[]

Babamın durumu kritik. Ölebilir. Seçenekler az.

Babam 2. defa kalp krizi geçirdi. Durumu bu sefer kritik. Önümüzde iki seçenek var: Açık kalp ameliyatı yahut ilaç tedavisi. Biraz detay vermek istiyorum:

Kendisi aynı zamanda şeker hastası. Damarları bu yüzden aşırı hasarlı. 2 ana damarı komple tıkalı, şu an onu hayatta tutan damarı %10 kadar açık. 2 büyük hastane daha önceden ameliyatı çok riskli bularak ilaç tedavisine devam demişti. Şimdi farklı bir hastanede klinik şefi doçent doktor diğer doktorların alamadığı riski alabileceğini söyledi. Doktorun becerisinden ve samimiyetinden pek şüphem de yok.

Asıl sorun şurada başlıyor: şeker hastalığı damarları o kadar rezil etmişti anjiyoda neredeyse damar gözükmüyor. Doçentin söylediği tam olarak neyle karşı karşıya olduğumuzu anca hastayı açarak öğrenebilirmişiz. Şayet doktor şekerin daha az hasar verdiği bir damar bulabilirse buraya işlem yapabileceğini söyledi. Sorun bununla da bitmiyor, babamın kalp dokularının %30-%35'lik bir kısmı hayatta. Yani son ana kadar her şey başarıya ulaşsa da kalp tekrar çalışmayabilir. Ameliyat istemezsek ilaç tedavisi devam edecek ama bu sefer de adam resmen bir saatli bomba gibi yaşayacak. Gerçi ameliyat tamamen başarılı geçse dahi bu risk hayatında olacak.

Bir karar vermemiz gerekiyor ama hiç kolay değil. Bu işin keşkesi de olmaz, olsa da adamı kahreder. Mahvolduk şu bir günde.

Bu hassas konuda sizlerden biraz akıl istiyorum. Ne yapardınız, ne düşünürdünüz?

Hepinize teşekkür ederim.

 
hangi hastaneye gittiniz?
siyami ersek i denediniz mi?

  • rentts  (13.01.14 20:35:41) 
riski doktor değil siz alıyorsunuz.hasta masada kalırsa doktorun bi sorumluluğu yok.ameliyat sonrasıda durum devam edicekse bence düzenini bozmayın.


  • katusha  (13.01.14 20:36:59) 
@rentts, Siyami Ersek'e gitmedik. Kendisi şu an Dr.Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde.


  • gyroscope  (13.01.14 20:38:09) 
babam iki defa kalp krizi geçirdi, ilaç tedavisi sürekli devam ediyor.
ailedeki tüm genetik hastalıklar sadece babamda çıktı tansiyon, gut, diş, akciğer, mide, bağırsak, kulak burun boğaz, adam sürekli hastalanıyor kıyamam, buna rağmen dimdik ayakta, Allah başımdan eksik etmesin. Neyse Artık bununla yaşamayı öğrenecek ilaç tedaviside olsa açık kalp ameliyatıda olsa sürekli bu zorlukla yaşayacak.
Bence doktor en doğrusunu yapacaktır. Karar vermek tabiki size düşer ama damarlar olmadan kalp çalışamaz doktor açıp görmek gerekirse damar eklemek gerekir derse de açıp yapmalı bence.
  • basond  (13.01.14 20:40:19) 
benzer bi risk aldık.
çok uzatıp stres yapmayın diyebilirim sadece.

babam anjiyodan 8 9 saat sonra ameliyata girdi.
çarçabuk bi karara varın.
  • cecilia  (13.01.14 20:42:22) 
@cecilia, en geç yarın akşama kadar bir karar verilecek ve ona göre hazırlık başlayacak. Babama daha söyleme fırsatı bulamadık çünkü yoğun bakımda ve görüştürmüyorlar. Karar yarın netlik kazanacak. Sadece nasıl seçim yapacağımız konusunda endişelerimiz var.

@trumanshow, biliyorum. Benim istediğim ameliyat olsun mu olmasın mı sorusuna cevap değil aslında. Sadece fikir danışmak.
  • gyroscope  (13.01.14 20:44:40 ~ 20:46:49) 
oncelikle cok gecmis olsun ve allah acil sifasini versin.

simdi baban kac yasinda ve kendisi ameliyat icin ne dusunuyor. tabi bu durumda karari sadece kendisine birakmamaniz gerekir.

ama su an durum sizin anlattiginiz kadariyla iyi degilse bence doktorunuza guvenin. tabi ameliyat sonrasi tum olasiliklari da dusunun.

oncelikle kendinizin ve babanizin moralini yuksek tutmaya calisin.

babam 6-7 sene once bypass ameliyati oldu ben de cok tedirginlik yasadim. ama simdi cok sukur iyi ve ilac tedavisi devam ediyor.

doktorunuza guvenini.

ek not: internetten hastalikla ilgili cok fazla sey arastirmayin bence, kafaniz bulanabilir. kendim yaptim oradan biliyorum.
  • exlibris  (13.01.14 20:46:00) 
@exlibris, 58 yaşında. İçkisi yoktur sigarası yoktur. Stres yüzünden önce şeker sonra kalp hastası oldu adam.


  • gyroscope  (13.01.14 20:48:04) 
bunun pek nedeni nasılı yok gibi.

öyle de böyle de aynı kapıya çıkılıyor ki anne baba çocuk olunca neye karar vereceksin zaten. şu an seni o kadar iyi anlıyorum ki.

babana da girip öyle riskli böyle karar vermemiz lazım falan demeyin.


babam o kağıtları imzalarken gidiyordu.
bi karar verin bi şekilde ve her şeyin çok iyi olduğuna inandırın.


###
o çok uyanık çok zeki çok bilgili çok okuyan babanız o an inanmak istiyor, gözlerinizin içine bakıp her dediğinize inanmak istiyor. onu inandırın. siz de inananın.
  • cecilia  (13.01.14 20:50:07 ~ 20:59:53) 
Kola içmeyin, gofret yemeyin, yürüyün dememin sebebi bu.

Risk çok yüksek. Ben sizin yerinizde olsam, cerraha derdim ki, "Hocam herkesin yan çizdiği bu durumda siz bizi kabul ettiniz. Bizim böyle bir durumda sağlıklı ve doğru karar verebilmemiz mümkün değil. Buna ne bilgimiz yeter, ne de moralimiz elverir! Zaten bu işin mutlak doğrusu da yoktur herhalde. Lütfen kendi babanızmış gibi bizim yerimize karar verin"

Sonra da Allah'a yakarır, dua ederdim...

Allah yardımcınız olsun!
  • compadrito  (13.01.14 20:50:39) 
eğer maddi durumunuz müsaitse özel hastanelerden fikir almanızı öneririm.

memorial'da servet hoca vardır servet öztürk. müthiş bir invazif kardiologtur. yine bingür sönmez var. kalp cerrahı. onlardan fikir alabilirsiniz.
  • matchgrip  (13.01.14 20:54:00) 
abicim biz doktor değiliz, karar konusunda şunu bilmen yeterli: sen de doktor değilsin.
inançlı biriysen, dua edeceksin ve doktorunun iyi ya da kötü vereceği her kararda stressiz olması için çaba harcayacaksın.
inançsız biriysen daha da ayrıntıya girebilirim.
  • tek millet tek dil tek yuzuk  (13.01.14 20:55:35) 
bir de ilaç tedavisiyle devam etmesi, ameliyattan daha mı riskli? ameliyat olunca da risk devam ediyor demişsin. aynı risk mi yoksa daha az bir risk mi? bunlar da tam belli değil sanırım. bu durumda daha çok doktora danışılabilir dendiği gibi. ama beklemek de bir risk heralde. biz de yanlış yönlendirmek istemeyiz tabii ki, ne desek de karar sizin sonuçta.

geçmiş olsun. benim de babam by-pass olmuştu. aynı duyguları biz de yaşamıştık.
  • ermanen  (13.01.14 21:02:58 ~ 21:04:31) 
Geçmiş olsun ve Allah yardımcınız olsun. Eğer Ankara'daysanız, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji 1 Kliniği bu konuda çok iyi. Prof. Dr. Mehmet Bilge ve ekibi size yardımcı olacaktır.


  • marcelle  (13.01.14 21:05:38) 
@ermanen, evet orası biraz anlaşılmaz olmuş. Ameliyattan sağ çıkarsa risk ortadan kaybolmayacak ama azalacak. Yaşam kalitesi de buna bağlı olarak artacak. Ameliyat olmazsa ne zaman geleceği hiç belli olmayan bir kalp krizi geçirme ihtimali daha yüksek ama bunun da bir garantisini vermek hiç mümkün değil.


  • gyroscope  (13.01.14 21:08:15) 
çok çok geçmiş olsun.

birkaç ay önce babamın da kalbinde sorun olmuştu, ilk gittiği doktor "hemen ameliyat olması lazım yoksa her an felç geçirebilir" dediğinde benzer hisleri yaşamıştık biz de. ikinci gidilen doktora da benzer şeyleri söylemişti ama son bir görüş almak için artık paraya da kıyarak bir tanıdık vasıtasıyla Şişli'deki Florence Nightingale hastanesine gittik (doktoru Murat Gülbaran'dı) ve gerçekten çok memnun kaldık. herhangi bir operasyon olmadan ilaç tedavisi ile devam ediyoruz şimdilik.

ben böyle durumlarda olabildiğince ameliyat seçeneğinden kaçmaya çalışıyorum. ameliyattan önce diğer tüm çareleri olabildiğince zorluyorum. gerçekten kolay bir karar değil, Allah yardımcınız olsun.
  • dust in the wind  (13.01.14 21:32:04) 
Disardan biri olaran son iki yorumdan sonra dagildim diyebilirim
Gercekten de cok zor bir durum allah yardimciniz olsun.
Umarim verdiginiz karardan pisman olmazsiniz ve babaniz uzun seneler sizinle birlikte olur
  • azizakin  (13.01.14 22:29:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.