalifiye olmak lazim gibi geliyo. Ben galiba garantici memur kafasiyla MBA yapicam :D


  • saçdemeti  (24.05.14 12:54:02) 
Her iki durumunda insanın mutsuz olmasını sağlayan kısımlar var. Her ikisinide yaşayan biri olarak:

Sevdiğin işi yaparsan hayatının iş haline gelmesinde bir engel yok, sinemaya gitmek/sevişmek yerine XYZ dökümanını okuyarak vakit geçirmek çok daha zevkli hale gelecek, evde, ailede vs. deki bir problemi çözmek yerine kaçabileceğin uzaklaşabileceğin bir alanın olacak. bir süre sonra insanlar senden kendileri uzaklaşmaya başlayacak. Bir gün başına bir şey gelecek ve kafanı o dökümanlardan kaldırdığında etrafında sadece bir kaç kişi olduğunu göreceksin ki onlarda senin gibiler olacak.

Sevmediğin işi yaparken her gün giderken küfür edeceksin, sabah kalkmak zor gelecek, yaptığın işin bir heyecanı olmayacak, rutinleşeceksin. Elindeki parayı (büyük şehirde oturduğunu düşünerek) abuk subuk şeylere harcayarak mutlu olmayı deneyeceksin (fazlaca ayakkabı/çanta/kılık kıyafet merakı vs.) olamayacaksın. bir sürü farklı hobi edineceksin deneyeceksin vs. insanlar denemelerinden dolayı
senin maymun iştahlı olduğunu düşünecek ve hatta beceriksiz diyecekler. Sevmediğin işi yapmandan dolayı hayatından ve kendinden nefret etmemek için önünde bir engel olmayacak.

Her neyse mutluluğun bir formülü olsa idi sanırım şimdiye kadar isveçli bilim adamları bulmuş olurdu.


Benim tavsiyem sevdiğin şey ile sevmediğin şeyi birleştirebileceğin bir yol bulman olur.
  • selam  (25.05.14 08:55:01) 
Birde naçizane tavsiye olarak yaşının genç olduğunu düşünerek şunu diyorum, acele etme, zengin olmaya çalışma, bol bol gez, farklı işlerde farklı insanların yanında çalış yeni şeyler dene emin ol kararların çok daha sağlam olacaktır.


  • selam  (25.05.14 08:58:16) 
ömrün boyunca çalışmak istemiyosan sevdiğin bi işi yapmalısın.sevmediğin bi işi yapmaya çalışırsan başarılı olma, performans gösterme şansın zaten yok. özel sektörde de, performans olmayınca bi süre sonra kapının önünde bulursun kendini. daha yolun başındayken, severek çalışacağın bi meslek seç kendine hiç düşünmeden.


  • kayipkentindelisi  (02.06.14 20:37:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.