[]

Sizce yurtdışında yüksek lisans yapabilir miyim

Arkadaşlar merhaba, duyuruda bu konuda tecrübeli ve bilgili arkadaşlar olduğunu gördüğüm için sizden fikir almak istedim.

Kısaca durumumu açıklayayım. Ortalama bir üniversitenin -kocaeli- metalurji ve malzeme mühendisliğinde okuyorum. Bu sene altıncı senem ve yeni mezun oluyorum. Açık konuşmak gerekirse, ilk dört sene okula doğru dürüst gitmedim, önemsemedim. ilk dört sene bittiğinde daha vermem gereken 23-24 ders vardı herhalde. sonra baktım bu iş böyle olmayacak, okul kapandığı gibi istanbul'a taşınıp ortamdan uzaklaştım ve tam zamanlı olarak çalışmaya başladım. hayvan gibi de ders çalıştım. neticede iki senede temizliyorum. ancak transkripti eline alan, ilk dört sene alıp kalınan dersleri görünce bir faciayla karşılaşacak haliyle. ortalamam da 2,50 civarlarında olacak muhtemelen. ingilizcem iyidir. IELTS için cambridge'in cd'lerini indirdim dün. biraz çalışırsam 6-6,5 alırım zannediyorum.

almanya fransa, isveç vb ülkelerdeki üniversitelerde gözüm yok zaten. o kadar kalifiye olmadığımı düşünüyorum. diğerlerinin de masrafı aşabilir beni. polonya, çek cumhuriyeti, litvanya gibi ülkeler benim hedefim. eğitim kalitesi düşük olabilir ama yurtiçi beni alacak yüksek lisans programlarının da eğitim kalitesinin yüksek olduğunu düşünmüyorum.

velhasıl, eğitim durumum böyle. üstüne bir de kalite sistemleri üzerine, otomotiv sektöründe geçirilmiş 2 yılı ekleyebiliriz. bu durumda bahsettiğim bölgelerde, supply chain management ya da bussines/project management programlarına kabul alabilir miyim sizce? bana kabul konusunda avantaj sağlayabilecek ne yapabilirim?

uzun oldu biraz afedersiniz.

 
sorun olacağını pek sanmıyorum açıkçası avrupa'da özellikle dediğin ülkelerde ekstra bir not ortalaması konusunda katı kuralları yok yazılı olarak belirtilmiş bu yüzden de sorun yaşamazsın diye düşünüyorum. almanya'da falan da bakmanı tavsiye ederim yine de oralarda da esnek şekilde kabul edebilcek üniversiteler bulursun hem dil açısından hem eğitim açısından daha iyi bi şeyler elde etmiş olursun.


  • ozymandias10  (13.02.14 15:35:29) 
almanya, isveç, hollanda, fransa gibi ülkeler genelde akademik açıdan mükemmeliyetçi ülkeler. ama genelde. çok eleman olmayan bölümlerde özellikle bu böyle. misal vomputer science alanında bir üniversite zart diye 30 doktora öğrencisine ihtiyaç var diye ilan açabiliyor ama metalurji malzeme için tahmin edersin ki durum bu kadar iyi değil. dolayısıyla senin bölümün için rekabet inanılmaz yüksek olacaktır. not ortalaman iyi değil, avrupa birliği vatandaşı değilsin, şansın giderek düşüyor.

gelelim diğer dediğin ülkelere. bu ülkelerde de sanayinin gelişmişliğine göre yüksek lisans bulma ihtimalin artar. başvuracağın ülkede otomotiv alanında ne var ne yok araştır.

supply chain ve project management çok popüler şeyler. ama bu kadar talebe göre eğitim veren eli yüzü düzgün yer çok yok (eli yüzü düzgünden kasıt akademik kalite). dolayısıyla buralara hayvanı cvler ve akademik kariyerlerle başvurular yapılıyor.

litvanya, estonya, polonya gibi yerlerden yüksek lisans için kabul alabilirsin belki. fakat bu ülkelerin burs olanakları nelerdir? estonya hadi çok modern ve yenilikçi olmaya çalışan bir ülke. belki estonya'da bulursun. fakat yurt dışından gelecek öğrencileri finanse edebilecek programlar bulman bu tarz bölümlerde çok zor.

benim sana tavsiyem. yüksek lisansını türkiye'de yap. itü'de odtü'de falan. yüksek lisans konunu ve hocanı çok iyi araştırıp iyi düşünüp seç ve doktora için almanya, ingiltere, hollanda, fransa, isviçre gibi ülkeleri hedefine al. bu ülkelerde sanayi-üniversite işbirliği inanılmaz boyutlarda. doktoranı adam gibi bir konuda ve bir şirketin projesinde yaparsan çok çok iyi yerlerde bulabilirsin kendini.

ama litvanya'da yapacağın yüksek lisansı kimseye anlatamazsın.
  • godsparticle  (13.02.14 15:57:00) 
@godsparticle, hocam üstte yazmayı unutmuşum, doktora yapmayı düşünmüyorum. amacım akademik kariyer değil yani. Bu iş hakkında bilgi sahibi olayım, bu konuda kalifiye olduğumu belgeleyecek bir diplomam ve yurtdışında çalışma imkanım olsun yeter benim için. bu nedenle yüksek eğitim kalitesi aramadım.

burs konusuna gelince; euro bölgesi olmadığı sürece bursa ihtiyacım yok. 5-6 bin dolar harc ücretine kadar çıkabilirim. part time iş -sanırım bir çok ülke izin veriyor buna- ve aile desteğiyle günlük ihtiyaçlarımı da çıkarabilirim.

litvanya'daki yüksek lisansı da yurtiçinde kimseye anlatamayacağımı düşünmüyorum ben. neticede bu dallarda türkiye'de bile doğru dürüst yüksek lisans mezunu insan yok. ben bunu ingilizce eğitim ile almış olacağım. istanbul üniversitesi çıkışlı birine göre öne çıkarabilir bence en azından.

son olarak, bana mı yanlış geliyor bilmiyorum ama ben bahsettiğim ülkelerde kabul alma şansımın itü odtü'den yüksek olduğunu düşünüyorum açıkçası.
  • john lee hooker  (13.02.14 16:08:44) 
ben sana doğrudan işin içinden biri olarak fikir veriyorum sen kendi fikirlerini kabul ettirmeye çalışıyorsun. bu duyurudan en sevmediğim şeydir. neyse...

doktora akademik sadece akademik kariyer amacıyla yapılmaz. eğer öyle olsaydı, bmw, siemens, bosch, samsung, sony gibi adamlar doktora içi hayvani paralar harcamaz, mercedes, volvo vb. firmalar üniversitelere dünya paralar dökerek ortaklık yapmazdı. bu büyük firmalarda bir çok doktoralı eleman vardır, hatta ve hatta bu firmalar doktora için deli gibi paralar saçarlar.

litvanya'da yapacağın yüksek lisansı litvanya dışında birine anlatma imkanın yok. türkiye'de ise iş tecrübene bakacaklar. sen litvanya'da yüksek lisans yaptım dersen sallamazlar. ar-ge gibi bir iş olsa belki yüksek lisansını önemser ama türkiye ve ar-ge kelimeleri çok fazla yanyana gelmiyor. amerika'nın en kötü üniversitesinde de yüksek lisans yapmak litvanya'nın en iyi üniversitesinde yüksek lisans yapmaktan daha önemli işverenin gözünde.


burs işi şunun için önemli. orada part-time iş için belki vizen sana olanak sağlar ama part-time maaşın sana orada ne kadar yeterli olur bu bir. ikincisi litvanyanın dilini bilmeyen biri nerede part-time iş bulabilir? hangi iş veren tamamen farklı kültürden gelen ve dilini bilmeyen birine iş vermek isteyebilir?

son olarak itü ve odtü'de yüksek lisansa kabul alman çok da zor değil.

ama sen bilirsin ben sadece bilgimi düşüncemi yazdım. rica ederim bir kez daha bir şeyler yazıp kendi fikrini kabul ettirmeye çalışma.
  • godsparticle  (13.02.14 16:21:30) 
öyle bir amacım yoktu aslında, derdim durumumu ve bakış açımı anlatmaktı. öyle göründüyse afedersin, ben de sevmem öylesini.

abd-litvanya konusunda haklısınız tabii, iş konusunu da birlikte düşününce anadili ingilizce olan bir ülke daha mantıklı. ancak abd'deki okullar çok daha pahalı diye biliyorum. yanılıyor muyum ki?
  • john lee hooker  (13.02.14 16:29:33) 
dediğim gibi eğer yüksek lisans + part time iş seçeneğini göze aldıysanız bunu türkiye'de yapmak (litvanya'da falan zor). yüksek lisans hocanızı ve konunuzu çok iyi seçmek. sonra doktora için en iyi okullar olmasa bile daha iyi bir ülke ve daha iyi bir okula gitmek. kaldı ki litvanya'da part time iş yüksek lisans türkiye'dekinden çok daha zordur.


  • godsparticle  (13.02.14 18:01:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.