[]

aranızda dünyanın en iyi üniversitelerinde okuyanlar var mı?

doktora için benim de öyle bir hayalim var ama bazen "ben harvard'a ne katabilirim ki" ya da "oxford beni ne yapsın" diye düşünüyorum ister istemez. deneyimlerinizden bir şeyler öğrenmek istedim. benim çevremde pek örnek yok da, biraz anlatır mısınız nasıl kabul edildiniz? çok mu zekisiniz, çok yaratıcı mısınız, çalışkan mısınız, şansınız mı yaver gitti, neden sizi seçtiler? olabildiğince detaylı anlatırsanız sevinirim, özelden de yazabilirsiniz. şimdiden teşekkürler.
peki orada okumak nasıl bir deneyimdi? mutlu muydunuz? mezun olduktan sonrası nasıldı?



 
Harvard'a para katabilirsin. 40-50 milyar dolar nası birikiyo?


  • compadrito  (07.05.14 17:02:18) 
doktora icin ayni sey gecerli mi bilmiyorum ama mesela lisans icin financial aid istemezsen kabul almak o kadar zor degil diyebilirim. Tabi bazi okullar need blind sistemini kullaniyor ama hepsi degil.

Ulan boyle konusuyorum da sanki oralardaymisim gibi. Giden arkadaslar var, oyle cok anormal adamlar degil senin benim gibi insan onlar da. Esek gibi calistilar, esek gibi calisirken hocalarla genel olarak insanlarla iliskilerini cok iyi tuttular, okul disinda bir suru aktivitede bulundular. Ama oyle sadece duzgun not ortalamasiyla yapilabilecek bir sey degil zira basvuranlarin herkesin not ortalamasi iyi, onlar arasindan seciyorlar zaten.
  • babamasoliimbananickaldirsin  (07.05.14 17:28:13) 
Doktora için bildiğim kadarıyla öncelikle ilgilendiğiniz konuda bi öğretim üyesine yanaşmanız gerekiyor: Merhaba ben Mezzosprite, X ünide Y konuda y.lisans yapıyorum. Çalışmalarım şunlar, bu konuda doktora çalışması yapmak istiyorum vs şeklinde.
Bunun üzerine ilgili kişiden geri dönüş alırsanız bu kişi danışmanınız olarak sizi bölümüne teklif edecek, siz de bi tez teklifi hazırlamış olacaksınız.
Özellikle commonwealth ülkeleri uçuk harç ücretleri sebebiyle overseas öğrencileri tercih ediyor maalesef. Bu faktörü saf dışında tutarsak, güzel bir tez teklifi, sağlam bir metodoloji ve yılmadan araştırma/çalışma iradesi gerekli. Eli yüzü düzgün biçimde y. lisansı bitirirseniz son iki özelliği edinmiş olmanız beklenir zaten. Alanınızdaki gelişmeleri ve eksiklikleri sıkı biçimde takip etmek de tez konusu anlamında yardımcı olur sanıyorum.
Memnuniyeti üniversiteden çok hangi kürsüde çalıştığınız belirler bana kalırsa. Türkiye'de dandik&özel bi üniversitenin ardından UCL LSE ikilisinde okudum. İlgilenirseniz özelden yazabilirsiniz.
  • the queen of naked kings  (07.05.14 17:32:22) 
sadece ogrenci olarak doktora yapmak diye bir sey yok. ogrenciysen uzerine onbinlerce dolar para vermen gerekir zaten. universitelerde sana maas verecek iki kaynak var:

1- hocalarin fonlari
2- graduate school (bolum de diyebiliriz)

doktoraya kabulun iki sekli var:

1- research assistant (RA): bir hoca kendine ait proje icin, kendine ait fondan size maas + phd egitim haricini veriyor. direkt hocaya basvuruyorsun. maille cv'ni gonderiyorsun, o kadar. sonra hoca kabul ederse, bir de bolume basvuruyorsun formalite olarak, ve bolum genelde nasilsa hoca parani verecek diye hemen kabul ediyor. boylece hem bolumde phd'ni yapip, hem de hocanin labinda asistan oluyorsun. kotu yani: hocan nemrut biriyse baska laba gecemiyorsun. princeton'da bir hoca var mesela, phd asistanlarini kole gibi calistiyor, odasi labin tam ortasinda, camdan duvarlari var, boylece labda herkes adamin gozunun onunde surekli. bu arada camlar kursun gecirmez. cunku vaktiyle bir ogrencisi delirip saldirmak istemis. boyle bir hocaya catarsan, RA'lik zor.

Teaching assistant (TA): bunun icin basvurunu dogrudan bolume yapiyorsun. yuzlerce basvuru paketi ile birlikte senin basvurun kademe kademe elemelerden geciyor, en son komitenin onune koyulan paketlerden biri olursa, komitenin incelemesi sonucunda senin TA olmana karar veriyorlar. burada maasini bolum veriyor. karsiliginda senden teaching yapmani istiyor. haftanin belli gunlerini undergraduate derslerini ogretmeye ayiriyorsun. kalan gunlerinde de phd dersleri ve ilgi dugdugun lablarda geciyor. iyi yani istedigin laba girip cikabiliyor, labla uyumunu test edebiliyorsun. bu laba girip cikma olayina rotation deniyor. en sonunda rotation yaptigin lablardan sana en uygun olanini secip, o laba RA olarak giriyorsun. istersen, teaching uzerine bir kariyer dusunuyorsan, tecrube olsun diye, ya da ekstra para icin TA'lige devam da edebilirsin.

bu verilere dayanarak, yapman gereken su:

oncelikle kendine guven, abd'de ne oldugundan ziyade kendini nasil gosterdigin onemli. 5 yildir buradayim, bu sozumu ciddiye al.

sonra tek tek aklindaki universitelerin web sayfalarina girip hoca ayikla. sectigin hocalara uygun bir dille meramini anlat:

Dear Dr. X,

I am going to apply the graduate PhD program of your department. I saw your web site, and very interested in your research [buraya hocanin researchi neden ilgini cekti spesifik olarak bir cumle ile girebilirsin, ornek: You are using a very powerful tool to observe this biological system)

I would like to learn if I can be member of your group. I have attached my CV to this email, in case you are interested.

I am looking forward to hearing back from you.

All the best,
xx

mail cok dogrudan olmali, laf dolandirilmamali, kisa ve oz olmali. hocalar maili yazis diline gore bile eleme yapabiliyorlar.

hocaya bu maili attin, ve cevap aldin. cevap olumluysa iki ihtimal var,

1. bolume basvur, ta olarak gel, sonra istersen tabii benimle calisabilirsin.
2. buyur gel ben de bir ra ariyordum, ama bolumun basvuru sartlarini saglayip, bolume de basvurman gerek.

iki ihtimalde de senin bolumun basvuru sartlarini saglaman gerekiyor. buraya kadar tamamsak devam edelim:

-- Bolumun basvuru sartlari ---
avrupa'daki gibi spesifik sartlar aranmaz (su aleti kullanmada su kadar yil tecrube gibi), her sey cok nettir. requirementlar asagi yukari sunlardir:

- TOEFL buna nasil calisman gerektiginin de detaylarina inebiliriz.
- GPA (buna pek takilma, benim GPA'im requirement'tan azdi, ama hocalarim referanslarinda bizim bolumun grading policy is very strict yazdilar, sanirim o sayede ve diger skorlarimin iyi olmasi ile baya basvurumdan kabul aldim)
- GRE
- GRE subject (her yer istemez, ama top'lar ister genelde)
- 3 letters of recommendation - tahmininden de onemli olabilirler. usa tecrubeli hocalarindan iste.


bunlari hazirlama sureci. 1 yil onceden takvim yap. kronolojik olarak yapman gerekenler:

1. okul sec, hocalara mail at.
2. olumlu donus yapanlarin okullarindaki basvuru sartlarini bir deftere guzelce yaz, hicbir sey atlamamaya dikkat et.
3. TOEFL gunu al. once calisayim, sonra gun alayim deme. gun alinca daha iyi calisiliyor. ilk olarak TOEFL skorun cepte olsun.
4. GRE gunu al, bu sayisalciysan kolay. iki kismi var syisal ve sozel. sayisalda full cekmek kolay. sozel kismina da ya cok calis, ya hic calisma. orta karar bir calisma bir ise yaramiyor. topun bir alti okullarda onemsenmiyor bile. top okullarda da artik isin cilasi oluyor GRE sozel kismi. GRE skorun da cepte.

5. GRE Subject gunu al. senede iki kez yapilir, sakin kacirma.

6. Recommender bul. hocalarin basvuru deadline'indan haftalar oncesinde secilmis olmali. yoksa gondermekte gec kaliyorlar. bazi okullar letter'in submission'unu electronik istiyor, bunlari hocalara bildir.

7. hocalar mektuplari tamamlarken, sen de online application formlarini bir bir doldur.

8. elden gonderilmesi istenenleri, hocalardan mektuplari da alip bir bir paketle. herbirinin uzerine adreslerini yaz.

9. abd'den bir arkadasina tum paketleri birden yolla (20 dolar falan tek gonderim ucreti), arkadasin oradan herbirini postaya versin. bu daha ekonomik oluyor, yoksa 20xbasvurdugun okul sayisi kadar para cikiyor cepten.

10. sekreterlere evraklari postaya verdigine dair mail at, follow up etmek iyi karsilaniyor.

11. dua et ve bekle.

12. ilk gelen teklife atlama, hepsinin gelmesini bekle. birini kullanarak digerleri ile pazarlik et. unutma, kendine guven. abd'de altin kural su: sen essiz bir insansin.

top ve topun bir alti icin bunca ugrasa degiyor. akademik ortam daha profesyonel. imkanlar daha genis. bir de cok iyi dil ogreniyorsun. bence essiz bir deneyim burada bulunmak. bana cok sey katti.

bana gelen kabullerde uygun bir dille attigim maillerin ve recommendation letterlarin cok faydasi oldu bence. cunku application package olarak cok da asmis degildim.
  • aklimiseveyim  (07.05.14 19:16:02) 
aklimiseveyim gayet detaylı açıklamış süreci. Başvuru sırasında bence en kritik şey niyet mektubu (statement of purpose), sen kimsin, neler yaptın ve neyi neden yapmak istiyorsun bunları anlatıyorsun, bir de tavsiye mektupları ve bunların kimlerden alındığı. Not ortalaman o kadar parlak değilse bile niyet mektubunda, derslere o kadar yoğunlaşamadım çünkü şu projede çalıştım vs diye açıklayabilirsin. Toefl için minimum skoru almak önemli tabii ama ne kadar yüksek olursa da o kadar iyi. GRE için sayısal kısmı çok kolay, liseyi giriş matematik sorularını yapabiliyorsan biraz da çalıştıysan tam puan alınabilir. Ancak sözel kısmı oldukça zor ve çok uzun süreli bir çalışma gerektirir muhtemelen. 1 ay kadar sadece GRE sözel çalıştım ve çalışmasaydım da aynı skoru alırdım herhalde öyle bir şey geldi.

Eğitimin finanse edilmesiyle ilgili olarak. Ders anlatmaktan zevk alıyorsan TA olmak çok güzel ama zaman alan bir durum ve bölümüne göre garantisi olmayan bir pozisyon. Her dönem tekrar başvurman gerekiyor her dönem aynı stresi yaşama durumu var TA olarak atanamazsam nerden bulurum parayı diye. Kaldı ki yaz dönemleri açılan ders sayısı çok az, staj falan bulman gerekir. Ama ilk geldiğin zaman diğer hocalarla konuşup neler yaptığını öğrenmek açısından iyi oluyor başta TA olmak, direkt hocayla anlaşıp gelmektense.

RA olduğunda ise tezinle alakalı bir konuda çalışıyorsun ve harcadığın zamanı kendine harcamış oluyorsun TAlikten farklı olarak.

Bir başka yöntem de Türkiye'den bursla gelmek. MEB'in bursları var ve başvuru şartlarını sağlamak o kadar zor değil. İngilizce seviyen yetersizse seni önce dil okuluna gönderiyorlar bir sene kadar. Sonra başvuru yapıyorsun. Peki bu olayın kötü yanı ne? Öncelikle kabul almadan dil okuluna geldiysen kabul almak zorundasın aksi halde aldığın parayı geri ödüyorsun. İkinci olarak da bursu aldığın sürenin iki katı kadar çalışma zorunluluğu var YÖK'ün atadığı herhangi bir üniversitede. Bursa ne dahil diye sorarsan da okul ücreti, aylık maaş (ki benim TA maaşımdan yüksek alıyorlar) ve uçak bileti falan da var galiba.
  • zero times infinity  (07.05.14 19:45:22 ~ 19:50:25) 
obaa zero times infinity hatirlatmis, ben statement of purpose'u unutmustum gercekten. onu yaz, kendin 3 farkli zamanda 3 kere grammer check yap, sonra ik-uc kisiye kontrol ettir falan. gramer hatasi cok siritiyor cunku. ne yazacagini ogrenmek icin de alanindan usa'de olan arkadaslarin varsa ornek iste, yoksa internette arastir "sample statement of purpose for phd yazinca cikiyor birseyler. ben onlara bakarak yazdimdi. bir de evet, meb bursu. eger turkiye'ye oyle ya da boyle illa ki donmek istiyorsan en iyi secenek. ama bitince abd'de industry'de kalayim, iki post-doc yapayim dersen meb isine yaramaz.

bir de okul secerken usa school rankings siteleri vardi, orada field by field listelenmis. alaninin ilk 10'undan tut da, 100'une kadar bir aralikta 10-15 tane okul sec. hepsinde de bir hocayi gozune kestirip, guzelce cv'ni ekleyip mailleri gonder bakalim. bu isin bismillah'i bu oluyor. maillere cevap geldikce gaza gelip basvuru surecinde ilerleme gazi kazaniyorsun. cv'ni nasil hazirladigin da onemli. el yordamiyla olmasin, bir bilene mutlaka danis. cv'ne skor da eklemek istiyorsan, once skor topla, sonra mail at. siralama sana kalmis.
  • aklimiseveyim  (07.05.14 19:57:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.