[]

bizler kimiz, neden böyleyiz, amacımız ne bizim?? ve ne yapmalıyız?

Merhaba Dostlar

Tarih konusunda cahil olduğunu düşünen insanlardan biriyim. Sadece varsayımlarla hareket ediyorum. Hem işimin tarih olmaması hem de ilgili olsam da her zaman bir önceki döneme konu dayandığı için hakimiyetim çok yeterli olmuyor..

Durum böyle olunca gerek siyasi, gerek tarihi konular açılınca sohbetlerde normalde düşündüğüm ama gerçekliği hakkında bilgim olmadığı bir konu hakkında bir şeyler söyledim epey de pişman oldum, içim acıdı...

Konu şöyle bir noktadan gelmekte...

İnsanlar olarak siyasetten yorulmuş bir toplumuz. Siyaset yapan insanlar daldan dala atlamakta ama Türkiye' de bugün kararlı insanların bulunmamasının en büyük sebebi olarak erdem ve donanım sahibi insanların 1900'lü yılların başında savaşlarda ölmeleri olduğunu düşündüm(dayanak olarak çok büyük bilgilerim yok).. Onların yetiştiremediği asil çocuklar... Diğer insanların ekmek mücadelesi ve yaşantısı. Ailelerini savaştan uzaklaştırmaya çalışanlar.. bugün toplumca geride kalmamızı sağlayan nedir?

Birileri bizlerin yerine öldü ve biz zaten ülkeye sahip çıkamayacak insanlar mıydık acaba? Acaba o ölen insanların torunları olsaydı bizim yerimize nerede olurduk?

O İstanbul Üniversitesi' nin öğrencileri ölüme gitmeseydi ve o savaşlar yaşanmasaydı ülke gerçekten emellerin erişildiği, bilimin ışığında aydınlık yarınlara koşan, sanatın değerinin bilindiği bir yer mi olurdu??

Bunca savaşlar yaşandı dedelerimizin dedeleri babaları savaşlardan sağ kurtulanlar... Peki Herkes mi kahramandı?

Yoksa biz o kahramanların torunları değil miyiz???

Harbiden arkadaşım hiç bir şeye sahip çıkamayan, haberlerde görüp "cık cık cık" diye başımızı iki yana sallayan bizler kimiz?

Sessiz sessiz sineye çekip ay sonunu getirmeye çalışan, eline geçen parayı banka borçlarına verip hafta sonunu iple çekip maçları takip eden kaçırmayan, aklımızdaki fikir uçuşmalarından elimize aldığımız kitabı okurken hayallere dalıp sayfalar sonra kitap okuduğunu fark eden bizler kimiz??

Peki ne için çalışıyoruz? Herhangi bir ideolojik dayanak üzerine yetiştirilmemiş bizler, bireysel çıkarlarımızı gözeterek yaşamaya çalışan bizlerin amaçları nedir??

Mücadelemiz ne için şu an?

Peki şu saatten sonra bize okullarda öğretilen ideolojilerin zıttı bir yaşam tarzını yaşarken ne yapmalıyız?? Gerek sandıkta, gerek hayatta, karşımızdaki insana ne yapmalıyız, ne demeliyiz?? Doğru olan nedir nasıl olmalı??

Teşekkürler...


Not: Kafam oldukça karışık olduğu için çok güzel toparlayamadım... Ama içime epey dert oldu.. Beni biraz aydınlatacak aydınlık insanların cevapları beni biraz rahatlatacaktır eminim... Bazen cidden kendimi çok vasıfsız ve kötü hissediyorum...

 
İlk olarak niteliksiz ve liyakatsız devlet görevlisi Osmanlı'da 16.yy'ın sonundan itibaren başlar. Yüz ikiyüzyıllık bir şey değil bu. Bizans'tan devralınan toprak sistemi ve yapısının bozulması, değişen dünya sistemi, yükselen kapitalizm vs gibi nedenler bunda önceliklidir. Ali Suavi'nin zamanında "ah keşke padişahı bir köşede sıkıştırıp her şeyi anlatsam da devlet-i ali'nin durumu düzelse" tarzı bakışaçısıyla düşünüyorsunuz.

Kısaca, "Siyaset yapan insanlar daldan dala atlamakta ama Türkiye' de bugün kararlı insanların bulunmamasının en büyük sebebi olarak erdem ve donanım sahibi insanların 1900'lü yılların başında savaşlarda ölmeleri olduğunu düşündüm." şeklindeki düşünceniz ve örneğin istanbul lisesi'nden kurtuluş savaşı'na gitmiş vesaireye gitmiş insanların ölüp ölmemelerine dair düşünceleriniz yanlış, türkiye'de geri kalmışlık çok daha köklü bir yapıdır kısaca bahsettiğim gibi onlar(kimler bilmiyorum bu arada ideal bir tip belirlemişsiniz kafanızda) yetiştirmese de dengi olan birçok aydın ve politikacı da yetişti. Bunlardan biri İsmail Cem, ve rica ediyorum en azından onun yazmış olduğu ve hemen her kitapçıda bulunabilecek "Türkiye'de Geri Kalmışlığın Tarihi"ni satın alıp okuyun. Çok sürükleyicidir ve kafanızda bu meselenin oturması için çok güzel bir başlangıç kaynağıdır.

edit: Bizler, o şehitlerin torunları değil miyiz le başlayan kısma cevap vermiyorum. Varoluşsal bir tartışma ve şu dünya konjonktüründe gereksiz. Bir İNgiliz'in "Peki bizler Güneş Batmayan İmparatorluğun torunları değil miyiz? Neden gidip Marx&Spencer'a para yığıp, akşam eve dönünce televizyon karşısında sızıyoruz" demesi kadar absürt. Dünya tarihinde, her zaman, her milletten insanların büyük bir kısmı mal gibi yaşamış ve ölmüştür. Teleolojik açıklama yapmaya çalışıyorsunuz kafanızda.
  • sanal hayvan  (23.02.14 18:26:42 ~ 18:31:30) 
Bence cok guzel ifade etmissin.
Amacimiz kismina cevap veremem ama biz kimiz kismina katki yapabilirim sanirim.

Biz ulkede az cok ne olup bittigini anlayan, yoneticilerin vasifsizliklarini olanca ciplakligiyla goren, orta sinif olarak (daha dogusu ust sinif olmayarak) kendini gucsuz hisseden, ulkede olanlardan psikolojik olarak etkilenen vicdanli insanlariz. Oldu mu?
  • f_d  (23.02.14 22:08:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.