[]

Şu Proje Ne Kadar Mümkün?

Merhaba, yılların geyiği, abi şehirden bunaldık organik tarım yapalım muhabbetini birkaç arkadaş hayata geçirme kararı aldık. Projeye ilişkin internette birebir örnek bulamadığım için, siz değerli dostların bir gözden geçirmesini rica ediyorum.

Durum şudur;

1- Çatalca'da bir köye yakın tarla vasfında arazi kiralanacak. 500 m2 kadar.

2- Hafta içi köyden birine belirli bir miktar karşılığı gözkulak olması için rica edilecek.

3- Hafta sonu gidip bostanın tüm işi 5 kişilik ekip tarafından halledilecek.

4- Domates,biber,patlıcan,kabak,fasulye,maydonoz,tere,roka,mevsimine göre, yerden bitebilecek her türlü meyve sebze ekilecek.

5- Buradan elde edilen mahsülün giderleri karşılayacak kadar miktarı satılıp,geri kalanı 5 kişi arasındaki ihtiyaçları oranında dağıtılacak. Geri kalan miktar (ki az çok tarımla uğraşan kişilerin dediklerine göre mahsülün büyük kısmı)ihtiyaç sahibi aile ve kişilere dağıtılacak. Eşe dosta da aynı şekilde. Size de veririz söz:)

Genel hatlarıyla olay bu şekilde işleyecek.

Şimdi sizden ricam, burada gördüğünüz eksiklikleri, düşünmediğimiz ayrıntıları, " aaa şunu da yapın dediğiniz" mantıklı mantıksız ama dalga geçmekten uzak ciddi fikirleri bizimle paylaşmanız.

Teşekkürler. Selamlar.

 
"3- Hafta sonu gidip bostanın tüm işi 5 kişilik ekip tarafından halledilecek. " Burası hariç geri kalan tüm kısımlar olası gözüküyor. Ama 5 kişinin haftasonunu sürekli oraya bağlaması olayı hikaye. Hele ki bu kişiler başka işte çalışıyorsa-ki sadece haftasonu gitmelerinden öyle anlaşılıyor- belki en başta düzenli yapılır ama sonra fire verilmeye başlanır.


  • onexey  (21.01.14 09:20:28) 
Satma kısmı önemli, insanlara güven vermeniz lazım. Haftalık kutularınız olmalı mesela düzenli gönderecek ve aynı şekilde devamlı müşterilerle ilgilenecek temsilci falan gibi. Hızlı karga vs vs. Tabii pazarda satmayı düşünüyorsanız geçerli değil bunlar, internet üzerinden satış diye düşündüm.


  • whoosie  (21.01.14 09:21:35) 
ağa organik tarım için çeşitli şartlar var. sanayi merkezlerine uzaklık, tarlaların bikaç sene ekim yapılmadan dinlendirilerek temizlenmesi vb. bunları da düşünün.


  • pisekar v2  (21.01.14 09:22:53) 
Sindii, benzerini yapanlara gordugum su

Su var mi hocam su, cok muhim, baya fosur fosur su olmasi lazim yakinda. Tasima isi ile olmuyor bilin

Bir de, bir haftasonu gidilmesin hiyarlar kabak oluyor sogsnlar erkek veriyor, sonra o hafta senden mal bekleyenlerin gozunden dusuyorsun.

Bir de hocam boyle hafiften koylu cocugu degilseniz hevesinizi kirmiym tabi de zor.
O baska bir bilgi birikimi.


Ama herseye ragmen super desarj eden bir ugras. Cok seversiniz baslayinca
  • cecilia  (21.01.14 09:27:51) 
sözü tam hatırlamıyorum ama özetle şöyleydi "topraktan kilometrelerce uzaktaysanız ve sabanınız kaleminizse çiftçilik size güzel gelebilir" vs vs vs.

şimdi çiftçi biri olarak artıları eksileri yazayım;

500 m2 yer kiraladın, telle çevirdin (şart), öncelikle arazi çok küçük yani hem 5 kişiye yetecek hem de daha fazla insan faydalanacak vs...

sulamak için suya ihtiyacınız olacak, kuyu mu kazacaksınız 500 m2 yer için, onun da ektra masrafı olacak,
her hafta sonu 5 kişi gitmeye gerek yok, 2-2 gruplar halinde gitseniz hem zaman anlamında hem de iş anlamında daha verimli olur,

biz topraktan zevk alırız vs derseniz elektriğimizi alsın taze taze ürünümüz vs olsun süper ama 500 m2 için her konuda şu sıkıntı olacak;

mesela toprağı mı sürdüreceksin ya da 500 m2 diye bel küreği alıp kendiniz mi kazacaksınız, gübreyi ne yapacaksınız, yani mesela birinden hayvan gübresi mi alacaksınız orada yaşamadığınız için bunlarla uğraşacak birisinin olması gerekecek sürekli, bir de bu işten maddi bir beklenti olmasın masrafınızı karşılama anlamında, üretmek kolay satmak zordur.Keyif için yapın hobi bahçesi gibi.
  • senbanabakma  (21.01.14 09:31:07) 
@onexey ; fire olabileceğini ben de düşünüyorum. açıkçası katılmak isteyen kişi sayısı şuanda bile daha fazla ama yapabilecek, en az 5 senedir tanıdığım insanlar hepsi. sürekli halde aksatmadıkça sorun olmaz gibi. arada gelmeyenleri de telafi ederiz artık. teşekkürler.

@whooise; internetten satış gibi birşey düşünmüyoruz. çevremize eşimize dostumuza satacağız. zaten 500 m2'den alacağımız ürün neticede. Pazar dahi gerkemeyebilir.teşekkürler.

@pisekar ; o konuda hiç bilgim yok açıkçası ama bakınacağım. çok teşekkürler.

@ cecilia ; su olan yeri seçeceğiz elbette, çatalca'da bildiğim kadarıyla su sorunu pek yok, gerekirse hazırda su olan bir yerin dibine bakarız. dediğim gibi henüz tarla yerini belirlemedik. teşekkürler.

@senbanabakma; çiftçilik çok yapmasam da köylü çocuğuyum hocam:) 18 yaşına kadar köyde yaşadım. zorluklarını vs iyi bilirim. ama 500 m2 5 kişiyi öyle aşırı yormaz sanırım. yoracağı kısmı da biz göze aldık açıkçası. 5 kişi konusunda aynı senin gibi düşünüyoruz. gerekirse dönüşümlü, herkesin işine uygun bir planlama yapılacak. 2-3 gibi.

maddi bir beklentimiz ise yok. masrafımızı çıkarsak yeter. fazlası olursa da ücretsiz ihtiyaç sahibine,eşe dosta vereceğiz. teşekkürler.
  • dahili meddah  (21.01.14 09:45:29) 
öncelikli olarak ;
1-500m2 5 kişi için diyorsanız küçük bir arsa,bu arsa da yetiştireceğiniz sebze hem kendiniz için yemeye hem de masrafları çıkarmak için kullanmaya yetmez.

2-en önemli unsur su su olmadan hiçbirşey olmaz,o yüzden yer seçimi iyi yapılmalı,kuyu suyu olan veya dere/akar yakınlarında biryer tercih edilmeli ki yazın sulama işi için yeterli su bulunabilsin,birde su deposu olursa sulama işi daha rahat olur,suyun bol oldugu zaman doldurursun az olduğu zamanlarda depodan kullanırsın.

3-sebze fiyatları mevsimin de genelde düşüktür bu yüzden satayım da giderleri falan çıkarayım demen zor olur,bir nevi hobi olarak yapılabilir.

4-bir de bahçenin dikime hazırlanma işi var,bellenmesi,gübrelenmesi,karık açılması v.b bunu 500m2 arsa için kendiniz de 4-5 kişi toplanıp bir hafta sonu yapabilirsiniz,onun haricinde her seferinde 5 kişi gitmeye gerek yok.
  • sealth  (21.01.14 09:57:36) 
@sealth

1- Çatalca özeliyle ilgili mi konuşuyorsun verimlilik olarak? 500 m2 arsa ekstra birşey yapmadan standart bakımla bahsettiğim ürünler açısından rahatlıkla hem de çok çok rahatlıkla karşılar.

2- Su konusunda arazi konumunu dikkate alacağız.

3- Gelir amacımız yok, masrafımız çıksın yeter.

4- Haklısın bu konuda, dönüşümlü uğrayıp işleri halledeceğiz.

Teşekkürler.
  • dahili meddah  (21.01.14 10:05:17) 
ben de yaklaşık 9 sene 130-140 m2 bahçeli müstakil bir evde oturmuştum. komşu teyzemin yardımlarıyla ekme dikme işlerini biraz öğrendim.

en önemli hususlardan biri su. suya kolayca ve her daim erişim mümkün olabilirse çok iyi olur. bazen gün aşırı sulama yapmak gerekecek. bu da bakım için anlaşacağınız kişinin iş yükünün aslında öngördüğünüzden daha fazla olabileceği anlamına geliyor. gerçi bazı teknikler var otomatik sulama konusunda, ama maliyeti bayağı yükseltir gibi geliyor.

küçük kapalı bir klube yapılabilir. yağmur veya soğuktan korunmak için işe yarayacaktır. ayrıca bir iki ufak mutfak araç gereci, menemen tavası, pilli radyo gibi :)

alınacak mahsülle ilgili örnek olması için benim bahçenin mahsülünü anlatayım.
çok profesyonel olmayacak bir karık sistemim vardı, domates, salatalık, biber ağırlıklı ekim yapmıştım. bir tek domatesi kış için püre haline getirip 10-15 kavanoz yapabilmiştim. diğer geri kalanlar herhalde ancak iki kişiye yetecek düzeydeydi. sizin arazi benimkinin 3-4 misli; yani tahmin ettiğiniz kadar mahsül alamayabilirsiniz. sonra kavga çıkmasın :) o yüzden bence satmayla filan ilgilenmeyin ilk etapta.
  • puc  (21.01.14 10:16:13) 
@puc, çok teşekkürler üstad. verim konusu sanırım toprağa vs göre değişecek ama ben sivas'ta yani çok da mevsimi uygun olmayan bir yerde. 50 m2'lik domates bostanından, 100 kg civarında domates aldım. geçen sene yazın hem de.. bu işte bir sıkıntı var:)


  • dahili meddah  (21.01.14 10:19:05) 
ailem de rençperlik işi ile uğraşan insanlar var bizim de izmitte,gerede de bir sürü bahçe,bostan var,verim işi senden çok hava,iklim ve çevre şartlarına bağlı, birşey ekersin,dolu yağabilir,don olabilir emeğin boşa gider,yaz çok kurak geçer sulama sıkıntısı olur dediğim gibi en önemli şey su,bir de sen tohumları,fideleri ektin v.s sen bitmesini büyümesini bekliyorsun ancak bazı böcekler tohumları yemiş olabilir,ektiğin fidelerin köklerini kesmiş olabilir bunlar hep verimi, alacağın ürünü etkileyen şeyler bunlardan bahsetmiştim.

bir önemli nokta da her sebze meyve her toprakta yetişmez,ekim yapacağın toprağa göre bir incelemen gerekir.genel olarak o yörede ne yetişiyor,hangi ürün daha iyi büyüyor gibisinden.
  • sealth  (21.01.14 10:30:22 ~ 13:41:00) 
çok iyiymiş yahu. ben biraz rahatıma düşkündüm, karıkları aralarında rahat gezinecek şekilde açmıştım. domates fidelerini de biraz bussiness sınıfı gibi yerleştirmiştim :)


  • puc  (21.01.14 10:32:50) 
@sealth; çok haklısın üstad o konularda. artık ya bereket diye elimizi açacağız o konularda:)

@puc ; bakalım hocam beklentim yüksek, güzel bir iş çıkacak gibi.
  • dahili meddah  (21.01.14 10:42:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.