[]

satın alma departmanı hakkında

sunum ödevim için bir şirket kuruyoruz. herkese bir görev verildi. kimi ceo kimi üretim kimi de başka departman müdürü. bana da satın alma görevi düştü. nelerden bahsedeyim? satın alma politikaları neler olmalı sizce? (şirket türü: askeri uçak, teknoloji üreten bir şirket, aselsan, tai gibi)




 
*piyasaya hakim olmak
*doğru ürünü almak
*ürünü zamanında eksiksiz temin edebilmek
*ürünü makul fiyatlara temin edebilmek
  • ergenpezeveng  (06.05.14 14:20:17) 
yetkilendirme olmalı ve bu yetkilendirme yönetim kurulu onaylı olmalı.

misal: diyecek ki 10.000.-TL'ye kadar olan satın alma işlemleri satın alma birim müdürü onayıyla yapılır,

10.000-100.000 arası ilgili birimin bağlı olduğu genel müdür yardımcısı.
.
.
.

böyle devam edecek işte.

sonra diyecek ki;

50.000'e kadar olan satın almalarda birim müdürünün uygun görüşü ile doğrudan satın alma yapılabilir.

50.000 üstü için ihale açılır, en az üç teklif alınır. bunlar klase edilir, yine tabi uygun olan satın alınır makam hangisini uygun görüyorsa. ya da doğrudan en ucuzu neyse de olabilir şartları sağlayan.

istisnalar tanımlanır bu dökümanda. yani mesela teknik gereklilik varsa ihale açılamıyorsa genel müdür onayı ile ihalesiz alım yapılabilir. (örneğin voip için mevcut cisco altyapısı vardır, yeni bir ofis açılacak 50 tane telefon alınacak gidip cisco'dan alacaksın mecburen)

acil durumlarda ne yapılması gerektiği istisnaları tanımlanır.

şimdilik aklıma gelenler böyle.

bu arada bu satın alma şirketin genel satın almasıyla ilgili. hammadde tedariki falan için ayrı birim olması gerekir diye düşünüyorum ama satın alma biriminin içinde olacak dersen onun için tamamen ayrı süreçler tasarlaman gerekir bence.
  • esenboga  (06.05.14 14:24:26) 
ham madde üzerinden anlatıyorum:

pazar araştırması yaparsın önce. hangi malzemeye ihtiyaç varsa olacak şekilde onları üreten firmaları bulursun. en az üç firma olmalı ki karşılaştırma yapabilesin. (adamlar tekelse yapacak bir şey kalmıyor zaten, sadece fiyat için pazarlık yapabilirsin.) gidersin, yerinde incelersin firmaları. numuneler alırsın, senin firmanda test edilir o numuneler. hangisinde karar kılınırsa o firmayla fiyat anlaşmasına geçilir. fiyatta anlaşılırsa ne ala, olmadı sil baştan aynı prosedür.

sarf malzeme için de aynı basamaklar uygulanır.

termin süresi uygunluğunu da de eklemek gerekli pek tabii, istediğin ürün istediğin zamanda gelemezse iş aksar, işin aksaması da para kaybı demek. kimse buna izin vermez iş hayatında. izin vereni de işinden ederler.

kabaca böyle. bilgi eklemek isteyen olursa ekleyebilir.
  • devilred  (06.05.14 14:24:58 ~ 14:31:06) 
*bir malı almadan önce en az üç yerden (atıyorum 10 bin lira üstüyse 5 yerden) teklif almak
*onaylı tedarikçi listesi oluşturmak
*tedarikçinin sahip olması gereken uygunluk ve kalite belgeleri
*termin süresinin uygunluğu
  • john lee hooker  (06.05.14 14:26:20) 
ilk cevapta genel anlamda satın almacının özelliklerini yazmıştım ama satın almanın ayrıntıları sektöre göre değişiklik gösterebilir.

öncelikle yapılan proje bi şartnameye tabidir. yapılan her imalat alınan her malzeme bu şartnamedeki şartları sağlamalıdır. diyelim ki bi ürünün satın almasını yapacaksın. elinde satın alma ile ilgili standart bi sunum olmalı. yani istediğin ürünü ve ürünün taşıması gereken şartları anlattığın dosya. bu dosyayı hazırlarsın ve piyasada sana bu ürünü temin edebilecek düzgün firmalara yollarsın yani teklif istersin. bu alınan ürüne göre değişir bazen fax çekmek yeterli olurken bazen dosya yollarsın. bazen de o kadar ciddidir ki her firmayla gidip bizzat görüşürsün.

firmalar sana tekliflerini ve ürüne göre numune ya da daha önceden yaptıkları projeleri anlatan/gösteren içerik yollayabilirler. sen bunları alırsın ve proje müdürüyle değirlendirirsin. (her birim o projenin müdürüne bağlı oluyor zaten) bi firmaya karar verilir ve ürün getirtilir.

daha basit bi işlem mesela kırtasiye malzemesi alınacak. istenilen malzemeler listelenir ofis malzemesi satan firmalara faxlanır adamlar sana fiyatlandırır faxlar gidip ucuz olana tamam yollayın dersin adamlar yollar.

satın alma kısmının sadece teklif isteyip ürünü alma gibi kısıtlı fonksiyonu yoktur. örneğin inşaat sektöründe senden belli boylarda belli işlemlerden geçmiş demir istediler. (uçları kıcrılmış ya da ortadan belli yerlerinden kıvrılmış gibi) sen de gittin teklif istedin adamlar teklifi verdi. tamam deyip siparişi vermek yerine şöyle bişeyi farkedebilirsin. aynı demiri normal haliyle daha ucuza alıp kendi imalathanende demirci çalıştırarak işlemleri yaptırınca bu demirler sana daha ucuza mal olabillir. o noktada yine proje müdürünle değerlendirme yapıp duruma göre hareket edilir.

yazılmış zaten ama belli tutara kadar yapacağın satınalmalarda seni özgür bırakabilirler ya da her satın almada proje müdürünün onayı gerekebilir.
  • ergenpezeveng  (06.05.14 14:45:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.