[]

yeni bir dil nasıl ilk öğrenilen yabancı dil kadar iyi öğrenilir ?

merhaba.

şu sıralar yeni bir dil öğrenme gayretindeyim ama aklıma sürekli birazdan açıklayacağım şey geliyor ve şevkim kırılıyor.

ben ilkokul dördüncü sınıftan beri ingilizce dersi görüyorum. dil öğrenmeye yatkınlığım + isteğim vardı hep. tuvalette sözlük okumak, ingilizce alt yazıyla filmler, diziler izlemek vs. hep ingilizcede daha iyi olmak için yaptığım şeylerdi. şimdi 24 yaşındayım ve ingilizcem hala mükemmel değil. örnek vermek gerekirse tamamen alanım dışı olan şu videoyu %95 oranında anlayabiliyorken ( www.youtube.com )
şu videoda 5.45'te başlayan alanımda ilgili kısmı ( youtu.be ) "algılayamıyorum" . ilk başları anlama yüzdem yüksek ama bir yerden sonra boşa dönüyor motor. dediğim bölümde neredeyse anlamadığım kelime yok ama cümle oluşmuyor kafamda.

d almancayı, sadece almanca konuşulan ıssız bir adada hayatımı sürdürecek kadar öğrenmiş bulunduğum şu günlerde şevkim kırılıyor. ne diyorsunuz bu işe ?

 
second language acquisition ile 3rd hemen hemen aynı mantıkla olur. ilkini nasıl öğrendiysen ikincisinde de işe yarayacaktır.


  • in search we trust  (28.04.14 23:37:30 ~ 29.04.14 00:01:14) 
yani almancayı da bir 10 falan yılda şu an ingilizcemin bulunduğu seviyeye getirebileceğim ? çok uzun zaman değil mi ?


  • empati kuramayan psikolog  (28.04.14 23:39:43) 
bi defa cok calismadan birsey elde edilmiyor. 10 sene harcadim diyorsun.. belki de yanlis bi yontem izledin ?

hangi ulke, hangi dil, hangi kita olursa olsun;
en hizli ve garanti yontem

• hic gramer, mr brown miss white felan filan calismadan bodozlama 4-5bin kelime ezberlenir. (gunde 15 kelime yaklasik 1 yil)

• tum tensler ezberlenir, cumle cesitleri basit orneklerle akilda tutulur (6 ay)

• yurt disina bir sekilde cikilir, turist (sonra kacak), ogrenci, vs.. heryerde (is yeri, okul, sokak vs) pratik yapilir. (yaklasik 3-4 yil)

• diger yakin dilleri birbirini takip eden sirada ogrenmek cok daha kisa surer, ispanyolca > italyanca 1 yil .. urduca > farsca 6 ay vs..
  • angster  (28.04.14 23:54:09) 
hayır, edinim aynı mantıkla olur, siz dili öyle öğreniyorsunuz demeye çalıştım. maruz kalma olma durumu yani bilemiyorum anlatabiliyor muyum. o maruz kalma durumu ne kadar yoğun ise size etkisi o kadar fazla olacaktır. muhtemelen ingilizceyi kuralları kavradıktan sonra dediğim gibi maruz kalma yöntemiyle edindiniz, belli dil kurallarını öğrendikten sonra maruz kalmayı artırırsanız öğrenme süreci kısalır. çok bilimsel değil sadece yüzeysel görüşüm bu.


  • in search we trust  (28.04.14 23:59:41) 
son cümlede almanca diyince nevrim döndü anlayamadım, yani derdin ingilzceyle mi, yoksa almanca mı?

altyazı olayı kulağı tembelleştiriyor, kendini bir süre altyazı orucuna sokmak ve akabinde altyazıyı hayatından çıkarmak bu açıdan iyi olur sanırım.

o dilde "düşünmek", yani tuvaletteyken yemek yerken yoldayken ne düşünüyorsan onları ingilzce düşünmek.

algılama mevzu da illa ki tecrübe. yani başka yolu yok. nasıl ki bir gitarist diyelim notalarının anında çıkartabiliyor dinlediğinin, ama alakası olmayan için bir müzik ahenk ve ritimden ibaret bu da öyle.

bir de çocuklukta öğrendiğin/öğrenmeye başladığın kadar öğrenemiyorsun maalesef, en azından telaffuz ve algılama olarak. gramer evet elbette.
  • dafaiss  (29.04.14 00:10:06) 
bit.ly

bunu dedikten sonra almancanin cok sadece artikel icgüdüsü edinilmesi dahi cok zaman alan bir sürec. grammatik olarak cok daha agir ve istisnalarla dolu. almancanin yavas olmasinda sorun yok.

almancadan ingilizceye gecis daha kolaymis dediler, tersinde yakin diye bodosluyormussun. bende ikisi de kötüydü, 5 senede falan almanca edindim iyi kötü. zaman ver ama asla cocukluktaki ögrenme hizini bekleme kendinden.
  • wiillii  (29.04.14 00:30:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.