[]

ev almak icin en uygun metod

servus dostlar, romalilar.

banka kredisi mi,
mortgage mi?

yari pesin para + yari kredi.
banka kredisi tipleri nedir tam?
avantaj dezavantaj nedir? belli bi sure sonra vazgecebiliyoz mu? evin o anki degerinden mi hesaplanir peki? kim karar veriyo bunlara?

bunlari derli toplu anlatacak bi hakkaniyetli expert suser var midir acep, yoksa da en azindan boyle bi site'ye link atabilecek vatandas araniyo.
internet'te acaip bilgi kirliligi ve disinformation goruyorum.
adam ya herseyi anlatmiyo, ya eksik anlatiyo, ya dupeduz yalan anlatiyo.

roma'ya selam

 
ev almak iyi güzel hoş. kim istemez.
ama kredi tipine karar vermeden önce gerçekten ev alacak etiniz budunuz var mı bunu iyi düşünün. bir çok parametre var. maaşınızın kaç katı değerinde bir ev alacaksınız? içinde oturacak mısınız? amacınız yatırım mı kiradan kurtulmak mı?

genel olarak banka kredisi, mortgage ile ev almak evin gerçek değerinden çok pahalıya mal oluyor.
finansal anlamda daha çok bilgi verebilirseniz yardımcı olabilirim.
  • nikdediginnedirki  (01.06.09 14:37:01) 
mis'al peki vereyim:
70 milyar nakit var.
bakirkoy gibi, 125-150 arasi ev almak niyetim.
oturulacak evet, amac kiraya vermek degil.
maas 3-3.5 milyar arasi gidip geliyo.
  • rusdemezale  (01.06.09 14:42:46) 
evin tutarının %60-70'ini biriktirmedikten sonra banka kredi almak çok mantıklı değil. örneğin 200 binlik bir eve alacaksanız en mantıklı olan minimum 120-150 gibi bir rakam biriktirip, bunun üzerindeki miktar için kredi almak. aksi halde 60 kaat biriktirip 140 liralık kredi alırsanız o 140 lirayı 280 lira olarak ödüyorsunuz neredeyse.


  • kahvegibi  (01.06.09 14:44:43) 
sanırım ev almaktan sa kooperatife veya toplu konutlara yazılıp evin yapılmasını beklemek ve aylık para ödemek daha ucuza geliyor. bu seçeneği de göz önünde bulundur eğer imkanın varsa.


  • argent dawn  (01.06.09 15:31:45) 
o zaman etiniz budunuz yerinde. uygun bir adaysınız. 70 milyarı trink verip üstünü kredi alacağınızı var sayıyorum. bence mortgage için uygun bir adaysınız, vadeniz çok uzun olmayacağı için kazıklanma oranınız da nispeten düşük.

banka kredisi tipleri nelerdir?

mortgage aşşağı yukarı bankalarda hep aynı.yani bankalar arası çok büyük bir fark yok. bankaların uydurdukları kredi tipleri arasında da öle büyük bir fark yok. sonuçta faizle kredi alıyorsunuz. asıl konu eğer dövize endeksli kredi alacaksanız hangi dövizi seçmeniz. bence ytl bazlı döviz bu aralar daha mantıklı. ama döviz bazlı bir maaşınız varsa ona endeksleyebilirsiniz.
eskiden mortgage ı japon yeniyle almak çok modaydı sonra yen son bilmemkaç yılın en tavanına geldi, çok insan çılgın paralar ödüyor bankalara.

internet yerine bankaların mortgage hatlarını aramanız daha mantıklı. ayağınıza kadar gelip anlatıyorlar çoğunlukla.

şu seçeneği de sorun/değerlendirin.
bütün parayı değil de gerekitiği kadarını versem üstünü mortgage alsam diyin ve harcamayacağınız miktarın faizini hesaplayın.
sonra bütün parayı verip üstünü kredi alsam diyin ve fazladan vereceğiniz faizi hesaplayın ve buna göre karar verin.

avantaj dezavantaj?

banka kredisi almanın temel avantaj ve dezavantajlarıyla aynıdır. çok pis kazıktır aslında ama diğer yandan da o parayı biriktireceğin ve aynı anda kira bayılacağın yerde erkenden refaha kavuşup bunun bedelini ödüyorsun.

belli bir süre sonra vazgeçmek?
her türlü banka ürününde dezavantajlıdır. mortgage da zaten ev sadece sizin değil bankanın da bir yerde. siz vazgeçtiğiniz veya sözleşmeye aykırı hareket ettiğiniz an evi satar parasını alır, üstünü de size borç yazar. ohhşş.
yani vazgeçmek için almayınız. en kötü şunu yaparsınız. içinden çıkar bir kiracı bulursunuz. ondan aldığınız parayla krediyi ödemeye devam edersiniz.
elime toplu para geçti toptan kapatayım krediyi de demeyin zira mantıksızlık ötesidir. finansbank reklamı gibi deli olmak lazım =)
öyle bir durumda paranızı yatırım araçlarına yönlendirin, krediyi vadelerini bekleyerek ödemeye devam edin.

evin o anki değerinden mi?

evet öyle hesaplanır ama asla evin piyasa değerini bulmaz bu çünkü bakılan mutlaka evin maddi yapısıdır. yani ev ana caddede diye fiyatı yüksektir ama mortgage bunu pek sallamaz. evin bir ev olarak herhangi bir yerdeki değerine bakar. konumdan kaynaklanan değer hesap dışı kalır. bu arada bankalar bu değerleme yapma işi için özel ekiplerle çalışıyıorlar. sizin evi değerlemeye gelen kişiyi kafalama ihtimalinizde var, değerini yüksek bulsun ve ona göre banka daha fazla kredi versin diye. yapanlar var.

kim karar veriyo?

mortgage nispeten yasalaştı. zaten o yüzden aşağı yukarı bankaların uygulamaları aynı.

romadan, aleykümselam.
  • nikdediginnedirki  (01.06.09 15:33:03) 
mortgage icin bir vergi avantajin var ise olur. yani mortgage olayina girme durumunda yillik odedigin faizi vergi beyani sirasinda toplam gelirinden indirebiliyor musun indiremiyor musun? indiremiyorsan mortgage sana herhangi bir avantaj saglamayacaktir kredi yaninda. eger indirebiliyorsan da alacagin vergi iadesi cok isine gelebilir.

eger kredi almaya karar vereceksen; kredi fix mi arm mi? arm ise endeksli mi? krediyi alacagin para birimi maasini aldigin para birimi ile ayni mi olacak? bos yere currency risk e girmenin bir anlami da yok. bunlar aleyhine ise, ve mortgage i lehine olan durumlar uzerinden yapabiliyor isen, o durumda da mortgage bu isin olurudur..
  • bunubenyazdim  (01.06.09 17:07:19 ~ 17:26:17) 
biz yeni ev aldık. 125 milyarlık bir eve 75 nakit verdik kalanına 10 yıllık kredi aldık.her ay ortalama 860 ödüyoruz. Bunun için direkt netten bankaların sitelerine bak. Orda size uygun kredi tipi, bilmem ne diyor en azından az buçuk bilgi sahibi olabilirsin. Bir de bir tanıdık bulabilirsen bir bankacı falan çünkü iş sadece kredi almakla kalmıyor. Ev için bir dünya başka masraflar çıkarıyorlar. Adı da cidden masraf. yok dask yok bilmem ne artı paralar alınıyor işte tanıdık bankacı arkadaş burada devreye giriyor. Kredi işlerine bakan başka bir bankacı arkadaşına yönlendirebilir. Mesela biz İng banktan aldık 1,51 ken bu tanıdık arkadaşlar 1,49 a kadar düşürebiliyor. ya da olmadı masraflardan kesiyor olabildiğince falan falan.


  • pijamaliantigone  (01.06.09 20:09:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.