[]

copyright

telif eserini güvence altına alan var mı burada? ne şekilde alıyorsunuz? noter falan mı?




 
miş/muş: facebook'da yayınlayan, dijital ortamda yayınlandığı için dijital imzaya sahip olduğunu söyleyen olmuştu.


  • p shadow  (22.05.14 13:06:31) 
Ne eseridir bu tam olarak?

Türkiye'de mahkemelerin ve kanunların eksikliğinden dolayı, telif olayı tam oturmuş değil. Herkes bir sürü yöntemle bir eserin kendisine ait olduğunu ispatlamaya çalışıyor. Noterin olayı, bir şeye şahitlik etmektir. Yani notere gidip dersin ki "ben çok güzel revani yaparım" o zaman noter de der ki "ytse, şu tarihte gelip şu beyanda bulunmuştur"

Eser sahiplenmede de durum aynı. Notere gidip "bu eser benim" dersen adam da sadece senin o beyanı, o tarihte yaptığına şahitlik edebilir. Eserin senin olduğuna dair bir şey diyemez. Görevi o değil.

Ancak yine de mahkemede zayıf da olsa bir delil sayılıyor noter.

Kendisine eserin notasını, tasarımını bir şeyini, iadeli taahhütlü gönderip, zarfı hiç açmayan da var. "Bakın şu tarihte ben bu eseri kendime gönderdim. yanı eser önce bendeydi" diyebilmek için.

Dijital imzalar da var. Onun da noterden çok farkı yok. O tarihte o dosyanın sende olduğuna dair şahitlik...

Meslek birliğine gidip kayıt ol. Onlar yardımcı olur.
  • alperz  (22.05.14 13:18:29) 
eser görsel tasarım. grafik gibi. internette yayınlanıp da tişörtcülerin eline düşebiliyor ya böyle şeyler. bir de bağlantılı olarak şunu da merak ediyorum, mesela cem karaca ile ilgili bir imge yarattım ben, onun benim çalışmam üzerinde bir hak sahibi olması mümkün mü? (hayatta olan bir ünlü-popüler isim için de düşünebiliriz)


  • ytse jam  (07.06.14 11:48:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.