[]

iş görüşmesi ve sözleşmesi

biraz daha sürem var bu konuyla ilgilenmemek için ama aklıma bir şey takıldı ne zamandır.

sözleşme nasıl yapılıyor? sözleşme şartları her şirket için standart mı oluyor yoksa beğenmediğimiz kısımları değiştirme imkanımız oluyor mu? kısaca, bankaların elimize tutuşturduğu sayfalarca yazı gibi okumadan altına imza mı atıyoruz yoksa rahat rahat okuyup değerlendirme fırsatımız oluyor mu?

okudukça tick atarım cevaplara, yok olup gittim sanmayın.

 
çok özel bir insan değilseniz, yani sizi özel koşullarla transfer etmedilerse, elinize şirketin avukatının hazırladığı standart sözleşmeyi tutuştururlar. ya imzalarsınız ya da çıkar gidersiniz. sistem her yerde bu şekilde.


  • cevaps  (03.06.09 01:24:28) 
kurumsal bir sirket ile takildigini dusunur isek: hangi kademeden ise girdigin ile alakali. eger top executive olarak yaziliyorsan babalar gibi "ben bunu begenmedim soyle yapalim boyle yapalim" diyebilirsin. yok middle management olarak giriyor isen 3 hafta yerine 4 hafta tatil, cocuk nedenleri ile aksamlari maksimum 6'ya kadar kalabilecegini falan ekletebilirsin, ama bunlar (istisna durumlar haric) sirket yonetmeliklerine karsi olamaz. (i.e. senin seviyende herkes 3 hafta aliyor ise sen istedigin kadar ugras, 4 hafta alamazsin, veriyorlarsa yonetim kurumsal degildir) eger yeni mezun halde en asagidan giriyor isen ve ben buna imza atmam der isen kapiyi gormen lazim. (yine, eger sirket yonetimi kurumsalligin ne oldugunu biliyor ise)

eger kurumsal olmayan bir sirket ile calisacak isen (ornek: aile sirketi), onune yine standart bir kontrat atacaklardir, tamamen pazarlik gucune bakar, free for all. (bu kontratin bazi maddeleri genel is kanunlarina aykiri bile olabilir, bazi durumlarda bunlarin altina imza atman seni bu haklardan mahrum etmez).

kontrat inceleme hakkin olacak. calisacagin sirkete gore, tam manasiyla "kontrat" olmayabilir (employee at will), bu durumda yine kontrata benzer 20-30 sayfa verilecektir eline ama sakin bunu bir baglayici is antlasmasi sanma, ne yapip ne yapamayacagini belirtir sadece bu tur kontratlar, kontrat suresi, kontratin erken feshi durumunda odenmesi gereken tazminat vb. gibi seyler bu tur antlasmalarda yoktur.

yine calisacagin sirkete gore, kontratin yaninda online dokumanlara da imza atman gerekebilir; "okudum ve buna gore davranacagim" tarzi beyanlarda bulunacagin bu dokumanlar da hizmet antlasmanin bir parcasi olacaktir.
  • bunubenyazdim  (03.06.09 01:41:18) 
sözleşmeler standart olur. bunubenyazdim'a tamamen katılıyorum. 15+ sene geçtikten sonra kendi sözleşmenizi yazma şansınız olabilir. bazen olmayabilir de size ne kadar ihtiyaç duyulduğuna bağlı açıkçası.


  • ozdek  (03.06.09 08:26:56) 
iş sözleşmelerinde genelde yapılacak işin adı ve niteliği yer alıyor. ayrıca uymanız gereken birkaç şart olabilir.
benimkinde iş arkadaşlarıyla iyi geçinmesi vardı mesela.
bunun dışındaki kurallar zaten kanunlarla belirlenmiş.
iş saati ve ödenen ücret normalin dışındaysa bunu da belirtirler. mesela part time çalışacaksanız ya da verdiyalıysa, yine ücreti prim usülü ya da kardan pay şeklinde falan alacaksanız bunlar da belirtilir. yine şirkette uygulanan zam oranları falan yer alabilir.
korkulacak bir tarafı yoktur pek iş sözleşmelerinin.
özel şartlara dikkat edin yalnız, bunları bahane edebilirler ileride.
  • aithra  (03.06.09 11:44:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.