[]

eskiden bu sünnet işleri nasıl yapılıyormuş?

eskiden dediğim 400-500, hatta bin sene önceleri falan, tıp gelişmeden çnceleri. sadece sünnet de değil; doğum, yaralanma gibi olaylar da var, patır patır ölmesi gerekmiyo mu insanların?
bi de korolan kemikleri falan nasıl iyileştiriliyomuş? bugün bile tomografi mamografi bir sürü şey çektiriyoz, alçı yapılıyo; sonra o kemik gidip yanlış kaynıyo? o zamanlar kolun kırıldı mı çolak mı kalıyodun misal?



 
1. soru evet insanlar patır patır ölüyolardı
2. soru evet çolak kalıyolardı. hatta mumyalardaki yanlış kaynamalara falan bakarak düştüğünü vs söylüyolar. kaynama derecesine göre ölümünden ne kdr önce düştüğü biliniyor falan filan

  • la noix  (13.04.14 23:51:47) 
Tıp kitapları zaten arap-yunan-romalıların yazdığı eski kitapların ve düşüncelerin gelişmiş hali. Neden tıpta herşey latince-yunanca? işte bu yüzden!


  • anonymice  (13.04.14 23:52:02) 
tıbbın gelişmemesinden kastın teknoloji sanırım.

bugünkü gibi anestezi verilmese bile kişiyi uyuşturmaya yönelik uygulamalar var. çeşitli bitkiler, vs.
çeşitli ameliyatlar yapılabiliyor.

anatomi konusunda oldukça bilgili toplumlar var. mısır, bir dönem araplar, daha sonra avrupa muhtemelen.
çin ve hindistanın çeşitli yüzlerce yıldır kullanılan teknikleri var.

sezaryenin geçmişi romaya kadar gidiyor.
otopsinin kökeni antik mısıra uzanıyor.

afrikada sünnet (kadın sünneti özellikle) uygulamaları var.

anadoluda kırıkçı-çıkıkçı diye bir şey var.

ama evet nüfus artış hızına bakarsan o zamanlar ölüm çok daha kolaydı.
  • goldentitan  (13.04.14 23:55:44 ~ 23:56:16) 
tıp terimlerinin latince olmasının sebebi, ortak ve tek dil kullanılmak istenmesindendir. e adamlar da latin kökenli oldukları için latinceyi kullanıyorlar. yani (genelde) yeni bulunan şeylere de latince isim veriyorlar anlayacağım.


  • titiraprap  (13.04.14 23:56:57) 
Benim duyduğuma göre, bizim köyde (kayserinin köyleri) daha 70'li yıllarda bile köye gelen çingeneler yaparmış tüm çocukların sünnetini. O yıllarda anadolu köylerinin teknoloji seviyesi bir hitit köyünden çok da farklı olmadığı için, demek ki yüksek bir tıbbi teknoloji gerektiren işlem olmadığı sonucuna rahatlıkla varıyorum.


  • firez  (14.04.14 00:18:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.