[]

allerjik reaksiyon

bu seneye kadar 3-4 yaşındayken teşhisi konulan zargana balığı ve 18 yaşındayken gittiğim uludağ'da teşhisi konulan soğuk alerjisi dışında alerjik bi durumum yoktu. O zamandan beri hiç zargana balığı yemedim ama soğuk alerjisi de istanbul'da tekrarlanmadı.
Buna karşın bu sene her temizlik yaptığımda hapşırmaya başladım, sanırım toza karşı reaksiyon geliştiriyorum ama daha önce hiç olmamıştı. Şöyle söyleyim üniversite hayatım yerlerde pankart boyamakla geçti ama böyle hapşırdığımı hatırlamıyorum.
Bir sürü bitki yetiştiriyorum, akşamları onları suladıktan sonra ellerim değil ama bitkilere temas etmeyen bölgelerim hatır hatır kaşınıyor,kızarıklık falan olmuyor, bir iki saat içinde geçiyor.
Her ikisi de çok sorun yaratmıyor benim için, çok ağır durumlar olmuyor, kısa sürede geçiyor ama biraz anlama istiyorum ne olup bittiğini.

Bunlar alerjidir herhalde değil mi yanlış düşünmüyorum. Daha önce her iki durumda da hiçbir reaksiyon geliştirmezken neden bu yaşımda (28) böyle saçmalamaya başladığımı açıklayabilecek bir hekim arıyorum. Neuroscience yüksek lisansı yapıyorum, geçen dönem bir nöroimmünoloji dersi almıştım, immünoloji terimlerine çok da yabancı değilim o yüzden anlattıklarınız komplike olur diye düşünmezseniz sevinirim.

 
fatih'te mustafa yenigün var. üstad bir hekimdir.. benzer bir dertten muzdarip bir şekilde gittim çok yardımcı olmuştu..


  • slevinkelevra  (01.06.09 23:11:47) 
atopik bir bünyeniz var bana kalırsa. ayrıca herhangi bir alerjene daha önce defalarca kez maruz kalmış olmanız o alerjene immünite kazanmış olduğunuzu göstermez. 1000 kez penisilin iğnesi olan insanın 1001. iğnesinde stevens johnson sendromuna yakalanma ihtimali dahi vardır.

ayrıca bildiğiniz üzere ev tozu akarları ve çiçek-polen alerjileri toplumda en sık görülen alerji çeşitlerindendir. yani anlattığınız öykü, özellikle atopik bir insan için pek de şaşırtıcı gelmedi bana.

pankart boyasının ise ev tozu ile bir bağlantısı yok. yani pankart boyamış ve bundan etkilenmemiş birinin yıllar sonra pankart boyasına bile duyarlanabileceğini düşünecek olursak, aynı kişide ev tozu alerjisi gelişmesi hiç de şaşırtıcı olmaz.
  • gonion  (01.06.09 23:26:37) 
teşekkür ederim arkadaşlar.

@gonion- affınıza sığınarak bir soru daha sormak isterim. tedavi gerektiren bir durum mudur bu? antihistaminiklerden yarım tanesi 12 saat uyumama sebep oluyor o yüzden kullanmaktansa kaşınmayı ve hapşırmayı tercih ederim. Hep böyle kalacaksa sorun yok benim için, sonuçta 1-2 saat içinde tüm belirtiler geçiyor ama daha beter olacaksa, bitkilere yaklaşamaz hale geleceksem birşeyler düşünmem gerekir sanırım.

pankart örneğini boya ile ilgili olarak değil, saatlerce tozlu yerlerde otururdum anlamında söylemiştim. Boya ile ilgili bir sorunum o zaman da olmadı şimdi de yok (umarım olmaz)
  • hayali arkadaş  (01.06.09 23:36:40) 
antihistaminik alman gerekir bence. vücudunun bu alerjenlere karşı reaksiyon göstermemeli. gece yatarken al.. ben 1 yıldır kullanıyorum. başta uyku bombası gibi gelmişlerdi. 1 ay kadar sonra bünye alışıyor şuan onları alsam bile sabahlayabiliyorum bir problem yok.


  • slevinkelevra  (02.06.09 00:47:11) 
@slevinkelevra- çok zor uyuyup çok zor uyanıyorum zaten, bazen uyumak için atarax veya unisom gibi antihistaminikleri aldığım oluyo, ertesi gün bi işim ya da dersim varsa muhakkak geç kalıyorum ve gün boyunca kendimi saman çuvalı gibi hissediyorum.
o alışma süresi geçene kadar neler neler kaçırıcam diye düşünüp kaşınmaya ve hapşırmaya karar veriyorum o yüzden. bir de sürekli mi kullanmak gerekiyor o ilacı, sürekli kullanmak ayrı dert, bırakılıyorsa bıraktıktan sonra uyumak ayrı derttir herhalde.

benim merak ettiğim bu alerjilerin daha kötü reaksiyonlara sebep olup olmayacağı; bu kadarı sorun sayılmaz çünkü.
  • hayali arkadaş  (02.06.09 03:46:10) 
şimdi tam olarak neye alerjin olduğunu bilmen gerekir. bu iş astıma kadar varabilir o yüzden ihmal etme. egzemaya sebep olabilir yani alerji hafife alınabilecek birşey değil. o yüzden bir doktora gitmelisin.


  • slevinkelevra  (02.06.09 11:40:21) 
bütün antihistaminikler uyutur diye bir şart yok. eski jenerasyonların sedatif etkisi daha yüksek, o yüzden 3. jenerasyon bir antihistaminik fevkalede işinize yarayacaktır. misal xyzal'ı önerebilirim, kendim de sıkça kullanırım.

ayrıca atarax için şu kadarını söyleyebilirim, benim bildiğim en kuvvetli antihistaminiktir. sedatif etkisine de bir yerden sonra tolerans gelişiyor zaten.
  • gonion  (02.06.09 21:00:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.