[]

corn flakes

bunlar sağlıklı mı, değil mi?

değilse, sabah kahvaltısında bir açmadan daha mı zararlı, daha mı yararlı? bence daha yararlı ama bilim ne diyor, bi de onu dinleyelim.


 
Kıyasladığımız yiyecek açmaysa daha az zararlı. Çünkü açma aynı zamanda aşırı aşırı yağlı.
Ama kahvaltı olarak peynirli omletle kıyaslarsak zararlı.
Genel olarak ise işlenmiş, koruyuculu, sofra şekerli falan sağlıksız bir günümüz besini işte.
  • ay nov kung fu  (11.05.14 22:53:08) 
bu tip olup da faydalı olanı neredeyse yok,
Açmadan daha azmı zararlı daha fazlamı zararlı bilemem ama marketten alıp yediğimiz domates bile domates değil

  • basond  (11.05.14 22:54:21) 
sabah kalkar kalkmaz kahvaltı edemiyorum, biraz vakit geçmesi gerekiyor. işe gidene kadar o vakit geçiyor, iş yerinde ise daha çok sade bir açma tercih ediyorum. haftasonu sıkıntı yok ama haftaiçi için daha sağlıklı bir şeylere yönelmek istiyorum. ek olarak belirtmek istedim :)


  • dessy  (11.05.14 22:56:00) 
Paketli/İşlenmiş hiçbir ürün sağlıklı değildir. Poğaça açma da sağlıklı değildir. Sağlıklı olan, biraz şaşırtıcı gelebilir ama, peynir zeytin yumurtadır.

Edit: Bu tür ürünlerin muhteviyatında; koruyucular, tatlandırıcılar, fruktoz şurubu, glikoz şurubu, trans yağ gibi birçok kanser yapıcı maddeler bulunur. Ayrıca glisemik indeksi yüksek ürünler olduğu için direkt insüline oynayıp kan şekerini çıldırtma özelleğinine de sahiptirler. Bu anlamda hiçbir tok tutucu özelliği olmadığı gibi bilakis sürekli aç dolaşmanıza neden olur. Açma olayına hiç girmiyorum bile. Undan hamurdan yağdan yapılmış bir şeyin sağlıklı olabileceğini düşünmek bile tuhaf. Bu da bilimsel kısmı olsun.
  • angelus  (11.05.14 22:57:56 ~ 23:10:58) 
açmadan daha zararlı değil ama yararlı da değil mısır/pirinç gevrekleri.

yulaf ezmesi ve müsli ise faydalı. özellikle de yulaf ezmesi.
  • m e l t e m  (11.05.14 23:15:49) 
angelus, dip not olarak belirteyim istedim. açmaların sağlıklı olduğunu düşünseydim daha sağlıklı olabileceğini düşündüğüm corn flakes alternatifini sormazdım anacım. yulaf ezmesine yöneliyorum. çok teşekkürler! <3


  • dessy  (11.05.14 23:20:35) 
sağlıklı değil. bkz. glikoz şurubu.
kan şekerinizi dev yükselttiğinden, hemen acıkırsınız zaten kısa sürede.
devamlı açma yerine de, peynirli-domatesli bi sandviç tüketseniz daha yararınıza olur kanısındayım.
  • elmali kurabiye  (11.05.14 23:26:05) 
Müsli faydalı değildir. Müsli de en az diğerleri kadar şeker ve yağ oranı oldukça yüksek gereksiz bir karbonhidrat kaynağıdır. Raf ömrünü uzatmak için kullanılan koruyuculara falan hiç değinmiyorum bile. Yulaf ezmesi tüketebilirsiniz lakin onun da besin değerlerini kontrol edip öyle tüketmenizi öneririm. Hatta Hahne'nin yulaf ezmesi sıfır şekerdir, onu tüketebilirsiniz ama ben genel olarak hiçbir tahıl ürününü tüketmemenizi naçizane öneririm.


  • angelus  (11.05.14 23:33:25) 
yulaf ezmesi alıyorsun. içine fındık ceviz, muz, elma, kuru üzüm, kuru kayısı filan koyuyorsun. üzerine de süt. al sana ideal kahvaltı.

marketlerde satılan corn flake ve musli'lerin için glikoz şurubu dolu. yarardan çok zararı var.
  • mea maxima culpa  (12.05.14 00:26:51) 
Kahvaltı yapman şart değil. Bir süre öğle yemeğine kadar yeme. Bir hafta içinde alışırsın.


  • arnold schwarzeneger  (12.05.14 09:06:53) 
mümkün değil. insülin değerlerim düşük, anında gözlerim kararıyor. ayrıca kahvaltı etmemeyi tercih etmiyorum. bence hiç sağlıklı ve normal değil.


  • dessy  (12.05.14 09:09:23) 
bir başka alternatif olarak: kahvaltı olayını komple kaldırabilirsiniz hayatınızdan, bunu da bir düşünün :)
ya da "öğlene kadar çok acıkırım" derseniz o zaman iş yerinde büyükçe bir parça peynir yer üstüne de bir kahve içer geçersiniz. böylece türkçe adına da yakışmış olur öğünün.
"sabah kalkar kalkmaz kahvaltı edemiyorum"dan yola çıkarak yazdım bunları.

"kahvaltı günün en önemli öğünü" hikayelerini geçelim. yani "breakfast" önemli tabii de, kaçta yendiği ve neler yendiği kişiye ve vücuduna bağlı.


ekleme: ben yazana kadar yazılmış :)
  • icemint  (12.05.14 09:10:51 ~ 09:11:29) 
ya arkadaş ilkokul öğrencisi misiniz kahvaltı etmemeyi filan tercih ediyorsunuz?

şu an herkesi azarlayan canan karatay gibi hissettim kendimi.
  • mea maxima culpa  (12.05.14 12:27:31) 
ne kadar kitap okuduysam, kaç diyetisyen, doktor dinlediysem hepsi dengeli beslenme, egzersiz dışında başka bir şey vermiyor. öğün atlamayacaksın. kahvaltı günün en önemli öğünü. en kuvvetli öğün kahvaltı olacak, diğer öğünler daha hafif olacak.

fasting, oruç filan bunlar insulin dengesini bozan şeyler. diyabetle kucaklaşırsınız ileri zamanlarda.
  • mea maxima culpa  (12.05.14 12:42:16) 
ilkokul öğrencilerinin yaptığı bir çok şey için wikipedia linki verebilirim ben de.

bu o şeylerin doğruluğunu kanıtlamaz.
  • mea maxima culpa  (12.05.14 12:43:26) 
sayın arkadaşlar yaşınız genç diye pek tecrübeniz yok, çoğunuzun da maşallah sağlığı yerinde.

ancak sağlık gidince bir daha geri gelmiyor. o yüzden lütfen aç kalmak, öğün atlamak gibi doktorlar tarafından önerilmeyen şeyler yapıp sağlığınızla oynamayın.

daha genç yaşlarda hiç beslenme düzenine dikkat etmezdim, dengesiz yemek saatlerim vardı, arada gerçidiğim depresyonlar, üzüntüler filan hepsi biraraya gelince kilo aldım ve sağlığım bozuldu. şimdi gizli şekerim var ve 2,5-3 saatte bir mutlaka bir şeyler yemem gerekiyor. yoksa şekerim düşüyor ve bütün dengem bozuluyor. (yok yok kapılardan geçemeyen morbid obez değilim, fazla kilom var sadece, dont panic :)

ciddi hastalıkları olanlarla karşılaştırılınca çok ufak bir şey bu ancak yaşam kalitem feci şekilde düşmüş durumda. özellikle istanbul gibi bir yerden bir yere gitmesi 1-2 saat alan yerlerde yemek düzeni sorun oluyor. vs vs vs.

o yüzden genel sağlık ilkelerine dikkat edin derim ben, gençlikte vücut her şeyi kaldırıyor gibi görünür ama bir dengeler bozulursa geri dönüş yok.

bir de hayatımızın her noktası kimyasal maddeler içeren yiyecekler, yapay şeyler, hormonlar vb zararlı şeylerle dolu. mc donalds gibi yerlerde içine 1 gr bile et koymadan köfte(?) yapıp satıyorlar size.

lütfen bilinçli olalım.
  • mea maxima culpa  (12.05.14 13:04:25 ~ 13:05:33) 
@mmc
merhaba!
fastingden ziyade az-az-sık-sık beslenmek insülin dengesini bozan bir sistem aslında -çoğunlukla diyelim- ve tabii altını yeniden çizmek lazım: bünyeye göre değişir bu işler.

"öğün atlamayacaksın" diyorlar demişsiniz. hangi öğünleri ve kaç öğünden söz ediliyor burada? yani 3 mü 5 mi kaç ise, o sayıyı kim belirlemiş? ve kime göre belirlenmiş?
şunu demeye çalışıyorum: uyandıktan sonra 2-3-5-x saat bir şey yenmeyebilir. bu bir alternatiftir. kimisine uygun düşer, kimisine uygun düşmez.

keşke o sözünü ettiğiniz doktorlar - diyetisyenler bir parçacık da olsa kendilerini geliştirmeye gayret etselerdi. bilinç altlarımıza yıllar boyu enjekte edilmiş ezberlerden kurtulmamız ya da bunları esnetmeye gayret etmemiz hiç kolay olmuyor ancak ne şahane ki araştırma, bilinçli olma şansımız var günümüzde. eskisi gibi hap bilgilere muhtaç değiliz.

sizi de takip ettiğim kadarı ile araştırmacı bir kişiliksiniz. bu yüzden göz gezdirmenizi öneriyorum haddim olmayarak bu konulara. yani ana öğünler, ara öğünler, "breakfast myth" gibi konulara...
saygısızlık etmek istemem, lütfen öyle algılamayın.
  • icemint  (12.05.14 13:19:27) 
IF sisteminin sağlık üzerinde olumsuz etkisini gösteren herhangi bir çalışma yok. İnsülin direnci, yağ yakımı vs. üzerinde olumlu etkilerini gösteren bir dolu çalışma var. Bilmeden konuşmayalım.


  • arnold schwarzeneger  (12.05.14 13:30:58) 
sağlıklı olanlar için uygun olabilir bunlar. ancak benim için imkansız.

:/ o yüzden dikkatli olun diyorum.

sadece bu konuda değil, bütün konularda. olabildiğince sadece ve sağlıklı beslenmek lazım. gençler nasıl o fast foodları hapır küpür götürüyor hayretler içindeyim :( neredeyse 3 öğün fast food yiyorlar.
  • mea maxima culpa  (12.05.14 13:46:58) 
Halk ekmek ofislerinde altin corek denen uzumlu findikli, karisik tahilli bir kucuk ekmekcik var posette.
Bunlardan haftada 5 adet alin. Ise gitmeden once arasina peynir salatalik domates falan koyup isyerinde aciktiginizda yiyin.
Acmaya, pogacaya gevrege hacet yok.
  • mavi istiridye  (12.05.14 14:09:42 ~ 14:11:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.