[]

su ısıtma sorusu - harcanan enerji ve zaman

Aynı sıcaklıktaki 400ml suyu ısıtmak ve aynı suyu 200ml 200ml bölerek 2 parça halinde ısıtmak hatta 100lük 4 parçaya bölerek ısıtmak arasındaki harcanan enerji ve geçen zaman açısından nasıl bir sıralama vardır? Örneğin bi 100lük kaynadı onu alıyoruz diğerini ekleyip kaynatıyoruz.
*ısıtmak dediğim su kaynayıp, kettle atana kadar diyeyim.
*bölünmüş suların eklenip çıkarılma sürecindeki süre kaybını ihmal edelim.


 
teoride ayni enerji harcanir. bolerseniz sure kisalir fakat daha hizli enerji harcanir. ama harcanan toplam enerjide bir degisim olmaz.

edit: bolup teker teker eklerseniz sure degismez. cunku her eklediginizde icerideki suyun sicakligini dusureceksiniz. ayri ayri 4 kettle'da kaynatirsaniz sure kisalir ancak.
  • bohr atom modeli  (04.03.14 11:39:16 ~ 11:41:50) 
bence az az ısıtmak daha hızlı olur
Kettle ın ısınan yüzeyi ile suyun temas ettiği yüzey önemli. çok su koyarsan alttakı su ısınıp yukarı iletilene kadar bir miktar zaman kaybı olacaktır diye düşünüyorum.

  • basond  (04.03.14 11:39:34) 
m*c*delta(t)formülüne göre değişmez.
sen yeni bir formül çıkardım diyorsan dinleriz tabi.

  • ozdek  (04.03.14 11:57:21) 
kettle'dan bahsediyorsak işin içine verimlilik girer. ama çok da etkilemez. %100 verimli dersen sorun olmaz yani.


  • bira sisesi kapagi  (04.03.14 12:45:11 ~ 12:47:12) 
verimlilik %100 değil diye hesaplayacağımızı düşünüyorum:

Bu sebeple: parça parça ısıtırsan zararın olur.

öte yandan başka hesaplar daha giriyor işin içine. mesela sıcaklık-soğukluk farkı daha fazla olan maddeler daha hızlı ısı değişimi yaparlar.
  • ceycey e  (04.03.14 13:21:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.