[]

jazz neden entel müziği olarak adlandırılıyor

amerikada fakirler ve eğitimsizler arasında daha çok tutulduğunu duymuştum. bunu kötülemek vs anlamında söylemiyorum.
bir de gereğinden fazla mı anlam yükleniyor, mesela türkiyede, bir yerde jazz dinliyorum deyince insanlar değişik triplere giriyor sanki?



 
bence tamamen malca bir hareket,
sana katılıyorum jazz müziği sevmese bile onu dinlediğini söyleyince çok entel üst seviye olduğunu düşünen insanlar var ve sırf kendilerini orada etiketlemek için gidiyorlar.

Biraz tv reklamı biraz yabancı kültürden gelmesi bunu etkiliyor olabilir.
  • basond  (15.03.14 10:19:24) 
Zencilerin müziğidir sonuçta. İyi çalması da yetenek ister. Türkiye'de popüler olmadığından, bizim millet de "popüler olmayan şeyle hava atılır" mantığında olduğundan durum bu. Entel müziği falan değil yoksa. Birkaç dangalak yüzünden işte.


  • Beckwith  (15.03.14 10:21:13) 
jazz amerikanin arabeskidir (arabeks diyelim de tam olsun) diyebilir miyiz?


  • exlibris  (15.03.14 10:37:15) 
jazz'ı fakir ve eğitimsizler dinlemez. arabeskle de alakası yok. dünyanın her yerinde elit kesim dinler. klasik müzik seven birçok kişi jazz da sever.


  • mayeskuel  (15.03.14 10:47:04 ~ 10:47:18) 
@exlibris, diyemeyiz.

arabesk çok farklı bir tanım. ve yalnızca sözleri değil müzikal biçimi de tanım kapsamına giriyor. yoksa grup yorum da acı dolu yaşamlardan kesitler sunan şarkılar kaydediyor ama arabesk olarak adlandırılmıyor, özgün müzik deniyor.

amerika'daki zencilerin insan yerine konma özlemiyle sokak aralarında başlattıkları doğaçlama bir müzik çeşididir jazz. ancak acıklı hikayeler anlatmaz sözleri. mesela sonny boy williamson'un bye bye bird isimli şarkısı (gerçi blues örneğidir ama aklıma şimdi bu geldi) yalnızca "bye bye bird, bird i'm gone" gibi bir kaç cümleden oluşuyor.

edit: jazz fakir kesimden çıkan bir müziktir, sokaktan çıkan bir müziktir. ne demek fakir kesim dinlemez. anlamış değilim. amerika'da en çok fakir nüfus tarafından dinleniyor hala. fakat türkiye'den bahsedecek olursak, ekmeği olmayan fakir adam için jazz dinlemez diyemezsin. jazz yerine ne koyarsan koy onu da dinleyecek mecali yok.
  • baobap  (15.03.14 10:49:25 ~ 10:53:32) 
simpsons'ta entel olarak lanse edilen lisa (kendisi vejetaryen, feminist, sürekli müze müze gezen ve kitap okuyup duran bi tip) saksafon çalıyodu ve jazz dinlemeyi çok seviyodu. bence sırf burdan bile fakir müziği olmadığı anlaşılabilir. tamam fakir insanlardan geldi ama şimdi bi klası var. fakirler rap filan dinliyor.


  • mrz breezy  (15.03.14 11:06:17) 
erotik filmlerde de genelde jazz kullanılır, sanırım aynı nedenden dolayı.


  • in search we trust  (15.03.14 11:17:28) 
bence bu, stüdyoda ''mükemmel'' hazırlanmış, her şeyi milimetrik ayarlanmış yapay müzik manyağı haline gelmiş kitlenin uydurduğu bir şey. caz tamamen doğal, organik bir müzik türü. yenileyici, hafifletici, dinlendirici bir etkisi var üzerimde. ben bu yüzden seviyorum mesela. ayrıca caz dinlediğimi söyleyince de triplere falan girmiyorum. zira etrafta caz dinlediğimi söyleyecek pek insan yok. halbuki cazın sosyalleştirici bir etkisi de olduğu yadsınamaz. böyle de saçma bir insanım işte.


  • kisa bisey olsun istemistim  (15.03.14 11:59:26 ~ 12:00:54) 
öncelikle adamlar kendi müzikleri olduğu için dinliyor.

beyaz adamın jazz dinlemesine gelirsek eğer; o dönemde çıkıp jazz dinlemek bir nevi aykırılık, bu aykırılığı gösteren beyaz adam da çemberin dışında yer alan kişi. bir şekilde ya okuyarak ya yaşayarak ırk ayrımını geçip insan paydasına inebilmiş kişi. açık fikirli ve dünyayı tanımaya daha meraklı, kafa örümcek bağlamamış. sonrasında jazz entel işidir bakış açısı bundan dlayı oluşmuş olabilir.

müzikal anlamda bakıldığında jazz hem ritimsel hem de armonik olarak komplike bir müzik türü, dinlemesi kolay değildir başlarda. kulağın alışması gerekir, onun için de herhangi bir şey yaparken arka fonda dinlemek yorucu olabilir (beyin algılamaya çalışırken). ve birçok detay kaçabilir. onun için oturup sadece müziğe konsantre olmak gerekebilir(bu diğer başka türler için de geçerli ama onlar çoğunlukla daha kolay özümsenebiliyor)

bir de çoğunlukla doğaçlama olduğundan ve karmaşık bir yapıya sahip olduğundan eşlik etmesi de bazen zordur, insanlar eşlik edebildikleri müziği sevme eğilimi gösteriyor.

jazz ile sınırlamamk lazım, bilinçli müzik dinlemek hepimizin yaptığı birşey değil. bilinçli dinleyen adama da nedense entel dantel gözüyle bakılıyor.
  • nwnd  (15.03.14 12:04:43) 
caz standart ya da basit bir muzik degil, bu yuzden daha dikkatli bir dinleyici gerektiriyor. belki blues'u kastediyordur soran kimse? ikisinin arasinda bir cok fark var.

bunu da buraya birakiyorum:

An an inside joke in the jazz & blues circles goes, "A blues guitarist plays 3 chords in front of thousands of people, and a jazz guitarist plays thousands of chords in front of 3 people."

www.diffen.com

ayrica yine jazz'in ciktigi yer ile alkislandigi yerin farkli olmasini bir anlamda zenginlerin fakirlerle bulusmasina baglayabiliriz. sermaye bu insanlarla bir ortak payda yakalamis oluyor, boylece iki zit kutup gibi gorunmekten kurtulmaya calisiyor.
  • idexo  (15.03.14 12:04:49 ~ 12:09:43) 
ankaralı turgut çalan bir bir barda bira 5 lira ise bir jazz barda 15 lira.

gerisini siz hesabedin.
  • marido  (15.03.14 12:22:03) 
Jazz, kavraması zor bir müzik. Çoğu formunu bir müzisyenin bile kavrayıp çalması çoğu zaman zor oluyor. Bu nedenle fazlaca dinleyip, emek harcamak gerekiyor. Yoksa kulağa çok yabancı gelebiliyor.

Bir müzik standart şarkı formundan yahut pop armonisinden ne kadar uzaklaşırsa; zamanlar ne kadar karmaşıklaşır, armoni kromatiğe ne kadar yaklaşırsa ortalama bir dinleyicinin onu kavraması ve anlam çıkarması zorlaşıyor. Sadece jazz için değil, klasik müzik, progressive müzik vb. için de çoğu zaman geçerli bu. Bunları sokaktan çevirdiğiniz yüz kişiye dinletseniz belki 90'ı saçma bulur kalan 10 anlamlandırabilir. Entel müziği olarak adlandırılmasının sebebi bu olabilir. Bir de tabi bu bahsettiğim tarzların daha entelektüel bir anlatı ve üsluba sahip olduğu da bir gerçek.

Amerika'da alt sınıfın, yahut zencilerin jazz'a ilgi duyması jazz'ın bazı formlarının blues yahut gospel'e yakın olmasından olabilir.

Bir müziği -sadece müzik de değil herhangi bir sanatsal olayı- anlamlandırmak için mutlak okumuş, zengin, rahat hayat süren bir insan olmaya gerek yok. Sadece standart zevklerden biraz kurtulup daha rafine zevklere sahip olmak gerekiyor.

Toplumda bu gibi şeylerin dışarıdan 'entel' olarak adlandırılması doğal, öte yandan yine 'entel' adledilmek için insanların jazz vb. dinlemesi de doğal; çok takılmamak lazım.
  • johan sebastian  (15.03.14 12:47:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.