kurumsal bir sirket ile takildigini dusunur isek: hangi kademeden ise girdigin ile alakali. eger top executive olarak yaziliyorsan babalar gibi "ben bunu begenmedim soyle yapalim boyle yapalim" diyebilirsin. yok middle management olarak giriyor isen 3 hafta yerine 4 hafta tatil, cocuk nedenleri ile aksamlari maksimum 6'ya kadar kalabilecegini falan ekletebilirsin, ama bunlar (istisna durumlar haric) sirket yonetmeliklerine karsi olamaz. (i.e. senin seviyende herkes 3 hafta aliyor ise sen istedigin kadar ugras, 4 hafta alamazsin, veriyorlarsa yonetim kurumsal degildir) eger yeni mezun halde en asagidan giriyor isen ve ben buna imza atmam der isen kapiyi gormen lazim. (yine, eger sirket yonetimi kurumsalligin ne oldugunu biliyor ise)
eger kurumsal olmayan bir sirket ile calisacak isen (ornek: aile sirketi), onune yine standart bir kontrat atacaklardir, tamamen pazarlik gucune bakar, free for all. (bu kontratin bazi maddeleri genel is kanunlarina aykiri bile olabilir, bazi durumlarda bunlarin altina imza atman seni bu haklardan mahrum etmez).
kontrat inceleme hakkin olacak. calisacagin sirkete gore, tam manasiyla "kontrat" olmayabilir (employee at will), bu durumda yine kontrata benzer 20-30 sayfa verilecektir eline ama sakin bunu bir baglayici is antlasmasi sanma, ne yapip ne yapamayacagini belirtir sadece bu tur kontratlar, kontrat suresi, kontratin erken feshi durumunda odenmesi gereken tazminat vb. gibi seyler bu tur antlasmalarda yoktur.
yine calisacagin sirkete gore, kontratin yaninda online dokumanlara da imza atman gerekebilir; "okudum ve buna gore davranacagim" tarzi beyanlarda bulunacagin bu dokumanlar da hizmet antlasmanin bir parcasi olacaktir.
0