[]

DJlerin tam olarak yaptığı nedir?

djlerin yaptığı müziğe çok aşina değilim örnek vermek gerekirse;
www.youtube.com
bu videoda nina kravitz ablamız mixerinin başında bir işler peşinde müziğiyle uğraşıyor.

yani bunlar bir kaç ritm üzerine plaktan vokal çalıyorlar 1-2 saat böyle gidiyor, ortamdakiler içkilerini içerken eğleniyorlar vs.. mi olay?

dj müziğinde çok derinlik aranmamalı mıdır? dinle geç midir olay?

edit: cevaplar için teşekkürler.

 
bizim dandik kılap dj'leri için konuşursak, evet dediğin gibi oluyor ama işini hakkıyla yapan dj'ler böyle değil tabi. öncelikle birbiriyle uyumlu set'ler hazırlıyorlar, ritim olsun, tarz olsun. o set'leri hazırlarken geçişler vs. var, tempoyu ayarlamak gibi olaylar. tabi bu dj'liği canlı-cansız diye de ayırabiliriz. canlı mix'ler yapıp mekanda insan eğlendirenler var, normal şarkı yapar gibi prodüksiyon çalışanlar var. david guetta, avicii gibi ünlü isimler mesela, daha komplike işler yaparlar, "şarkı" hazırlarlar.
bir de dj'lik teknoloji sayesinde daha farklı boyutlara erişti, mesela şu videodaki abi de dj'lik yapıyor ama ne kadar farklı: www.youtube.com

  • baba jo  (20.01.14 22:25:42 ~ 22:26:10) 
türkiye'deki dj'lerin çoğunluğunu göz önüne alırsak bi bok yapmadıkları doğru; yalnızca şarkı geçişlerini yapıyor veya şarkı mixliyorlar. ancak söz konusu producer dj'leri ele alırsak armin van buuren, tiesto, david guetta gibi; onlar sıfırdan şarkı yazan adamlar. onu öğrenmek istiyosan türkiye'de çok zor, bildiğim kadarıyla bu konuda derinlemesine eğitim veren bir kuruluş yok. ama normal şarkı mixleyim bi mekanda çalayım vs. diyosan internette arat basit şekilde bunu öğreten kurslar var.


  • te moses  (20.01.14 22:34:28) 
Djlerin olayı parçaları birbirine başarılı bir şekilde bağlamak,parça geçişlerini sağlamak.90ların sonuna ve 2000'in başlarına kadar böyleydi ancak artık bu da yeterli değil,kendi parçalarını da üretmeleri gerekiyor tutunabilmeleri için. djlik küçümsenecek birşey değil aslında, ortamdaki havayı yaratan, eğlencenin düzenini sağlayan kişi aslında. prodüksiyon/parça yaratma olayında günümüzde cubase, logic, fl studio, ableton gibi programlar kullanılır.


  • MtKrt  (20.01.14 22:36:00) 
türkiye'de çoğu dj'in olayı soundcloud'daki yeni popüler şarkıları alıp "winampta playlist yapmak" olduğu için, biraz ilgin varsa ortalama çaba ile iyi çoğundan iyi olup kısa sürede para kazanabilirsin.


  • reamer  (20.01.14 23:26:04) 
olmak gibi bir niyetim yok fakat dinlerken müzikal anlamda çok büyük bir yetenek bulamadığım için acaba ben de mi bir sıkıntı var diye merak ettim ama genel olarak çoğunuz benimle aynı düşüncedesiniz.


  • zebragibi  (21.01.14 01:54:54) 
aslında yaptıkları çok şey var, olması da gerek. Her parça için tizini, midini, basını, efektini ayrı ayarlamak lazım. Ancak nina kravitz ablamız taş gibi bir pazarlama ürünü olduğu, djlikle alakası olmadığı için videoda da normalde olduğu gibi takılıyo, bi şeyler yapıyo gibi gösteriyo kendini.

Gerçekten ''bi şeyler yapan'' bi dj görmek istiyosan dave clarke'ın canlı performanslarını izlemeni öneririm.

Ya da boşver dave clarke'ı. Gelmiş geçmiş en büyük technocunun şu performansını izlemen bile yeterli olucaktır:

www.youtube.com
  • the patient  (21.01.14 11:52:28) 
bu konu hakkında pek bilgim yok ama BÜYÜK ABİLER için "bi bok yapmıyorlar" demek çook acımasızca. DJ sahneye çıktığında neyi ne kadar kendisi yapıyo bilemem evet.

ama mesela scott storch, ki çalıştığı müzisyenleri hiç sevmem, şurda bakın neler yabıyo: www.youtube.com

bu tarz müziği sevmezsiniz, saygı duyarım ama işini hakkıyla yapan adamlara da "çıkıp iki tuşa basıyo" demeyelim lütfen. yani bu adam DJ değil ama işte böyle şeyler yapıyor olması lazım dj'lerin de.
  • der meister  (21.01.14 11:56:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.