[]

İsveç'te kısa süreli çalışmak.

Merhaba arkadaşlar. Bu yaz turist vizesi ile 40 günlük İsveç'e gitmeyi planlıyorum. Vizem hazır diyelim. İsveç'teyken herhangi bir McDonalds veya herhangi bir ufak çaplı bir yerde (Bookshop, ufak bir restoran ya da kafe mesela) işe girip 1 ay falan çalışabilme imkânım var mı? Yoksa böyle ufak yerler bile illa ki çalışma ve oturma izni istiyorlar mı? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.




 
çalıştığınız farkedilirse hem işverenin başı yanar hem sizin. isveç'e bir daha sokmayabilirler sizi.


  • forvendetta  (22.01.14 14:13:06) 
  • fleshbloodmore  (22.01.14 14:15:02) 
bunu düşünme amacınız ne bilmiyorum ama turist vizesiyle tatile diye gidip çalışmayı düşünecek kadar fakirseniz vizeyi bile alamayabilirsiniz, onu söyleyeyim.

"40 gün nereyi gezicem, biraz yerleşik hayat deneyimlemiş olayım, çalışıp para kazanayım" derseniz de cevap verilmiş zaten. öyle bir dünya yok maalesef.
  • der meister  (22.01.14 14:18:47) 
hiç bir şirket sana iş vermez.
kaçak işçi çalıştırabilen bazı "yerel" restoranalr falan verebilir, olar da 2 hafta sonra gidecek adama iş vermez.
her koşulda polis yakalarsa en iyi ihtimalle ömür boyu herhangi bir yere vize alırken sizi sıkıntıya sokar.
  • jimjim  (22.01.14 15:07:44) 
hayır mümkün değil.
oturma iznim olmasına ve isveççem olmasına rağmen bir yıldır iş bulamadığımı düşünürsen turiste hiç iş vermezler, ayrıca yasal olmaz. çok çok düşük bir ihtimal svartjobb dedikleri kaçak iş yaparsın ama karşılığında saçma bi miktar alırsın ona da değmez.

  • groove salad  (22.01.14 16:29:58) 
Tekrar merhaba. Çalışmak istememin nedeni kesinlikle para değil. Bayağıdır İsveç'e ve İsveççe'ye meraklıyım ve eğer isveçte çalışırsam İsveççemi geliştirebilme imkânım olur diye düşündüm. Yani insanlarla sürekli bir muhattapta olmak pratik için gerçekten çok faydalı olur diye düşünmüştüm. Tamamiyle dil geliştirmemle ilgili yani.

O halde, isveç'te dilimi geliştirebileceğim ne gibi şeyler yapabilirim?
  • ateslizenci  (22.01.14 20:58:10) 
Turist olarak zor. Zaten isveççen olmadığını anladıkları anda anında ingilizce konuşmaya başlarlar. İsveççe bizim dile göre çok abudik gubidik kaldığı için kelime formlarına alışmak bile 2 ayı buluyor. Yani 40 günde o iş zor.

Önceden çalış git diyeceğim ama telaffuz ve vurguda çok sıkıntı yaşarsın kimse anlamaz ne dediğini.

İsveç'te yaşıyorum ve lanet olası dili 7-8 ay sonra sökmeye başladım. Bak üstelik kurstan yüksek dereceyle mezun oldum ama konuşamıyordum böyle bir abukluk olabilir mi? Oluyormuş demek ki.

Sen yine de bana yaz istersen isveççe konusunda. Yardımım dokunursa ne ala.
  • groove salad  (23.01.14 10:54:15) 
Teşekkürler hocam. Çalışmam imkânsız gibi bir şey yani. Türkiye'de isveççe öğrenmek imkânsıza yakın bir şey. Pratik imkânım zaten yok. Telaffuzlar da dediğin gibi karışık. Sürekli isveççe filmler izleyerek ve müzikler dinleyerek kulağımı aşina yapmaya çalışıyorum da nereye kadar?

Bu yaz 5 gün kaldım isveçte. Stockholm-Göteborg-Malmö-Ystad'da vakit geçirip sürekli isveççe konuşmaya çalıştım fakat dediğin gibi bocaladığımı görünce direk ingilizce'ye geçiyorlar. İsveççe'den vaz mı geçsem ne yapsam? :( Okulum falan da İsveç okullarıyla ortak değil, o yüzden erasmus da mümkün değil. Neyse. Teşekkürler tekrardan.
  • ateslizenci  (27.01.14 19:49:51) 
sevdigin bir dilden neden vazgecesin ki? yasin kac bilmiyorum ama okulu bitince master falan yapabilirsin isvecte. bakarsin is falan bulursun kiz/erkek arkadas yaparsin belli mi olur ilerde. turkiyede pratik olayi evet zor ama madem o kadar seviyosun turist olarak gel gez tadini cikar. digitalsparet.se yi biliyosan biraz oraya da gozat derim. kafana takilan bisi olursa cekinmeden mesaj at burdan veya sozlukten. kolay gelsin.


  • groove salad  (28.01.14 18:48:04 ~ 18:48:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.