[]

Çocuk- Ergen Depresyonu

hakkında vaka örneği arıyorum. çocuğun ya da ergenin depresyonu nasıl ifade ettiğini görmek istiyorum.
vaktim kısıtlı olduğu için tam araştıramadım, yardımcı olursanız sevinirim.



 
Çocuk depresyonundaki fark erişkin depresyonda daha içine kapanırken çocukta daha fazla aksilik yaramazlık öfkelilik olur. Yerinde duramaz hareketlidir. Erişkin ise tükenmiş halsiz görünür. Yine erişkinde kilo verme görülebilir çocukta ise devamlı büyüyüp kilo aldığı için sadece kilo almada azalma olur.

Çocuk ve ergenler özellikle yedi yaştan on yedi yaşa kadar depresif duygudurum, yorgunluk, zevk alamama, konsantrasyon problemleri ve intihar düşünceleri açısından yetişkinlere benzerler. Bazı farklılaşan belirtiler de vardır. Yetişkinlerden farklı olarak ergenlerde yüksek oranda intihar denemesi ve suçluluk duyguları mevcuttur. Erişkinler de ise sık olarak sabahları erken uyanma, iştah kaybı, kilo kaybı ve sabahları erken yaşanan depresyondur. Depresif çocuklarla yapılan bilişsel çalışmalar, bu çocukların şemalarının depresif olmayan çocuklara göre daha olumsuz olduğunu ve depresif erişkinlerin şemalarına benzediğini göstermektedir.

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklardaki depresyonda tekrarlayıcıdır. Çocuklardaki depresyon tanısını zorlaştıran faktörlerin biri de depresyonun diğer bozukluklarla sıklıkla birlikte görülmesidir. Depresif çocukların p inin kaygı bozukluğu ya da anlamlı kaygı belirtileri vardır. Depresyon, davranım bozukluğu ve dikkat eksikliği olan çocuklarda da yaygındır. Hem depresyon hem de başka bir psikiyatrik bozukluğu olan çocukların daha ağır depresyon yaşadıkları ve iyileşmek için uzun zaman gerektiği bulunmuştur.

Daha çok anneden ayrı kalma ve ihmal durumlarında ortaya çıkar. Annenin yokluğunda, vefatında, hastalık sebebiyle hastanede çok uzun süre kalma halinde ya da annenin ağır hastalıklarında görülebilir. Düzenli bağlanacağı anne ilişkisi kurulduğunda bebek, sevgi ve ilgi aldığında yavaşça düzelir. Bebeklik dönemi depresyonunda aşağıdaki belirtiler görülebilir:
Bebekte uzun süren ağlama nöbetleri
Küskünlük
İştahsızlık
Kendi kendine sallanma, vurma
İçe kapanma, çevreye karşı ilgisizlik
Uyku bozuklukları
Sindirim problemleri

Okul Öncesi Çocuklarda Depresyonun Belirtileri Nelerdir?
Okul öncesi dönemde çocuk iç dünyadan çok dış dünyanın etkisi altındadır. Özellikle anne, baba ve aileye bağımlıdır. Çabuk unutan ve algılayamaz zannedilse de sünger gibi bir zihni vardır ve bütün olup biteni emer. Konuşma yeni başladığından daha çok beden dilini kullanır. Fantastik bir zihne sahiptir. Dolayısıyla depresyonda aşağıdaki belirtilerin bir kısmı görülebilir:
Aşırı hareketlilik ve hırçınlık
Çevreye ve kendine zarar verme
İçe kapanma ve aşırı sessizlik
Kompulsif( tekrarlayıcı niteliği olan ve durdurulamayan) masturbasyon
Duygusal tutarsızlık ve anlık değişiklikler
Uyku ve yeme bozukluğu
Parmak emme, altını ıslatma ve kakasını kaçırma gibi daha küçük yaşlara gerileme

Okul Çağı Çocuklarında Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Bu dönemde çocuğun dile hakimiyeti daha çok artmıştır. Kuralları anlar ve değerlendirir. Okul ve dış çevre daha fazla önem kazanmıştır. Aile dışı etkilere daha açıktır. Öğretmenin söylediklerine, arkadaşlarının hareketlerine duygusal tepkiler gösterir. Depresyonda şunlar görülebilir:
Baş ağrısı, kas ağrısı, mide ağrısı ya da yorgunluk gibi nedeni bulunmayan fiziksel şikayetlerin artması
Sıklıkla okula gitmeme ya da okul başarısının beklenenin altına düşmesi
Evden kaçmaktan söz etme ya da evden kaçma girişimleri
Ani öfke gösterileri, şikayetleri açıklanamayan sinirlilik ya da ağlama
Sıklıkla canının sıkıldığından söz etme
Arkadaşlarla oyun oynamaya karşı ilgi kaybı
Reddedilmeye ya da başarısızlığa aşırı duyarlılık
Sosyal izolasyon, zayıf iletişim
Alkol ya da madde kullanımı
Ölüm korkusu, sıklıkla ölümden söz etme
Artan sinirlilik, kızgınlık ya da düşmanlık duyguları
Pervasız davranışlar

Ergenlerde Depresyonun Belirtileri Nelerdir?
İç sıkıntısı ve huzursuzluk
Dikkat toplamada güçlük çekme
Eyleme vuruk davranışlar
İnsanlara sığınma veya onlardan kaçış
Okul başarısında düşme
Enerji azlığı
Uykusuzluk
İştahsızlık
İlgi azlığı
Ümitsizlik
İntihar düşünceleri

kaynak:www.madalyonklinik.com

sadece ifadeyi sorduğun için ilişkili yerleri kopyalayıp yapıştırdım. alın teri değil
  • fallopian  (17.02.14 23:02:09) 
sevgili fallopian, ben tüm bunları biliyorum. fakat sanırım tam ifade edemedim kendimi. aradığım şey şunun gibi, "ceren (10) hayattan sıkıldığını, yapılacak tek güzel şeyin uyumak olduğunu ifade etmiş 'aynı dedem gibi ölebilirim, uyku da ölüm gibi' demiştir."


  • dediysem dedim  (17.02.14 23:27:44) 
kendiminkini yazabilirim, yani o zamandan kalan parçalar. ölmeden yok olmak isterdim, yani hiç olmamış gibi olmak ve kimsenin bunu farketmemesi. sanki kimse senin farkında değilmiş de sessizce çıkıp gitmişsin, hiçbişy değişmeden her şey olduğu gibi sürsün istemek gibi. ya da bilinçsizlik, boşukta süzülmek. görmek, duymak ama algılamamak.


  • dafaiss  (18.02.14 00:26:45) 
@dediysem, olgu da aradım aslında ama bulamadım. dedim burada yazanlardan tutarlı bir derleme yapabilir hiç olmadı


  • fallopian  (18.02.14 06:36:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.