[]

startup nedir?

bu startup diye anılan firmaların özelliği ne? okudum internette ama anlamadım. bu vakitler aykum hep düşüyor:(




 
Yeni işe başlıyorlar, daha oturmuş firma değiller. Pazar neyse oraya yeni girmeye çalışıyorlar, ya da kendi pazarlarını kendi yaratmaya çalışıyorlar. Daha firma ünü ve müşteri sadakati yok.


  • aychovsky  (02.03.14 23:46:01) 
böyle firmalardan nasıl bir maaş beklentisi olur? iyi firmalardan ortalama 3000 geliyorsa bunlardan da mı öyle gelir?


  • shubulubapshubaptishaluva  (02.03.14 23:49:41) 
iyisi 3000 veriyosa bu 1750 verir.


  • al basmadan donu var  (02.03.14 23:50:15) 
Bunlardan daha az gelir. Firmadakiler "Daha biz oturamadık, gel bizi yerimize oturt. Biz de o zaman sana kurtarıcımız gözü ile bakar, paranı veririz" yaklaşımındadırlar.


  • aychovsky  (02.03.14 23:52:59) 
Start up bir şirket tipinden ziyade şirketin ömründeki bir dönem. Büyüme - olgunluk ve sönümleme ile devam eder. Tüm şirketle start up olarak başlar. Atıyorum ki Arçelik de ilk çıktığında start up'dı. Dolayısıyla şirketin yeni kurulması, küçük olması anlamına da gelmez. (Gerçi genelde küçük başlanır, sonra büyünür) Facebook artık start up değil kesinlikle, ciddi bir maturity döneminde. Sadece start up'ı beklenilenden kısa sürdü, hızlı bir start up yaptı. Önemli olan başarılı bir start up ve o start up'ın uzun süre tutulmasıdır (ki buna da sürdürülebilirlik (sustainability) denir).

instruct1.cit.cornell.edu

Dolayısı ile risk çok fazla. Bunlar batacak diye bir koşul yok, hatta batmama olasılığı sanıldığından yüksek. Sadece sistemler oturmuş değil henüz, süreçler kesinleştirilmiş değil, iş tanımları kaotik. Her şey kaotik ve en baştan bir düzen kurmak gerekiyor. Bu arada henüz başabaş noktasına gelmemiştir büyük ihtimalle, yani yatırımdan kar elde etmemiştir.

Start up olmak seneye batmak demek değil, çılgınca başarılı olmak demek de değil, delicesine risk almak da değil. Sistem doğru düzgün oturtulursa growth'a geçmemek için hiç bir neden yok. Elde kişiliği olmayan bir bebek var demek ve bu bebek büyütülecek ve derhal kendisine bir kişilik kazandırılacak demek. İster risk almayı seven bir kişiliği olur, ister riskten kaçar. Bu da sektöre, yapılan işin yapısına, yönetimin algısına ve kazandırılan kültüre göre değişir. Örneğin, civata üreten bir start up firmasının çok da risk almasına gerek yoktur. Ürünü standarrttır, sadece o standartlarını kaybetmemesi yeter. Bebek bakımsız kalırsa da haliyle ölür. Aynı şekilde start up'a uçağın kalkışı da diyebiliriz. Sonuç olarak, atla deve değil. Sadece yeni kurulan bir şirket. Yaşayıp yaşamayacağı nasıl yönetildiğine bağlı.

Burada senin kafanı karıştırabilecek iki şey olabilir. İlki maaş düşüklüğü. Firma daha kendine bakabilir halde değil, sana fazla para vermekten kaçınacaklardır. Burada istisnalar da var. Örneğin, bir arkadaşım yeni kurulan bir firmaya girdiğinde ona kurtarıcı gözü ile baktılar ve maaşı yığdılar. Başarılı bir start-up dönemi geçirdiler, şu anda growth-maturity arası bir noktadalar ve 9 senedir aynı yerde çalışıyor. İkinci konu da iş tanımlarının belirsizliği. Şu anda sana "Sen şundan şundan sorumlusun" diyebilirler ama start up oldukları için öngörülemeyen birçok iş olacaktır ve bunları da varolan personele dağıtacaklardır. Ortam biraz kaotik olacaktır ve iş tanımları (ki olmayabilir bile) dışına çıkılacaktır. Firma yaşadıkça işleri öğrenir ve bu şekilde iş tanımlarını çıkarmayı, yapılaşmayı öğrenir. Bu da ilk birkaç yıl "Benim işim değil" diyerek yapacağın işler olması, hatta "Benim işim değil" deme lüksünün olmaması ve şirketin senden özveri beklemesi anlamına gelir.
  • aychovsky  (03.03.14 07:35:49 ~ 07:51:44) 
böyle bir firmaya başvuracaksan eğer şirketi kuranları biraz incelemek gerekiyor. atıyorum arçelik'ten ayrılan 5 mühendis x firması kurduysa o start up'a güvenilebilir, onlarla birlikte çalışılabilir. adamlar süreçleri biliyorlar, başlarına neler gelebileceğini biliyorlardır vs o yüzden büyük ihtimalle kısa bir start up dönemi yaşayacaklardır. ama üniversiteyi yeni bitirip akıllarında "süper" fikri hayata geçirmek için bir firma açmışlarsa o zaman durup biraz düşünmek gerek. fikir senin de hoşuna gidiyor mu? adamlar yatırım almışlar mı vs gibi kriterlere göre değerlendirebilirsin.
maaş konusunda da büyük ihtimalle kurumsal, oturmuş firmalar kadar veremeyeceklerdir. tabii maaş dışında yol, yemek, özel sağlık sigortası, prim, mesai parası gibi şeyler de olmayabilir ya da birkaçı olabilir sadece.

  • barix  (03.03.14 08:49:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.